Repere

161

Sectorul produselor proaspete solicită acțiuni pentru a calma impactul costurilor energetice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

European Supermarket Magazine informează că Freshfel Europe, federația care reprezintă industria produselor proaspete în Uniunea Europeană, a solicitat acțiuni urgente din partea autorităților pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie asupra sectorului fructelor și legumelor.

Riscuri economice grave

Acesta a spus că multe întreprinderi sunt expuse „riscului de dificultăți economice grave” și chiar de faliment, ca urmare a prețurilor ridicate la electricitate și gaze, pe care sectorul nu le poate absorbi.

Freshfel Europe a spus că unii operatori de produse proaspete se confruntă cu facturi de energie electrică de până la zece ori mai mari decât anul precedent, unele părți ale industriei fiind mai afectate decât altele.

Operatorii de sere olandezi, de exemplu, au avertizat deja că sectorul lor se confruntă cu o iarnă provocatoare dacă costurile cu energia nu sunt abordate.

Costuri adiționale

„Estimăm costurile adăugate cu energie ale sectorului la aproximativ 6 miliarde EUR până la 8 miliarde EUR pentru sezonul curent, de la livezi până la plecarea produselor proaspete la stațiile de ambalare”, a comentat Philippe Binard, delegat general Freshfel Europa.

„Pe lângă aceasta, fiecare categorie de produse ar putea avea și costuri suplimentare cu energia în lanț. De exemplu, dacă tendințele de stocare a merelor rămân neschimbate, am calculat că astfel de facturi adăugate ar putea fi aproape de 200 de milioane de euro pentru sezonul următor”.

Binard a menționat că costurile suplimentare cu energia vin pe lângă alte costuri în creștere în ultimul an pentru inputurile de producție, servicii și logistică, care au apărut în urma crizei COVID-19.

Creșteri de preț

În timp ce alte sectoare au văzut prețurile umflate cu 15% până la 20%, pentru a reflecta mediul inflaționist în creștere, astfel de creșteri nu au fost încă observate la produsele proaspete, a spus Freshfel, punând sectorul într-o poziție dificilă, a menționat.

„Acest lucru este alarmant, având în vedere rolul esențial al fructelor și legumelor, parte a soluției în atingerea țintelor de durabilitate ale UE în cadrul European Green Deal, Strategia Farm to Fork și Pachetul Fit for 55 și asigurarea obiectivului de sănătate mai bun al Planului UE de combatere a cancerului. ”, a spus grupul.

Pentru a menține stabilitatea pieței din sector, Binard a cerut autorităților să depună eforturi pentru a izola produsele proaspete de impactul creșterii costurilor la energie.

„Sectorul nostru trebuie să fie clasificat ca un sector esențial și să fie exclus de la orice potențiale reduceri de energie”, a spus el. „Acest lucru îi va asigura capacitatea de a-și îndeplini funcția esențială în furnizarea de produse proaspete de calitate și sigure către consumatori”.

Securitatea alimentară „în pericol”

Pe termen mediu, Freshfel Europe a spus că securitatea alimentară este în pericol datorită capacității cultivatorilor și comercianților de a fi sustenabili din punct de vedere economic pe toată durata crizei energetice.

„Oferta de produse proaspete poate scădea pe măsură ce cultivatorii ies din activitate sau lasă produsele nerecoltate, deoarece nu le pot stoca”, a spus Binard.

„Producția în sere poate fi scurtată pentru a limita încălzirea sau iluminatul. În plus, lipsa unui control adecvat al temperaturii pune plantele în pericol de a rămâne latente, scăzând randamentul recoltei”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2