Repere

155

Din cauza foametei milioane de africani vor invada Uniunea Europeană

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Euractiv, UE trebuie să se pregătească pentru noile valuri de migranți forțați să dezrădăcineze din cauza crizei alimentare agravate de războiul din Ucraina, a avertizat șeful agenției de frontieră a blocului.

În timp ce refugiații ucraineni au fost tratați bine, „trebuie să ne pregătim și pentru refugiații care vin din alte zone din cauza securității alimentare”, a spus directorul executiv interimar al agenției Frontex, Aija Kalnaja.

Ea a remarcat în special că „transportul cerealelor din Ucraina este îngreunat și asta va crea valuri de migrație”.

Kalnaja a vorbit când a sosit la Praga pentru o întâlnire a miniștrilor de interne ai UE, care a fost extinsă pentru a include și miniștrii din țările non-UE, Ucraina și Moldova.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Dar această producție și expediere au fost sever blocate de invazia Rusiei.

Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut sunt blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Situația a făcut ca prețurile pentru anumite alimente și uleiuri de gătit să crească pe piețele mondiale, părți din Africa și Orientul Mijlociu fiind cele mai grave.

Ylva Johansson, comisarul UE pentru Afaceri Interne, a declarat că deficitul de alimente, precum și creșterea prețurilor la energie prezintă riscuri de securitate care ar conduce oamenii din țările lor de origine.

„Nu ar trebui să așteptăm până când vom avea o criză la granițele noastre. Trebuie să luăm legătura mai devreme”, a spus ea reporterilor.

Johansson a adăugat că se va întâlni la Bruxelles cu ministrul de interne al Nigerului, Hamadou Adamou Souley, pentru a semna un acord de „parteneriat operațional împotriva contrabandei”.

„Acesta este, de asemenea, o modalitate de a sprijini țări precum Niger, care se află într-o zonă foarte dificilă când vine vorba de stabilizare și securitate”, a spus ea.

Moscova a spus că va permite transportatorilor de cargo ucraineni să părăsească porturile dacă Ucraina ar demina zonele de coastă - ceva ce Kievul refuză să facă din cauza cât de vulnerabilă l-ar lăsa în fața atacurilor rusești pe mare.

Șeful UNHCR, Filippo Grandi, a avertizat în iunie că, dacă nu se rezolvă rapid criza alimentară în creștere cauzată de Rusia, numărul persoanelor strămutate la nivel global va crește cu mult peste recordul de 100 de milioane deja numărat.

Războiul Rusiei, care a început pe 24 februarie, a provocat deja cel mai mare flux de refugiați din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, determinând UE să ofere protecție temporară ucrainenilor care fugă.

Frontex spune că fluxul de ucraineni a scăzut în ultimele săptămâni, iar Johansson a spus că fluxurile dintre Ucraina și bloc au revenit acum la nivelurile de dinainte de război.

Ea a adăugat că un total de 6,7 milioane de refugiați ucraineni au intrat în UE de la invazie, dar aproximativ trei milioane s-au întors acasă. „Între 3,2 și 3,7 milioane de refugiați ucraineni se află în acest moment pe teritoriul UE”, a spus ea.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2