PiațăȘtiri

166

FAO: Indicele pentru prețurile mondiale la alimente s-a stabilizat

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Indicele de referință pentru prețurile mondiale la produsele alimentare a fost stabil în octombrie, creșterea prețurilor la cereale fiind mai mult decât compensată de scăderea cotațiilor pentru alte produse de bază, a raportat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO pentru prețurile la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare de bază, a fost în medie de 135,9 puncte în luna octombrie, puțin sub nivelul din septembrie. Odată cu cea mai recentă actualizare, indicele a scăzut cu 14,9% față de maximul istoric înregistrat în martie 2022, în timp ce a rămas cu 2,0% peste nivelul din octombrie 2021. 

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 3,0 la sută în cursul lunii. Prețurile mondiale la grâu au crescut cu 3,2%, reflectând în cea mai mare parte incertitudinile legate de Iniţiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră și, de asemenea, revizuirea în scădere a aprovizionărilor din Statele Unite ale Americii.

Prețurile internaționale ale cerealelor grosiere au crescut cu 3,5% față de septembrie, prețurile la porumb crescând și mai mult din cauza perspectivelor de producție mai scăzute în Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, împreună cu condițiile de secetă în sezonul de plantare din Argentina și incertitudinea privind exporturile din Ucraina. Prețurile internaționale la orez au crescut cu 1,0 la sută. 

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 1,6% în octombrie și s-a situat cu aproape 20% sub nivelul său din anul precedent. Creșterea cotațiilor internaționale pentru uleiul de floarea-soarelui a fost mai mult decât compensată de prețurile mondiale mai scăzute la uleiurile de palmier, soia și rapiță. 

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 1,7%, prețurile tuturor produselor lactate fiind în scădere față de septembrie. Achizițiile mai mici decât cele anticipate din partea Chinei, cererea slabă de import și slăbirea euro față de dolarul american au susținut scăderea în octombrie. 

Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut cu 1,4% în octombrie, comparativ cu septembrie, prețurile internaționale la carnea de ovină, porc, bovină și pasăre scăzând toate din cauza cererii globale de import foarte reduse și a livrărilor exportabile în creștere. 

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 0,6%, susținut de perspectivele îmbunătățite de producție în India. Factori precum ploile care împiedică progresul recoltei în Brazilia, cererea puternică de import din Indonezia și China și cotațiile mai ridicate ale etanolului în Brazilia, au limitat scăderea prețului față de luna trecută.  Mai multe detalii sunt disponibile aici.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2