Repere

128

În Coreea de Nord, consumul de pîine este un simbol al bogăției

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prețul volatil al făinii este considerat a fi uriaș, la nivelul de 17 lire sterline/kg în Coreea de Nord, ceea ce înseamnă că o pâine astăzi este văzută ca un simbol al bogăției în rândul localnicilor.

Potrivit rapoartelor de la Radio Free Asia (RFA), făina a avut un preț de 4.000-4.600 de woni nord-coreeni (3,67 GBP-4,22 GBP) per kilogram în 2019. Pandemia a făcut-o apoi să explodeze până la 30.000 NKW (27,52 GBP) pe kilogram.

Acum s-a stabilit la aproximativ 18.000 de woni (16,51 USD) pe kilogram, mult mai mic decât în ​​perioada COVID, dar totuși de trei ori mai scump decât orezul, considerat mult timp un lux rezervat celor mai bogați nord-coreeni. Majoritatea populației amestecă orezul cu alte ingrediente sau îl înlocuiește cu porumb sau mei mai ieftin, a spus RFA.

O sursă a declarat sursei de știri non-profit, finanțată de SUA, că alimentele făcute cu făină sunt de obicei aduse la iveală pentru a etala oaspeții la cină poziția gazdei.

„Sunt cele mai prospere gospodării care pot cumpăra făină importată de pe piață și pot face alimente precum pâine și jijim (clatite sărate).”

Făină și COVID

Coreea de Nord s-a bazat foarte mult pe Rusia și China pentru importurile sale de făină. Condițiile de climă, teren și sol ale țării nu sunt deosebit de favorabile agriculturii – se spune că doar 1,48 m de hectare de teren cultivat dintr-o suprafață totală de 12 m de hectare. Agravează situația metodele sale de agricultură. Potrivit raportului BBC, Phenianul poate avea unele dintre cele mai sofisticate tehnologii militare din lume, dar îi lipsește mașinile moderne necesare agriculturii.

Declanșarea pandemiei de COVID a determinat Coreea de Nord să-și închidă granițele în ianuarie 2020, oprind aproape tot comerțul și provocând creșterea prețurilor interne la făină. În plus, țara a fost lovită de inundații, care au redus și mai mult randamentul cerealelor cultivate în țară.

China a reluat comerțul cu Coreea de Nord în ianuarie anul acesta – cu importurile (în principal făină de grâu și ulei comestibil) crescând la 173,4 milioane de dolari de la 13 milioane de dolari cu un an mai devreme – dar țara retrasă a închis rapid din nou granițele pe fondul unui focar reînnoit în China, a spus RFA.

Potrivit datelor Agenției Centrale de Informații (CIA), Coreea de Nord se confruntă cu o penurie de alimente estimată la 860.000 de tone - aproximativ două până la trei luni de utilizare a alimentelor.

World Factbook al CIA raportează: „O mare parte a populației suferă de niveluri scăzute de consum de alimente și de o diversitate alimentară foarte slabă; constrângerile economice, în special rezultate din impactul global al pandemiei de COVID 19, au sporit vulnerabilitatea populației la insecuritatea alimentară.”

Bilet fierbinte

Pâinea este un aliment universal, legat de tradiția culinară într-o formă sau alta în fiecare țară din lume – un simbol al culturii, istoriei și antropologiei, al foametei și al bogăției. De fapt, în Coreea de Nord, este considerat mai de dorit decât o geantă de mână sau un ceas de lux.

„Când prețul făinii este de două sau trei ori mai mare decât cel al orezului, așa cum este acum, pâinea și mandu-ul (găluștele) devin dintr-o dată alimente pe care doar oficialii de rang înalt și fabulos de bogați își pot permite să o mănânce. Așadar, alimentele făcute cu făină sunt acum un simbol al bogăției”, a spus sursa RFA.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2