Repere

223

Directiva UE privind sustenabilitatea corporativă și implicațiile asupra lanțului de aprovizionare european

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum anunță Eurocommerce, Comisia Europeană a publicat trei propuneri de legislație privind produsele fără defrișare pentru sustenabilitate corporativă și recent privind interzicerea produselor realizate cu muncă forțată. Iată poziția organismului european al comercianților, referitoare la acest document.

”Pentru comercianții cu amănuntul și angroșii și multe alte sectoare, acțiunile de due diligence nu sunt noi. Companiile din sectorul nostru s-au angajat de mult timp să facă parte din soluție și s-au implicat în stabilirea de acțiuni măsurabile și transparente, cum ar fi:

Respectarea drepturilor omului prin măsuri interne voluntare de due diligence și inițiative voluntare și acorduri de afaceri responsabile cu furnizorii.

Dezvoltarea și participarea la scheme de companie axate pe îmbunătățiri în ceea ce privește principiile de bază în mărfurile sau regiunile lor sau ambele

Protecția mediului prin scheme sectoriale sau de mărfuri

Cooperarea între multinaționale pentru a aborda problemele legate de drepturile omului și de mediu

Angajamente față de neutralitatea carbonului.

În plus, legislația națională, cum ar fi Legea privind sclavia modernă din Regatul Unit din 2015, Legea franceză privind obligația de vigilență corporativă din 2017 sau Legea germană privind lanțul de aprovizionare din 2021, au adus noi obligații legale pentru întreprinderi și au subliniat necesitatea unei legislații UE în acest domeniu pentru a evita divergențele. reglementarea națională și, în consecință, incertitudinea juridică și fragmentarea pieței unice.

Proiectul Directivei de due diligence privind sustenabilitatea corporativă introduce cerințe de due diligence și obligații ale noilor directori de a stabili și de a supraveghea implementarea due diligence și de a o integra în strategia corporativă și luarea deciziilor.

Comercianții cu amănuntul și angrosistii susțin obiectivele propunerii și o legislație practică și realistă a UE privind diligența necesară, care creează condiții de concurență echitabile în UE și ajută la eficientizarea cerințelor de raportare aferente.

Am subliniat că legislația trebuie să recunoască faptul că due diligence este un proces dinamic și, prin urmare, ar trebui să aleagă o abordare educativă și cooperativă, mai degrabă decât punitivă, încurajând învățarea și împărtășirea experienței.

Este important să reflecte realitatea provocărilor operaționale de zi cu zi ale întreprinderilor și să țină seama pe deplin de standardele internaționale pe care le folosesc deja.

Prin urmare, instituțiile UE ar trebui să urmărească să armonizeze cât mai mult posibil și să dezvolte definiții clare pentru a evita divergențele în punerea în aplicare a statelor membre și pentru a asigura condiții de concurență echitabile, inclusiv un echilibru mai bun între punere în aplicare/supraveghere și pentru a facilita companiilor să învețe din orice greșeli.

Avem nevoie ca normele UE să adopte o abordare bazată pe riscuri, să permită prioritizarea și să fie în concordanță cu legislația UE sau națională existentă. De asemenea, cele trei proiecte de lege separate trebuie să fie consecvente între ele și să evite suprapunerile și obligațiile conflictuale.

Acestea ar trebui să evite duplicarea proceselor deja stabilite și ar trebui să fie în conformitate cu standardele și practicile internaționale, cum ar fi Principiile directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului și Orientările OCDE pentru întreprinderile multinaționale.

Întreprinderile au nevoie de securitate juridică, care necesită definiții clare, în special pentru dispozițiile care afectează comerțul cu ridicata în sectoarele cu impact ridicat. Legiuitorii trebuie, de asemenea, să se asigure că interesele IMM-urilor sunt pe deplin reflectate și sprijinite, indiferent dacă intră sau nu în domeniul de aplicare al directivei”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2