Știri

337

Eurostat: Producția de paste făinoase din UE a depășit șase milioane de tone

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția de paste făinoase în UE a atins 6,1 milioane de tone în 2022, înregistrând o creștere de 20% de la 5,1 milioane de tone în 2017.

Valori crescute

Valoarea producției de paste pentru 2022 este estimată la 7,8 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date de la Eurostat.

Italia a devenit primul membru al UE în producția de paste în această perioadă, cu 4,2 milioane de tone de paste în valoare de 5,1 miliarde EUR. Țara a reprezentat 68% din producția totală a UE din punct de vedere al volumului și 66% din punct de vedere al valorii, arată datele.

Italia a fost, de asemenea, cel mai mare exportator al UE de paste, exportând 2,1 milioane de tone de paste, ceea ce a reprezentat 77% din totalul membrilor UE.

Exporturile de paste

În 2022, membrii UE au exportat aproape 2,8 milioane de tone de paste, iar mai mult de jumătate (56%) au mers în alte țări membre ale UE.

Cele două țări din UE importatoare de pastă au fost Germania și Franța. Germania a importat 414.758 de tone de paste, sau 27% din totalul importurilor de către membrii UE, în timp ce Franța a importat 358.117 de tone, sau 23% din total.

În afara UE, primele două destinații în 2022 au fost Regatul Unit și Statele Unite.

Importurile din Marea Britanie s-au ridicat la 309.030 de tone, reprezentând un sfert din totalul exporturilor de paste în afara UE. Statele Unite au importat 262.877 de tone, sau 22% din totalul exporturilor în afara UE.

Preturi

Reuters a raportat în august că iubitorii de paste trebuie să se pregătească să plătească prețuri și mai mari pentru felul lor de mâncare preferat, deoarece seceta din Canada și vremea rea din Europa au afectat recoltele de grâu dur și au redus proviziile disponibile pentru morarii și companiile alimentare.

Prețurile cu amănuntul la paste au crescut anul acesta cu aproximativ 12% în Europa și cu 8% în Statele Unite, se arată în raport, citând date de la firma de cercetare de piață Nielsen.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2