Repere

143

Ungaria va decide noi plafoane ale prețurilor la alimente

autor

MeetMilk.ro

distribuie

ESMagazine informeaza ca guvernul Ungariei ar putea decide asupra unor noi plafoane de preț la produsele alimentare pentru a reduce inflația, care ar putea atinge un vârf de aproximativ 25% până la sfârșitul anului, a declarat ministrul dezvoltării, Marton Nagy.

Prim-ministrul Viktor Orban a anunțat luna trecută că guvernul ar putea extinde domeniul de aplicare a plafonurilor de preț pentru combustibil și unele alimente de bază în următoarele săptămâni, fără a oferi detalii despre alimentele care ar putea fi afectate.

Guvernul a impus un plafon la prețul laptelui, zahărului, făinii, uleiului de floarea soarelui, pulpei de porc și pieptului de pui în februarie pentru a încerca să protejeze gospodăriile de creșterea costurilor, în timp ce prețurile la combustibil și ratele ipotecare au fost, de asemenea, plafonate.

Pentru a reduce inflația, limitele de preț trebuie menținute, a spus Nagy. „În cazul limitelor de preț la alimente, gama de produse cu un plafon de preț ar putea fi lărgită, iar guvernul ar putea lua o decizie în privința acestora în următoarele zile”, a spus el.

„Viitorul acestor plafoane de preț va fi determinat de inflație, care nu a atins încă vârful”, a spus el. El a spus că inflația din octombrie a crescut la 21% și „ar putea fi aproape de 25% până la sfârșitul anului, când s-ar putea întoarce spre cote mai mici”.

Datele privind inflația din octombrie vor fi afișate la sfârșitul acestei săptămâni. Totodata, Nagy a spus că economia ar putea crește cu peste 4,5% în acest an, înainte de a încetini anul viitor.

Inflația din Ungaria a crescut la peste 20% în septembrie, depășind așteptările pieței, alimentată de o creștere de 35,2% a prețurilor la alimente și de o creștere de 62,1% a prețurilor la energie, după ce guvernul lui Orban a redus subvențiile la facturile de utilități pentru unele gospodării.

Naționalistul Orban a criticat aspru Uniunea Europeană pentru impunerea de sancțiuni Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, declarând că nu au reușit să slăbească Moscova în mod semnificativ, provocând în același timp o creștere a prețurilor la alimente și energie.

Economiștii chestionați de Reuters văd că inflația medie va crește la 15% anul viitor de la 14% așteptată în 2022, creșterea prețurilor depășind intervalul țintă de 2% până la 4% al băncii centrale chiar și în 2024.

Combinată cu scăderea forintului la minime record, creșterea inflației a forțat Banca Națională a Ungariei să-și revizuiască cadrul de politică monetară la mijlocul lunii octombrie într-o mișcare de urgență și să introducă un instrument de depozit rapid la o rată de 18%. Acest lucru a susținut forintul.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2