Repere

165

Excesul de alimente sărate ”condimentează” organismul cu stres

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O dietă care conține multă sare poate contribui la creșterea nivelului de stres, arată un nou studiu citat de BakeryandSnacks.

Oamenii de știință au descoperit în studiile efectuate pe șoareci că o dietă bogată în sare crește nivelul hormonului de stres cu 75%.

Experții speră că descoperirile vor încuraja o revizuire a politicii de sănătate publică în ceea ce privește consumul de sare, cu scopul ca producătorii să reducă cantitatea de sare din alimentele procesate.

Aportul recomandat de sare pentru adulți este mai mic de șase grame pe zi, dar majoritatea oamenilor mănâncă în mod regulat aproximativ nouă grame. Acest lucru poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce crește riscurile de atacuri de cord, accident vascular cerebral și demență vasculară.

Deși efectele asupra inimii și sistemului circulator au fost bine stabilite, se știa puțin despre impactul unei diete bogate în sare asupra comportamentului unei persoane.

Pentru a studia acest lucru, experții de la Universitatea din Edinburgh au folosit șoareci, care au de obicei o dietă săracă în sare și le-au dat hrană bogată în sare pentru a reflecta aportul tipic al oamenilor.

Ei au descoperit că nu numai că a crescut nivelul hormonilor de stres de odihnă, dar răspunsul hormonal al șoarecilor la stresul mediului a fost dublu față de cel al șoarecilor care aveau o dietă normală.

Consumul de sare a crescut activitatea genelor care produc proteinele din creier care controlează modul în care organismul răspunde la stres.

Matthew Bailey, profesor de fiziologie renală la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh, a spus:

„Suntem ceea ce mâncăm și înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare ne schimbă sănătatea mintală este un pas important pentru îmbunătățirea bunăstării. Știm că consumul prea multă sare dăunează inimii, vaselor de sânge și rinichilor. Acest studiu ne spune acum că o cantitate mare de sare din alimente schimbă și modul în care creierul nostru gestionează stresul.”

Experții au spus că sunt deja în curs de desfășurare studii suplimentare pentru a înțelege dacă un aport ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea.

Studiul se leagă de descoperiri similare care sugerează că adulții care consumă mai multe alimente ultraprocesate raportează mai multe simptome mentale adverse.

Cercetătorii din SUA au arătat că persoanele care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate, în comparație cu cei care au consumat cea mai mică cantitate, au avut creșteri semnificative statistic ale simptomelor adverse pentru sănătatea mintală de depresie ușoară, „zile nesănătoase din punct de vedere mental” și „zile anxioase”.

Ei au avut, de asemenea, rate semnificativ mai mici de a raporta zero „zile nesănătoase din punct de vedere mental” și zero „zile anxioase”. Experții au spus că rezultatele acestui studiu pot fi generalizate în țările occidentale cu consumuri similare de alimente ultraprocesate.

„Ultraprocesarea alimentelor le epuizează valoarea nutritivă și, de asemenea, crește numărul de calorii, deoarece alimentele ultraprocesate tind să fie bogate în zahăr adăugat, grăsimi saturate și sare, în timp ce sărace în proteine, fibre, vitamine, minerale și fitochimice, ” a spus Eric Hecht, M.D., Ph.D., autor corespondent și profesor asociat afiliat la Colegiul de Medicină Schmidt al FAU.

„Peste 70% din alimentele ambalate din SUA sunt clasificate ca alimente ultraprocesate și reprezintă aproximativ 60% din toate caloriile consumate de americani. Având în vedere amploarea expunerii și efectele consumului de alimente ultraprocesate, studiul nostru are implicații clinice și de sănătate publică semnificative.”

Experții au spus că datele din acest studiu adaugă informații importante și relevante unui număr tot mai mare de dovezi cu privire la efectele adverse ale consumului ultra-procesat asupra simptomelor de sănătate mintală.

Referinte:

An excess of salty food seasons the body with stress, study says​

Cardiovascular Research​

DOI: 10.1093/cvr/cvac160

Cross-sectional examination of ultra-processed food consumption and adverse mental health symptoms​

Public Health Nutrition​

DOI: 10.1017/S1368980022001586 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2