Repere

136

În ciuda concesiilor Franței, Italia contestă și varianta de etichetare Nutriscore 2.0

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O nouă versiune a Nutriscore ar trebui să fie gata pentru implementare până la sfârșitul acestui an. Eticheta alimentelor va fi mai strictă, în special pentru zahăr, sare și carne. Italia interzice deja eticheta, chiar dacă reforma face față uneia dintre principalele sale critici, informează RetailDetail.

Totul cu un punct mai strict

Nutriscore este în prezent revizuit de un comitet științific. Până la sfârșitul acestui an, ar trebui să fie gata o nouă versiune care este mai în concordanță cu regulile generale de dietă.

 Eticheta, care atribuie produselor alimentare un cod de culoare și litere pe baza sănătății, a fost criticată pentru că acordă ulei de măsline relativ slab, în ​​timp ce este prea blândă pentru carnea roșie.

În general, mai puține produse vor obține cel mai bun rating A, deoarece scorurile necesare pentru categoriile A și B sunt mărite cu un punct.

Produsele din cereale integrale, precum pâinea și orezul, vor nota mai bine de acum înainte, în timp ce calculul va ține cont și de diferența dintre produsele lactate îndulcite și cele neîndulcite.

Algoritmul va fi mai strict pentru zaharuri și sare, dar mai blând pentru peștii grasi precum somonul. De asemenea, este nouă distincția între carnea de pasăre și carnea roșie, ceea ce ar însemna că mai multe păsări nepregătite, neasezonate ar ajunge în categoria A și mai puțină carne roșie.

Concesiunea poate să nu ajute

Sfaturi științifice pentru categoria de băuturi sunt încă în curs de dezvoltare, dar este deja clar că nucile și semințele din noua versiune au fost mutate de la categoria „fructe și legume” la „grăsimi și uleiuri”.

Acest lucru va permite uleiurilor vegetale precum uleiul de măsline și uleiul de nuci să primească litera B în loc de actuala C. Industria alimentară va avea un timp de tranziție după lansare pentru a ajusta siglele și ambalajele.

Este prima revizuire majoră de la lansarea sa în 2017. Cele șapte țări care au introdus sistemul la nivel național, inclusiv Benelux și Franța, și-au dat deja binecuvântarea schimbărilor, relatează ziarul belgian De Standaard.

Reacții foarte diferite apar din Italia, unde autoritatea de concurență a interzis de fapt utilizarea nutriscore-ului. Autoritatea pieței numește eticheta înșelătoare, deoarece este „arbitrară” și „părtinitoare”. Lanțurile care utilizează scorul nutrițional, cum ar fi Carrefour, trebuie să elimine scorurile de pe ambalaj în Italia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2