Repere

165

FAO: La finalul anului 2022, factura la importurile globale de alimente va crește la aproape 2 trilioane de dolari

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prognozele FAO Food Outlook indică o oarecare relaxare a condițiilor pieței mondiale, dar cresc incertitudinile. Ca urmare, se estimează că factura mondială a importurilor de alimente va crește la 1,94 trilioane de dolari în 2022, mai mult decât se aștepta anterior, potrivit unui nou raport publicat astăzi de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Noua prognoză prezentată în Perspectiva alimentară a FAO ar marca un maxim istoric și o creștere cu 10% față de nivelul record din 2021, deși ritmul creșterii este de așteptat să încetinească ca răspuns la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și la deprecierea valutelor față de dolarul american.

Ambele cântăresc asupra puterii de cumpărare a țărilor importatoare și, ulterior, asupra volumelor de alimente importate.

Cea mai mare parte a creșterii facturii este reprezentată de țările cu venituri mari, în principal din cauza prețurilor mondiale mai ridicate, în timp ce volumele sunt, de asemenea, de așteptat să crească. Grupurile de țări vulnerabile din punct de vedere economic sunt mai afectate de prețurile mai mari.

De exemplu, factura agregată a importurilor de alimente pentru grupul de țări cu venituri mici este de așteptat să rămână aproape neschimbată, chiar dacă se preconizează că va scădea cu 10% în volum, indicând o problemă de accesibilitate în creștere pentru aceste țări.

„Aceste semne sunt alarmante din perspectiva securității alimentare, care indică importatorilor le este dificil să finanțeze costurile internaționale în creștere, ceea ce anunță potențial încetarea rezistenței lor la prețuri internaționale mai mari”, avertizează raportul Diviziei Piețe și Comerț a FAO.

Raportul Food Outlook, care defalcă modelele comerțului cu alimente pe grupuri de alimente, avertizează că diferențele existente vor deveni probabil mai pronunțate, țările cu venituri mari continuând să importe din întregul spectru de produse alimentare, în timp ce regiunile în curs de dezvoltare sunt din ce în ce mai concentrate pe alimente de bază. alimente.

În acest context, FAO salută aprobarea de către Fondul Monetar Internațional a unei ferestre de șoc alimentar - în linii mari bazată pe propunerea FAO privind Facilitatea de finanțare a importurilor de alimente - ca un pas important pentru a ușura povara creșterii costurilor de import de alimente în rândul țărilor cu venituri mai mici.

Food Outlook evaluează, de asemenea, cheltuielile globale pentru inputurile agricole importate, inclusiv îngrășămintele. Se așteaptă ca factura globală de import de inputuri să crească la 424 de miliarde de dolari în 2022, în creștere cu 48% față de anul precedent și cu până la 112% față de 2020.

Costurile mai mari pentru energia importată și îngrășăminte sunt în spatele creșterii prevăzute. Ambele sunt deosebit de relevante în facturile de import, punând tensiuni pentru conturile curente ale țărilor cu venituri mici și cu venituri medii inferioare.

Ca urmare, unele țări pot fi forțate să reducă cererile de inputuri, ceea ce duce aproape inevitabil la o productivitate agricolă mai scăzută și o disponibilitate internă a alimentelor mai scăzute. „Repercusiunile negative pentru producția agricolă globală și securitatea alimentară” se vor extinde probabil până în 2023, potrivit FAO.

Tendințe alimentare pentru 2023

Publicat de două ori pe an, Food Outlook oferă recenzii ale ofertei și tendințelor de utilizare a pieței pentru principalele produse alimentare din lume, inclusiv cereale, culturi oleaginoase, zahăr, carne, lactate și pește. De asemenea, analizează tendințele tarifelor de transport maritim.

Livrările pentru majoritatea acestor mărfuri majore sunt la sau aproape de niveluri record, dar mai mulți factori indică piețe mai strânse în viitor.

Se estimează că producția mondială de grâu va atinge un record de 784 de milioane de tone în 2022/23, susținută de recuperări semnificative ale recoltei în Canada și Federația Rusă.

Acest lucru ar trebui să împingă stocurile globale de grâu la niveluri record, deși raportul notează că acumulările sunt așteptate mai ales în China și Federația Rusă, în timp ce nivelurile stocurilor vor scădea cu 8% în restul lumii.

Se estimează că stocurile de cereale grosiere vor scădea la cele mai scăzute niveluri din 2013 din cauza reducerilor de stocuri din țările importante, ca urmare a scăderilor anticipate ale producției. Se estimează că producția globală de cereale secundare va scădea cu 2,8% în 2022, la 1 467 milioane de tone.

Deși probabil va scădea în 2022/2023, se preconizează că producția mondială de orez va rămâne la un nivel mediu general, susținută de nivelurile de plantare rezistente în Asia și de redresarea producției în Africa.

Producția globală de semințe oleaginoase este estimată să revină și să atingă un maxim istoric în anul de comercializare 2022/23, producția crescută de soia și rapiță se așteaptă să compenseze o probabilă scădere a producției de semințe de floarea soarelui.

Producția globală de zahăr este, de asemenea, prognozată să crească, susținută de așteptările privind o redresare semnificativă a producției Braziliei și recolte mai mari în China și Thailanda, în timp ce consumul este văzut în creștere într-un ritm mai lent.

Se preconizează că producția mondială de carne și produse lactate în 2022 va crește modest, în timp ce producția totală de pescuit și de acvacultură este de așteptat să crească la nivel global cu 1,2%, cu o expansiune de 2,6% a producției de acvacultură anticipată pentru a compensa mai mult o scădere ușoară a capturilor. producția de pescuit.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2