Repere

224

Parlamentul European propune interzicerea exporturilor de deșeuri din plastic către țările în curs de dezvoltare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Parlamentul European și-a dat sprijinul unei noi legi care ar interzice exporturile de deșeuri din plastic către țările non-OCDE și ar elimina treptat exportul de deșeuri din plastic către țările OCDE în termen de 4 ani, notează PackagingEurope.

UE se așteaptă ca această mișcare, care a fost adoptată cu 76 de voturi pentru, niciun împotrivă și cinci abțineri, să stimuleze economia circulară a UE, eficiența resurselor și obiectivele de zero poluare.

Propunerea pledează pentru interzicerea transporturilor în UE a tuturor deșeurilor destinate eliminării, cu excepția cazului în care este autorizată în ceea ce ea descrie drept „cazuri limitate și bine justificate”.

Potrivit textului adoptat, Comisia ar dezvolta criterii uniforme pentru clasificarea deșeurilor, cu scopul de a se asigura că normele nu sunt eludate prin diferențierea clară, de exemplu, între bunuri uzate și deșeuri.

Noile norme ar include digitalizarea schimbului de informații și documente în cadrul pieței interne. Deputații consideră că stocarea informațiilor într-un sistem electronic central ar îmbunătăți raportarea datelor, analiza și transparența.

Deputații au convenit, de asemenea, că exporturile UE de „deșeuri periculoase” către țările care nu fac parte din OCDE ar trebui interzise.

Exporturile UE de „deșeuri nepericuloase” pentru recuperare ar fi permise numai acelor țări non-OCDE care își dau acordul și își demonstrează capacitatea de a trata aceste deșeuri în mod durabil. Comisia ar întocmi o listă a acestor țări beneficiare, care urmează să fie actualizată cel puțin în fiecare an.

Comisia afirmă că ar monitoriza, de asemenea, mai îndeaproape exporturile de deșeuri către țările OCDE, cu scopul de a se asigura că acestea gestionează deșeurile într-o manieră rațională din punct de vedere ecologic, conform cerințelor normelor și că nu afectează negativ gestionarea deșeurilor menajere în acest sens. țară.

În plus, deputații europeni au cerut crearea unui mecanism UE de direcționare bazat pe riscuri pentru a ghida țările UE care efectuează inspecții, în încercarea de a preveni și detecta transporturile ilegale de deșeuri.

Alte măsuri propuse în raportul adoptat includ punerea în aplicare a cerințelor pentru a demonstra că deșeurile transportate sunt gestionate într-o manieră ecologică mai strictă și construirea unui parteneriat cu sectorul deșeurilor, de ex. în contextul dialogului climatic și al rapoartelor anuale ale Comisiei.

Raportoarea Pernille Weiss (PPE, DK) comentează: „Folosirea pe deplin a deșeurilor ca resursă ar trebui să fie un element esențial al tranziției noastre către o economie circulară.

„Sunt fericit că astăzi ne-am putea reuni pentru a susține o abordare echilibrată a transporturilor de deșeuri: aceasta asigură garanții pentru sănătatea umană și a mediului, oferind în același timp cadrul necesar pentru ca industriei să își atingă ambițiile. Sper că, în acest fel, UE poate deveni lider mondial în utilizarea inovatoare și durabilă a deșeurilor.”

Raportul este programat să fie adoptat în cadrul ședinței plenare din ianuarie și va constitui poziția de negociere a Parlamentului cu guvernele UE cu privire la forma finală a legislației.

Acest anunț urmează știrile recente cu privire la propunerile de revizuire ale Directivei UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Acestea au venit sub forma unor planuri de introducere a unor noi obiective menite să reducă deșeurile de ambalaje, să implementeze sisteme de reutilizare și să stimuleze utilizarea materialului reciclat în toate formatele de ambalaje.

În 2020, exporturile UE de deșeuri către țările din afara UE au atins 32,7 milioane de tone, reprezentând aproximativ 16% din comerțul global cu deșeuri. În plus, se crede că aproximativ 67 de milioane de tone de deșeuri sunt transportate anual între țările UE.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2