TehnologiiȘtiri

293

Interpack: Piața produselor de cofetărie: Cifra de afaceri este ridicată și foarte competitivă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Majoritatea oamenilor se bucură de un dinte de dulce, dar odată cu tendința spre mai multă durabilitate, există și o creștere a cererii pentru dulciuri cu ambalaje mai ecologice.

Acest lucru pune presiune severă asupra industriei de cofetărie pentru a adopta procese de ambalare și materiale care sunt blânde cu resursele naturale. Mulți producători de ambalaje sunt deja capabili să ofere soluții durabile pentru ciocolată, biscuiți etc.

Industria europeană de cofetărie este unul dintre cele mai dinamice și mai mari sectoare în ceea ce privește producția și exportul. Peste 12.000 de companii produc 14,7 milioane de tone de produse de cofetărie în fiecare an, spune asociația europeană Caobisco.

La nivel mondial, însă, SUA sunt cei mai mari producători de produse de cofetărie, cu o cifră de afaceri estimată de 264 de miliarde de euro în 2023 și cea mai mare creștere absolută, conform Euromonitor International, în următorii cinci ani.

În special ciocolata este ceea ce preferă consumatorii mai ales. În clasamentul european al Chocosuisse în 2020, Elveția a condus consumul de ciocolată pe cap de locuitor cu peste unsprezece kilograme pe an, urmată de Germania (9,2 kg), Estonia (8,3 kg) și Danemarca (8,2 kg).

Estonia a avut chiar și cel mai mare consum de produse de cofetărie pe cap de locuitor în 2022, potrivit Euromonitor – fiecare locuitor a mâncat statistic un total de 13,6 kg. Prognosticele spun că această tendință în țara baltică va experimenta o creștere semnificativă în următorii cinci ani.

Un sondaj actual al platformei online germane Statista arată: Femeile mănâncă mai multe dulciuri. În anul 2022, aproximativ 34% dintre femei au declarat că consumă dulciuri sau gustări sărate în fiecare zi. Numărul bărbaților a fost de 23%. Într-un alt studiu, un sfert dintre participanți le-au spus investigatorilor de piață ai POSpulse că, de la pandemie, au consumat mai multe dulciuri și gustări.

Producătorii se aprovizionează cu principalele ingrediente brute pentru produse de cofetărie și gustări, în principal din Germania sau UE, conform asociației federale germane BDSI.

Acest lucru face ca industria de cofetărie nu doar un partener important pentru agricultura germană și europeană, distanțe scurte de transport înseamnă, de asemenea, că contribuie la economisirea resurselor.

Desigur, comerțul internațional este important și pentru industria de cofetărie. Folosind aproximativ 400.000 de tone de cacao, cel mai important ingredient brut pentru ciocolată, producătorii germani de produse de cofetărie procesează 10% din recolta anuală globală. În total, producătorii europeni folosesc aproximativ jumătate din cacao disponibilă la nivel mondial, potrivit Caobisco.

În prezent, industria, ca multe altele, se confruntă cu o criză existențială: explodarea costurilor pentru energie și materii prime, dar și întreruperi ale lanțurilor de livrare și disponibilitatea materiilor prime afectează în mod disproporționat întreprinderile de familie mici și mijlocii. De exemplu, în toamna anului 2022, creșterea costurilor pentru zahăr a fost de 100 la sută, untul a fost cu 57 la sută mai scump, iar grâul cu 60 la sută.

„Pentru companiile noastre, presiunea enormă din creșterea costurilor le face să pună sub semnul întrebării locurile de producție sau chiar existența lor. Acest lucru nu este cauzat doar de creșterea costului energiei și al materiilor prime în 2022, ci și de presiunea negativă dependentă de locație, care în Germania a fost mai mare decât media de mult timp.

Acestea includ cheltuielile cu salariile, impozitele și lipsa tot mai mare de personal calificat”, spune dr. Carsten Bernoth, CEO al Asociației Federale Germane a Producătorilor Germani de Cofetărie (BDSI). „Pentru producătorii noștri, este imposibil să compensăm aceste costuri în creștere considerabilă prin economisirea sau prin creșterea proporțională a prețurilor de vânzare.”

În ciuda crizelor, cofetăria este unul dintre segmentele industriei alimentare cu cea mai mare cifră de afaceri; acest segment atinge al patrulea cel mai înalt nivel. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că piața de cofetărie este una dintre cele mai competitive de pe piața germană de retail. Și industria se confruntă cu noi cerințe.

