Repere

183

Maroc a încheiat contracte futures pentru 2023 pentru 5 milioane de tone de grâu de panificație, din Franța

autor

MeetMilk.ro

distribuie

ESMagazine dezvăluie că se preconizează că importurile de grâu din Maroc vor fi între 4,5 milioane și 5 milioane de tone anul viitor din cauza secetei, a declarat șeful regiunii Maghreb al grupului francez de profesioniști ai grâului Intercereales Yann Lebeau.

Numai Franța a exportat peste 1 milion de tone de grâu moale în Maroc în această vară și este de așteptat să fi vândut până la 2,5 milioane de tone țării nord-africane până la sfârșitul anului, a spus Lebeau.

El a vorbit înaintea întâlnirii anuale Intercereals cu comercianții marocani de la Casablanca luna viitoare.

Seceta a redus cu 67% recolta de cereale din 2022 a Marocului, până la 3,4 milioane de tone, inclusiv 1,89 milioane de tone de grâu moale, principalul produs de bază din țară.

În ultimul deceniu, Marocul a înregistrat o medie de importuri de 3 milioane de tone pe an de grâu moale.

Rezervele de grâu

Două surse din industria marocană au declarat că rezervele de grâu moale acoperă acum 5 luni din nevoile Marocului, dar au adăugat că eforturile de a construi stocuri suplimentare au fost înlăturate de prețurile mai mari de pe piața internațională, comparativ cu nivelurile din 2021.

Factura de import de grâu moale din Maroc s-a dublat în primele șapte luni din acest an, la 1,6 miliarde de dolari, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor valutare.

Prețurile mai mari la grâu au determinat guvernul să dubleze bugetul subvențiilor la 32 de miliarde de dirhami în acest an, de la 16 miliarde de dirhami care au fost bugetate anterior. Pe lângă grâul moale, Marocul controlează prețurile zahărului și gazelor de gătit.

Pentru a menține prețurile la făină stabile, Marocul a menținut suspendarea taxei vamale la grâul moale, o decizie pe care comercianții se așteaptă să dureze atâta timp cât prețurile rămân ridicate.

Cea mai gravă secetă din aproximativ trei decenii a contribuit la reducerea previziunii de creștere a Marocului la 1,5% în acest an, potrivit guvernului, de la 7,9% în 2021.

Guvernul și-a bazat proiectul de buget pentru 2023 pe o prognoză de creștere de 4,5%, presupunând precipitații medii și o recoltă de cereale de 7,5 milioane de tone.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2