Repere

182

Pe lângă uleiul de floarea soarelui, seceta a afectat și producția de ulei de măsline

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Fermierii din Toscana, inima apreciatei industrie a vinului și uleiului de măsline din Italia, dar și din întreaga zonă mediteraneeană, se luptă pentru a salva cât pot din recolta din acest an din ravagiile secetei și caniculei, notează European Supermarket Magazine.

Secetă accentuată

Lipsa precipitațiilor din primăvară a afectat chiar și plantele care se dezvoltă în mod tradițional în condiții calde și uscate.

În San Casciano, în Val di Pesa, lângă Florența, măslinii împrăștie dealurile de cărți ilustrate, dar solul uscat de soarele arzător nu produce suficiente fructe. „Problemele climatice au avut o influență decisivă”, a spus cultivatorul de măslini Filippo Legnaioli.

„Am avut o primăvară foarte uscată, practic fără precipitații din martie până astăzi și acest lucru s-a întâmplat într-un moment crucial în timpul tranziției de la floare la fructe”, a adăugat Legnaioli, președintele cooperativei locale „Frantoio Grevepese”.

Fără apă, multe flori cad pe pământ înainte să poată da roade. Și cu puține măsline pe ramuri, până și recolta rară devine o bătaie de cap economică. Potrivit lui Legnaioli, producția de petrol din acest an ar putea fi redusă cu 50-60%.

Remedii speciale

Alți cultivatori de măslini au decis să-și schimbe metodele de cultivare, optând pentru un sistem suplimentar de irigare care poate compensa efectul secetei și al căldurii arzătoare.

„Anul acesta folosim o irigare, să spunem, „de salvare” pentru a proteja producția de măsline pe plante, în timp ce pe măslinii tradiționali, din păcate, temperaturile ridicate și seceta duc la pierderea multor măsline”, a explicat fermierul Luigi Calonaci.

Sistemul funcționează printr-un tub negru care a fost instalat sub copaci și care scapă cantități mici de apă. Ferma Calonaci a optat și pentru utilizarea plaselor albe pentru a proteja plantele de muștele măslinului ale căror larve se hrănesc cu fructele pomilor, problemă care nu este direct legată de secetă, dar poate provoca o mare pierdere a randamentului.

Efectele schimbărilor climatice nu numai că afectează producția și plantele, ci chiar schimbă geografia și ritmurile peisajului agricol italian.

În urmă cu câțiva ani, plantațiile de măslini erau în principal rezervația unor zone istorice calde și aride, cum ar fi Sicilia. Acum regiuni precum Val d'Aosta din nordul îndepărtat al Italiei, renumite pentru stațiunile de schi și munți, își pot produce propriul ulei.

Recolta timpurie

Nu numai căldura și lipsa ploii, dar și schimbările climatice afectează și timpul și proprietățile vinului. În Castellina in Chianti, septembrie este în mod normal luna recoltării strugurilor, așa cum este în toată țara. Dar cu temperaturi ridicate extreme și prelungite, ciorchinii de struguri se coace mai devreme decât era de așteptat.

„Avem struguri mai mici și ne așteptăm ca numărul de struguri să fie mai mic decât media ultimilor câțiva ani, probabil în concordanță cu cel de anul trecut”, a declarat pentru Reuters vicepreședintele Consorțiului „Chianti Classico”, Sergio Zingarelli.

În regiunea Chianti, una dintre cele mai cunoscute pentru producția de vin, pe lângă o reducere a strugurilor, viticultorii trebuie să facă față și unor fenomene meteorologice extreme care nu potolesc setea solului, ci dăunează culturilor."

Fenomene meteorologice extreme devin din ce în ce mai puternici”, a spus Paolo Cianferoni, proprietarul proprietății viticole „Caparsa”.

"Acum câteva săptămâni, o furtună de grindină a distrus 40% din strugurii de aici. Din fericire, calitatea strugurilor nu a fost afectată, așa că vom vedea ce se întâmplă."

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2