În special, conștientizarea crescândă a consumatorilor cu privire la sănătate și mediu creează o nouă cerere pentru soiuri și ambalaje fără zahăr care sunt mai prietenoase cu mediul. Pentru producătorii de produse de cofetărie, aceasta înseamnă, de asemenea, că trebuie să-și creeze procesele de ambalare pentru a fi mai flexibile și mai eficiente.

Există o tendință în creștere către procese automate de producție și ambalare, iar delicatesele lor dulci vin mai des într-o ambalare durabilă. De exemplu, avem primele batoane de ciocolată care nu sunt împachetate într-o folie interioară de aluminiu și sunt doar ambalate în carton – totuși, deoarece acestea sunt în contact direct cu alimentele, are nevoie de o acoperire.

Producătorul de produse de cofetărie Fazer folosește acum un carton ușor acoperit cu dispersie de la Metsä Board pentru calendarele sale de advent. Trecerea la noul material a redus utilizarea materialelor plastice cu 1.200 kg în fiecare an în comparație cu cartonul anterior acoperit cu PE, spune compania. Calendarul de Advent este acum pe deplin capabil să fie reciclat, greutatea redusă și utilizarea eficientă a noului material sursele și-au redus amprenta de carbon cu un sfert.

„Cartonul din fibre virgine oferă siguranța necesară pentru calandrele de advent, mai ales acolo unde ciocolata și cartonul intră în contact direct. Cartonul nostru acoperit cu dispersie are, de asemenea, proprietăți senzoriale neutre, ceea ce înseamnă că gustul ciocolatei este păstrat pentru o lungă perioadă de timp”, spune Olli Haaranoja, director de vânzări la Metsä Board.

Ambalarea ciocolatei la viteze mari

O producție de 250 de batoane de ciocolată pe minut este rata unei noi mașini de împachetat, comercializată de Sacmi ca parte a mărcii Carle & Montanari. De asemenea, procesează noi materiale de ambalare ecologice.

Mașina este rezultatul unei noi abordări a construcției de mașini la Sacmi Packaging & Chocolate, care depășește conceptele mecanice tradiționale și face posibilă ambalarea produselor sensibile la viteze mari și cu o calitate constantă.

Mașina de ambalat produce batoane de ciocolată cu o ambalare interioară și exterioară, în care ambalajul interior este sigilat pe trei laturi, în timp ce ambalajul exterior este realizat din carton sau hârtie pretăiată.

Senzorii atașați sistemului monitorizează consumul, orele de lucru și indicatorii de eficiență. În cazul unor neconcordanțe în procesul de ambalare, mașina emite automat un mesaj de alertă și deschide o conexiune de la distanță cu departamentul de service.

O mașină de împachetat multi-stil nou dezvoltată pentru trufe de ciocolată de la Sacmi prelucrează și folii ecologice. Folosind o configurație top twist, înfășoară până la 500 de trufe de ciocolată pe minut, inclusiv produse sensibile sau cele cu forme neregulate.

Se spune că este prima mașină de împachetat cu tehnologie hibridă și nu folosește doar servomotorizări mecanice, ci și puternice, eficiente din punct de vedere energetic.

În afară de asta, mașina de ambalat este echipată cu funcții de întreținere în timp real. De îndată ce setările ideale pentru fiecare mișcare au fost definite, diagnosticarea în timp real asigură că abaterile sunt observate imediat și pot fi evitate perioadele de nefuncționare.

Ambalaje de cofetărie pentru economia circulară

Consumatorii se așteaptă din ce în ce mai mult la ambalaje durabile pentru produse de cofetărie. Într-un proiect comun, expozanții interpack Sabic, producătorul de cofetărie Mars și furnizorul de servicii de reciclare Landbell au dezvoltat recent ambalaje flexibile pentru un snack bar.

Monomaterialul utilizat este alcătuit din polipropilenă circulară certificată din portofoliul Trucircle de la Sabic. Cercul începe cu colectarea amestecurilor de plastic vechi, coordonată de Landbell Group.

Materialul amestecat este apoi schimbat printr-un proces anaerob termic în ulei de piroliză, care servește ca materie primă alternativă pentru un nou polimer PP care este potrivit pentru contactul cu alimentele. Din pelete din această substanță, producătorul Taghleef produce apoi folii BOPP.

Ciocolata populara in Europa

Potrivit CAOBISCO, asociația de ciocolată și cofetărie din Uniunea Europeană, Finlanda este printre primele cinci când vine vorba de consumul de ciocolată în Europa. Doar Elveția, Germania și Estonia consumă mai multă ciocolată, Marea Britanie ocupă locul cinci.

