Știri

384

UE va interzice bunurile, inclusiv alimentele, pentru care se folosește munca forțată în lanțul de aprovizionare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit ConfetioneryNews, Uniunea Europeană analizează un proiect de regulament care ar pune în aplicare un cadru pentru investigarea utilizării muncii forțate în lanțurile de aprovizionare ale companiilor.

Membrii Parlamentului European (MEP) au solicitat o listă a zonelor și sectoarelor cu risc ridicat (care vor include industria cacaoului) și dacă se dovedește că o companie a folosit muncă forțată, toate importurile și exporturile de bunuri aferente ar fi oprit la frontierele UE, iar companiile ar trebui, de asemenea, să retragă mărfurile care au ajuns deja pe piața UE. Acestea vor fi apoi donate, reciclate sau distruse.

Pentru bunurile produse în aceste zone cu risc ridicat, autoritățile nu ar mai avea nevoie să demonstreze că oamenii au fost forțați să muncească, întrucât sarcina probei ar reveni companiilor.

Comitetele doresc, de asemenea, ca bunurile care au fost scoase de pe piață să fie permise înapoi numai după ce compania demonstrează că a încetat să mai folosească munca forțată în operațiunile sau în lanțul său de aprovizionare și a remediat orice cazuri relevante.

Coraportoarea Samira Rafaela (Renew, NL) a declarat:

„Munca forțată este o încălcare gravă a drepturilor omului. Interdicția pentru care am votat... va fi esențială în blocarea produselor fabricate folosind sclavia modernă și în eliminarea stimulentelor economice pentru companii de a se angaja în muncă forțată.

 Va proteja avertizorii, va oferi remedii victimelor și va apăra întreprinderile și IMM-urile noastre de concurența lipsită de etică. Textul nostru include prevederi puternice privind o bază de date și ține cont de gen, toate elementele cheie pentru un impact susținut.”

După vot, coraportoarea Maria-Manuel Leitão-Marques (S&D, PT) a declarat: „27,6 milioane de muncitori din întreaga lume suferă de muncă forțată, un fel de sclavie modernă – ar trebui să le dedicăm această victorie.

Ne-am asigurat că produsele realizate cu muncă forțată sunt interzise pe piața internă până când lucrătorii sunt despăgubiți pentru prejudiciul care le-a fost făcut. Interzicerea muncii forțate protejează și companiile care respectă regulile de concurența neloială. În cele din urmă, facilităm demonstrarea muncii forțate impuse de stat.”

Dar unii activiști pentru drepturile omului rămân sceptici față de regulament și susțin că UE va continua să profite de pe urma muncii copiilor.

„UE nu va interzice importul de bunuri produse prin muncă copiilor, chiar dacă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se angajează să respecte „toleranța zero” față de munca copiilor”, a declarat Fernando Morales-de la Cruz, fondatorul site-ului Cacao for Change. , a spus ConfectioneryNews.

„Este absolut inacceptabil și crud ca la 75 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului, la 34 de ani de la Convenția cu privire la Drepturile Copilului și în ciuda promisiunii lui Ursula von der Leyen de a avea toleranță zero față de munca copiilor în comerțul UE și toate statele membre.

Angajamentul statelor de a elimina munca copiilor până în 2025, instituțiile UE și cele 27 de guverne ale UE nici măcar nu au un plan serios de eliminare a muncii copiilor în cafea, ceai, cacao, zahăr etc., „Fairtrade”, consumate în cantinele din instituțiile UE sau guvernele europene”, a spus el.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2