TehnologiiȘtiri

230

Cum se transformă deșeurile în energie regenerabilă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit FoodNavigator, PepsiCo a lansat un proiect pentru a transforma deșeurile în energie regenerabilă la fabrica sa de gustări din Carregado, Portugalia. Mișcarea, o premieră pentru PepsiCo în sudul Europei, va reduce emisiile de carbon din amplasament.

Un nou biodigestor

În aprilie, un nou biodigestor va intra in functiune pentru a transforma deșeurile organice în biogaz la fabrica de producție de gustări a PepsiCo din Carregado, Portugalia. Biodigestorul va folosi nămolul produs la stația de epurare a instalației și cojile de cartofi, precum și alte deșeuri alimentare improprii pentru consum.

Aceste deșeuri sunt pretratate și transformate într-un „compus organic curat”, care este apoi transformat în biogaz printr-un proces biologic.

Digestia anaerobă preia materialul organic rezidual și îl descompune în produse gazoase sau „biogaz” prin acțiunea unui grup de bacterii organice specifice în absența oxigenului. Biogazul va fi un substitut direct al gazului natural și va fi pretratat într-o stație de epurare care transformă biogazul în biometan.

Proiectul, care a înregistrat o investiție totală de 7,5 milioane de euro de la PepsiCo, va avea ca rezultat o reducere estimată cu 30% a emisiilor de carbon la instalație, estimează compania.

„Noul biodigestor va avea capacitatea de a converti 21.900 de tone de deșeuri organice pe an în 4.818.000 Nm3 de biometan pe an, ceea ce înseamnă o reducere cu 30% a emisiilor de carbon în timpul procesului de producție”, a explicat Nelson Sousa, director de fabrică pentru PepsiCo în Portugalia. .

Biogazul va fi folosit în locul gazelor naturale drept combustibil în diferitele etape de producție, precum și pentru igienizarea liniilor de producție și încălzirea apelor sanitare din sălile de duș și cantină.

„Uzina a luat în considerare un scenariu conservator, în care 30% din necesarul de gaz al plantei va fi acoperit de biogazul produs de noul biodigestor. Poate fi mai mare (până la 40%), în funcție de disponibilitatea deșeurilor”, a declarat Sousa pentru FoodNavigator.

Investiție în energie eficientă, durabilă

Noua inițiativă se bazează pe investițiile existente în sustenabilitate făcute la unitatea Carregado. În 2012, uzina Carregado a introdus un sistem de producție de biogaz care a condus la o reducere cu 50% a consumului de energie electrică la stația sa de tratare a apelor uzate.

De asemenea, reutiliza căldura din cuptoarele folosite la producerea Doritos prin recuperarea energiei „irosite” din coș și producția de abur, facilitând o reducere a consumului de gaz la uzină de aproximativ 5%.

Acolo unde site-ul folosește energie electrică externă, accentul se pune pe achiziționarea de surse regenerabile.

Compania spune că folosește deja energie electrică din „surse durabile” în toate unitățile sale din Portugalia și a anunțat, de asemenea, o „schimbare majoră” prin semnarea unui acord de cumpărare a energiei (PPA) începând cu 1 ianuarie 2023.

„Cu acest parteneriat, PepsiCo va îmbunătăți calitatea și trasabilitatea acestei energie și va asigura o aprovizionare durabilă și competitivă pe termen lung. Acest acord contribuie, de asemenea, la creșterea și consolidarea instalațiilor de energie regenerabilă din Spania și Portugalia.”

Deși achiziționarea de energie regenerabilă va rămâne importantă pentru PepsiCo, producția la fața locului nu numai că ajută la reducerea amprentei de carbon a producției, ci și îmbunătățește rezistența în fața provocărilor cu care se confruntă aprovizionarea europeană cu energie și sprijină costuri de operare mai scăzute.

„Peninsula Iberică este într-o formă bună pentru a face față furnizării de energie”, ne-a spus Sousa. „Rentabilitatea investiției depinde de mai multe variabile externe și, deși ne așteptăm la un rezultat pozitiv, nu putem oferi un anumit număr în acest moment.

Producția de energie la fața locului este o opțiune bună atât pentru reducerea impactului asupra volatilității prețurilor, cât și a emisiilor de CO2, în conformitate cu strategia noastră.”

Strategia este strategia PepsiCo Pep+, o „transformare de la capăt la capăt” care își propune să pună sustenabilitatea în centrul afacerii PepsiCo.

 „Orice inițiativă axată pe eficiența energetică și reducerea CO2 este o prioritate pentru PepsiCo, ca parte a agendei noastre Pep+, așa că suntem încrezători că acest proiect va contribui pozitiv la atingerea obiectivelor noastre”, a explicat expertul în operațiuni.

Pep+ pentru impact pozitiv

Prin Pep+, PepsiCo s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu peste 40% până în 2030 și să obțină emisii nete zero până în 2040.

Mai exact, PepsiCo intenționează să reducă emisiile de GES din operațiunile sale directe cu 75% și din operațiunile sale indirecte cu 40% până în 2030. Împreună, se preconizează că această acțiune va contribui la o reducere de peste 26 de milioane de tone de emisii de GES la nivel global, echivalentul de a scoate peste cinci milioane de mașini de pe șosea timp de un an.

„Strategia PepsiCo pep+ oferă o foaie de parcurs clară asupra modului în care afacerea noastră poate crește în mod durabil și poate aduce valoare planetei și oamenilor. Suntem mândri să începem anul cu anunțarea acestui nou biodigestor, o premieră pentru PepsiCo în sudul Europei.

Acum, vom accelera colaborarea cu partenerii noștri pentru a ne asigura că avem infrastructura și ecosistemele potrivite pentru a produce schimbări pozitive de-a lungul lanțului valoric”, PepsiCo E. Directorul șef pentru durabilitate al urope, Katharina Stenholm, a declarat.

„Sperăm că acest proiect va fi un studiu de caz care să arate cele mai bune practici de durabilitate ale PepsiCo la nivel european și să fie, de asemenea, un exemplu de circularitate și reconversie la nivel local, deoarece proiectul speră să utilizeze deșeurile din afara fabricii noastre în viitor.” a adăugat Sousa

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2