Producătorul de produse de cofetărie din nordul Europei Orkla a investit recent într-o nouă mașină de ambalat special pentru produse de ciocolată cu diferite soiuri de pliere de către Theegarten-Pactec, pentru a crește capacitatea de ambalare a site-ului de producție finlandez Vaajakoski. Investiția a fost precedată de o fază lungă de testare.

 „Pentru noi a fost ocazia perfectă de a testa mai întâi mașina noastră de ambalare CHS în condiții reale în producția de cofetărie. Un flux nesfârșit de produse, funcționare constantă, diferite materiale de ambalare și calități ale produselor, lucrări de curățare și întreținere în timpul funcționării sau chiar dificultăți precum oprirea sistemelor de procesare - există multe lucruri care nu pot fi acoperite pe deplin de o simulare.

În cele din urmă, astfel de teste sunt indispensabile pentru a da retușa finală unei noi dezvoltări și pentru a o aduce pe piață”, spune Daniel Schibur, Head of Sales la Theegarten-Pactec. Pe lângă testele generale de funcționare, s-a acordat un accent special pe alimentarea cu două căi a mașinii – o specialitate a CHS.

Provocarea

Deviați o parte a produselor din fluxul nesfârșit de produse al curelei principale în alimentarea cu două căi a CHS, asigurându-vă, în același timp, că are loc un schimb uniform între cele două căi.

Fiecare dintre cele două căi de alimentare trebuie să primească continuu 900 de produse pe minut, care sunt apoi combinate în procesul de ambalare într-un flux unic de 1.800 de produse pe minut.

Un sistem de cameră integrat și amplasarea eficientă a senzorilor verifică acum în mod constant fluxul de produse care ajunge la centura principală. Acest lucru garantează că cele două fluxuri de produse din fața mașinii nu diferă cu mai mult de cinci produse.

Mașina poate fi comutată în mod flexibil la nouă varietăți diferite de pliere: răsucire dublă, răsucire protejată, răsucire de sus, răsucire laterală, folie de tablă, pliere de jos, pliare laterală, pliere pentru fructe Viena și – chiar acum – pliere plic.

Theegarten-Pactec a achiziționat, de asemenea, parțial compania turcă de inginerie mecanică M akrev Ambalaj. Compania cu sediul în Istanbul produce mașini de împachetat cu ceas pentru ciocolată și jeleuri, precum și sisteme întregi automate și de alimentare.

Prin achiziție, Theegarten-Pactec dorește să-și adauge portofoliul și să atragă clienți pe segmentul de performanță medie și preț, sub utilajele de înaltă performanță fabricate la Dresda.

Sistem de control pentru gustări și dulciuri

Ca peste tot în industria alimentară, corpurile străine nu sunt absolut dorite în dulciuri sau gustări. Prin urmare, sistemele moderne de inspecție garantează siguranța la mașinile de ambalare actuale.

Un nou sistem de inspecție cu raze X de la Mettler-Toledo, de exemplu, a fost dezvoltat special pentru a detecta corpurile străine în gustări și dulciuri mici, ambalate individual, la viteze mari de producție.

Face posibilă o inspecție eficientă din punct de vedere al costurilor imediat după împachetarea în flux sau sigilarea produselor individuale. Sistemul de inspecție compact este echipat cu un mecanism de evacuare integrat și permite funcționarea la viteze de centură de până la 120 de metri pe minut.

Acest lucru face posibilă, pentru prima dată, ajustarea inspecției cu raze X la vitezele mari ale multor mașini tubulare de pungi sau de etanșare, care sunt utilizate în industria de cofetărie pentru ambalarea produselor individuale, spune producătorul.

Chiar și corpurile străine foarte mici sunt detectate cu un grad ridicat de precizie. Și deoarece barele individuale, mai degrabă decât unitățile de vânzare întregi, sunt verificate imediat după părăsirea mașinii de saci tubulari și sunt apoi scoase, dacă este necesar, există și o economie de costuri.

La interpack din Düsseldorf, între 4 și 10 mai 2023, vizitatorii profesioniști vor cunoaște cele mai recente evoluții și tendințe din industria dulciurilor și gustărilor.

În special în halele 1, 3 și 4, accentul este pus pe dezvoltări inovatoare de procesare și ambalare pentru industria cofetăriei. Mai multe informații despre interpack sunt disponibile la https://www.interpack.com

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2