Repere

168

Seceta severă de astă-vară duce la creșterea prețurilor la orez

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Seceta severă din sudul Europei amenință să crească prețul orezului cu bob lung cu aproape o treime (29%), anunță FoodManufacture.

Cercetările efectuate de firma de ingrediente Eurostar Commodities au descoperit că volumul următoarei culturi spaniole de orez cu bob lung va scădea cu 70% ca urmare a secetei severe.

De asemenea, a constatat că producția din Portugalia era de așteptat să scadă cu 10-20%, deoarece disponibilitatea în unele zone nu a fost suficientă pentru a permite cultivarea orezului.

Preturi in Est

Creșterea prețurilor în Orientul Îndepărtat și cererea în continuă creștere pentru cantități mari de orez cu bob lung din Europa ar duce la o creștere a prețurilor cu 29%.

Jason Bull, directorul Eurostar Commodities, a declarat: „Inflația prețurilor la alimente este în continuare puternică și în creștere din cauza secetei și a problemelor de disponibilitate a materiilor prime. Dacă adăugăm apoi ratele de schimb valutar, costurile de transport și combustibil și dobânda financiară, atunci piața se află într-o situație în care prețul va crește brusc de la începutul lunii decembrie a acestui an.

„Comercianții cu amănuntul, restaurantele și industria alimentară vor trebui fie să absoarbă aceste costuri suplimentare, fie să le transfere clienților. Piața crește acum prețurile pentru a reflecta o scădere substanțială a produselor brute și creșteri uriașe. Inflația alimentară mai are un drum de parcurs.”

Creșteri vertiginoase

Între timp, prețurile la uleiul vegetal, pastele, ceaiul și chipsurile au crescut vertiginos pe măsură ce criza costului vieții se instalează, potrivit noilor date de la Oficiul Național de Statistică.

Datele de supermarket răzuite pe web pentru 30 de produse alimentare de zi cu zi, au văzut prețurile a 15 articole crescând cu 15% sau mai mult.

Uleiul vegetal a înregistrat cea mai mare creștere procentuală și creștere medie a prețului între aprilie 2022 și septembrie 2022, cu 46% (80p pe litru), urmat de chipsuri (cu 27p la 1,37 lire sterline pentru 1,5 kg) și lapte (cu 25p până la 1,52 lire sterline pentru patru lire).

În schimb, sucul de portocale a înregistrat cea mai mare scădere, scăzând cu -8% (6p pe litru) și carnea tocată (scădere cu 5p la 1,95 GBP pentru 500g).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2