PiațăȘtiri

143

Eurostat: În România prețul pâinii a crescut cu cca 24 %

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prețul pâinii a crescut cu aproape o cincime (20 %) în Uniunea Europeană în august, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina, ambii mari exportatori de cereale și îngrășăminte, a continuat să perturbe piețele globale și inflația generală s-a accelerat, se arată îăntr-o analiză Eurostat.

Prețurile globale ale grâului au crescut din februarie, după ce războiul a oprit luni de zile exporturile de cereale din Marea Neagră și a restricționat transporturile de îngrășăminte, deoarece producătorii ruși au pierdut accesul la porturile din Marea Baltică pe care le foloseau pentru a transporta amoniac, un ingredient cheie al îngrășămintelor cu nitrați.

Prețul mediu al pâinii în UE a fost cu 18% mai mare în august 2022 decât cu un an mai devreme, au arătat luni datele biroului de statistică al blocului, cea mai mare creștere din decembrie 2017, când Eurostat a început să elaboreze statisticile.

În august 2021, prețul mediu al pâinii a crescut cu 3% de la an la an, a spus Eurostat. Ungaria și Lituania au înregistrat cele mai mari modificări anuale ale prețului mediu la pâine în august, cu creșteri de 66% și, respectiv, 33%.

Țările cu cele mai mici creșteri medii au fost Franța, cu 8%, și Țările de Jos și Luxemburg, care au înregistrat o creștere de 10% fiecare.

Prețurile pâinii au crescut constant în UE în acest an, de la o medie de 8,3% în februarie, când Rusia a lansat ceea ce se numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Prețurile combinate la pâine și cereale au crescut cu 16,6% în august, cea mai mare creștere din ianuarie 1997.

Inflația din zona euro a atins un nivel record de 9,1% în august, a confirmat vineri Eurostat, cauzată de creșterea bruscă a prețurilor la energie și alimente.

Se spune că 2,25 puncte procentuale din schimbarea de la un an la an au venit din alimente, alcool și tutun. După cum se poate vedea în graficul de mai sus, în România, prețul pâinii a crescut cu cca 24 %.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2