Repere

173

FAO: Indicele prețurilor la alimente este în scădere

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ultimul comunicat FAO informează că indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) a înregistrat o medie de 138,0 puncte în august 2022, în scădere cu 2,7 puncte (1,9 la sută) față de iulie, înregistrând a cincea scădere lunară consecutivă.

În ciuda ultimei scăderi, indicele a rămas cu 10,1 puncte (7,9 la sută) peste valoarea sa în urmă cu un an. Toți cei cinci sub-indici ai FFPI au scăzut moderat în august, cu scăderi procentuale lunare variind de la 1,4 la sută pentru cereale la 3,3 la sută pentru uleiurile vegetale. »

Cereale

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost în medie de 145,2 puncte în august, în scădere cu 2,0 puncte (1,4 la sută) față de iulie, dar totuși cu 14,8 puncte (11,4 la sută) peste valoarea sa din august 2021.

În august, prețurile internaționale la grâu au scăzut cu 5,1%, marcând al treilea declin lunar consecutiv, determinat de perspectivele îmbunătățite de producție, în special în Canada, Statele Unite ale Americii și Federația Rusă, și de disponibilitate sezonieră mai mare, deoarece recoltele au continuat în emisfera nordică, deoarece precum și reluarea exporturilor din porturile Mării Negre din Ucraina pentru prima dată în peste cinci luni de întrerupere.

Cu toate acestea, prețurile globale la grâu au rămas cu 10,6 la sută peste valorile lor în august anul trecut. Prețurile internaționale ale cerealelor secundare au crescut marginal (+0,2 la sută) în august și au fost în medie cu 12,4 la sută peste valorile lor de acum un an.

Prețurile mondiale la porumb s-au întărit ușor, în creștere cu 1,5 la sută, în mare parte influențate de perspectivele de producție mai scăzute din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii din cauza condițiilor calde și uscate, în timp ce reluarea exporturilor din Ucraina a împiedicat creșterea în continuare a prețurilor.

În schimb, prețurile globale la orz și sorg au scăzut cu 3,8 la sută, respectiv 3,4 la sută. Indicele FAO al prețurilor pentru toate orezul s-a menținut constant în august, deoarece scăderile ușoare ale cotațiilor celor mai comercializate soiuri Indica au compensat creșterile ușoare ale prețurilor pe alte segmente de piață a orezului. »

Uleiuri vegetale

Indicele FAO al prețurilor la uleiuri vegetale a fost în medie de 163,3 puncte în august, în scădere cu 5,5 puncte (3,3 la sută) de la o lună la lună, împingând valoarea indicelui ușor sub nivelul din anul precedent.

Scăderea continuă a indicelui a fost determinată de prețurile mondiale mai scăzute la uleiurile de palmier, floarea soarelui și rapiță, care au compensat mai mult decât cotațiile mai mari la soia.

Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au scăzut pentru a cincea lună consecutivă în august, datorită creșterii disponibilităților de export din Indonezia, în principal datorită taxelor la export mai mici, precum și creșterii sezoniere a producțiilor din Asia de Sud-Est.

Între timp, valorile mondiale ale uleiului de floarea-soarelui au scăzut din cauza cererii de import scăzute la nivel mondial, care a coincis cu reluarea treptată a transporturilor din porturile maritime ale Ucrainei.

Cotațiile internaționale pentru uleiul de rapiță au scăzut și ele în august, din cauza perspectivelor de aprovizionare ample pentru viitorul sezon 2022/23.

În schimb, prețurile mondiale la soia au revenit doar moderat, în principal din cauza preocupărilor legate de impactul condițiilor meteorologice nefavorabile asupra producției de soia din Statele Unite ale Americii. »

Zahăr

Indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 110,4 puncte în august, în scădere cu 2,4 puncte (2,1 la sută) față de iulie, marcând al patrulea declin lunar consecutiv și atingând cel mai scăzut nivel din iulie 2021.

Scăderea din august a fost declanșată în principal de o creștere a exportului de zahăr. plafon în India și prețuri mai mici ale etanolului în Brazilia, ceea ce a ridicat așteptări cu privire la o utilizare mai mare a trestiei de zahăr pentru a produce zahăr.

Cu toate acestea, producția de zahăr mai mică decât cea așteptată anterior în Brazilia în prima jumătate a lunii august, din cauza vremii nefavorabile, împreună cu îngrijorările persistente cu privire la impactul condițiilor uscate asupra recoltei din 2022 din Uniunea Europeană, au împiedicat scăderi mai substanțiale ale prețului zahărului.

Întărirea realului brazilian în raport cu dolarul american a contribuit și la limitarea scăderii prețurilor mondiale la zahăr (exprimate în dolari SUA).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2