Tehnologii

543

Dispută pe piața alimentelor fortificate: Sintetic sau natural?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum anunță FoodNavigator, unele companii sunt gata să lanseze amestecuri de nutrienți derivate din plante care vizează piețele de alimente fortificate și de înlocuire a mesei. Vitaminele și mineralele sale, extrase din frunze, flori, rădăcini și ciuperci sintetice, garantează conținutul de nutrienți, susține ea, pentru a crește biodisponibilitatea și eficacitatea produsului.

Spre o producție de masă

O serie de alimente fortificate, inclusiv cereale pentru micul dejun, înlocuitori de masă, lapte pe bază de plante, pâine și formulă pentru copii, conțin nutrienți sintetici. Dar, potrivit BIOVIT, compania care va laqnsa astfel de produse, un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că vitaminele și mineralele sintetice, fabricate în laborator, au un efect limitat sau deloc.

Compania britanică tocmai a primit finanțare guvernamentală din Regatul Unit, prin inițiativa Innovate UK „Better Food For All”, pentru un proiect de cercetare și dezvoltare de 500.000 de lire sterline în colaborare cu Universitatea Swansea, pentru a realiza ceea ce susține că este primul studiu din lume care măsoară diferența dintre biodisponibilitatea și eficacitatea între nutrienții sintetici și cei derivati din plante.

BIOVIT va dezvolta, de asemenea, noi produse pentru utilizare în fabricarea de alimente și băuturi. Acestea sunt descrise ca fiind stabile în procesul alimentar, oferind un conținut de nutrienți garantat alimentelor după coacere, congelare și pasteurizare.

Speră că acest lucru va permite pentru prima dată produse de consum în masă îmbogățite cu nutrienți derivati din plante. Și pentru că certificarea ecologică interzice utilizarea nutrienților sintetici, BIOVIT crede că va deschide pentru prima dată piețele de alimente fortificate și de înlocuire a meselor către produsele ecologice.

Desigur, unele companii produc deja nutrienți naturali. „Dar ceea ce facem pentru prima dată este să o facem într-un mod precis controlat”, a declarat fondatorul și CEO-ul BIOVIT, Ky Wright, pentru FoodNavigator. „Facem primele amestecuri de nutrienți derivate din plante dezvoltate și testate clinic.”

100% din nutrienții utilizați în produsele BIOVIT provin din ferme certificate organic. Aceste vitamine și minerale sunt extrase din frunze, flori, rădăcini și ciuperci și apoi standardizate pentru conținutul nutrițional, astfel încât ele pot fi folosite pentru a fortifica cu precizie alimentele în același mod ca și multinutrienții sintetici.

Între timp, în timp ce studiile despre efectele benefice asupra sănătății ale multor nutrienți sintetici au fost inconsecvente, slabe sau nu au arătat niciun efect; anumite suplimente sintetice pot fi benefice pentru anumite grupuri de persoane cu risc de deficiențe nutriționale.

Există dovezi

„Există unele dovezi că în unele situații funcționează, dar modul în care aș privi este că de-a lungul existenței și evoluției umane am folosit nutrienți derivati din plante”, a răspuns Wright.

„Aceste materiale sintetice există doar de aproximativ 100 de ani și, deși există dovezi că funcționează în anumite situații, există multe dovezi că în alte situații nu fac nimic și chiar sunt dăunătoare. Cu sintetice, este un joc de noroc pentru că nu se știe cu siguranță care este afectul. Dar cu nutrienții naturali derivati din plante, se știe că aceștia funcționează.”

Compania se așteaptă să-și pună produsele la dispoziția producătorilor de alimente și băuturi din Marea Britanie, Europa și SUA începând cu primul trimestru al anului 2024.

Importanța micronutrienților

Citând cifre de la compania de teste de sănătate la domiciliu Vitall, BIOVIT susține că cel puțin 60% dintre oamenii din Marea Britanie suferă de cel puțin o deficiență severă de micronutrienți, ceea ce duce la o serie de simptome de sănătate, inclusiv tulburări de somn, energie redusă și rate crescute de îmbolnăvire.

Între timp, malnutriția este o problemă globală majoră, cu un impact asupra economiei globale de 2,86 trilioane de lire sterline pe an, sau 409 de lire sterline de persoană, potrivit organizației caritabile pentru nutriție Bapen.

În Anglia, costul anual al malnutriției este de 19,6 miliarde de lire sterline, sau 15% din cheltuielile totale pentru sănătate și bunăstare socială. Potrivit BIOVIT, alimentele fortificate, care sunt bogate în nutrienți esențiali, sunt un instrument evident și potențial vital pentru a ajuta la combaterea malnutriției.

Nutrienții sintetici sunt „înțeleși greșit” de către consumatori

Între timp, majoritatea consumatorilor presupun că nutrienții enumerați pe panoul nutrițional al unui produs alimentar nu se pot distinge de nutrienții naturali, derivati din plante. Prin urmare, consumatorul se așteaptă la o cerere puternică din partea consumatorilor pentru nutrienți organici derivati din plante.

„Este o situație uimitoare”, a spus Wright. „Nutrimentele sintetice se găsesc în orice, de la pâine, cereale, alimente pentru copii, lapte vegetal și înlocuitori de masă și nu sunt ceea ce oamenii se așteaptă să fie.”

Compania a chestionat 500 de persoane. Aproape jumătate dintre ei nu știau că există nutrienți sintetici. 86%, de îndată ce au aflat că există o diferență între nutrienții sintetici și cei naturali, au spus că ar prefera să plătească mai mult pentru cei naturali.

Wright a adăugat: „Milioane de oameni se bazează în prezent pe nutrienții sintetici presupun că primesc nutrienții pe care cred că le provin din acele produse, dar nu a existat un studiu care să cuantifice de fapt care este efectul acestora asupra unei persoane”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2