Repere

145

Criză pe piața orezului

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Livrările abundente de orez la exportatorii cheie ar putea compensa în mare măsură o scădere așteptată a producției după inundațiile din Pakistan și valul de căldură sever din China au afectat recoltele, limitând orice câștiguri ale prețurilor din cauza cererii asiatice constante, informează ESMagazine.

Mari daune agricole

Pakistanul, al patrulea cel mai mare exportator de orez din lume, a suferit daune mari agriculturii, inclusiv orezului, deoarece inundațiile au devastat zone mari din terenurile sale agricole, în timp ce temperaturile extrem de ridicate din anumite părți ale Chinei la sfârșitul lunii august au afectat producția de orez în cel mai mare importator mondial de produse de bază.

Cu toate acestea, stocurile globale de orez sunt destul de confortabile, iar o perspectivă îmbunătățită a recoltei indiene ar trebui să atenueze orice îngrijorare privind aprovizionarea și să limiteze orice creștere a prețurilor din cauza cererii puternice recente care a apărut din Bangladesh, a declarat un comerciant cu sediul în Singapore la una dintre cele mai importante companii comerciale de orez din lume.

Pierderi din Pakistan

Se estimează că Pakistanul a pierdut aproximativ 10% din producția de orez estimată pentru 2022, de aproximativ 8,7 milioane de tone, în timp ce China a suferit unele daune, deși amploarea pierderilor de recolte nu este clară, au spus comercianții.

Prețurile alimentelor au crescut pe piețele din Pakistan, deoarece ploile devastatoare ruinează recoltele și întrerup aprovizionarea, un semn timpuriu al modului în care cele mai grave inundații din ultimele decenii creează penurie de alimente într-un moment de criză financiară.

„Producția de orez din Pakistan a fost foarte bună în ultimele sezoane”, a spus Peter Clubb, un analist de piață la Consiliul Internațional al Cerealelor. „În timp ce orice pierdere mare de producție este evident proastă, acea îmbunătățire a producției în ultimele sezoane oferă o mică marjă de manevră.”

Ministrul Agriculturii din China, Tang Renjian, și-a exprimat îngrijorarea că temperaturile ridicate și seceta au afectat producția de orez în provinciile estice Jiangsu și Anhui.

„Este prea devreme pentru a spune exact cât de slabe pot fi randamentele (în China)”, a spus Clubb. "Un punct general, stocurile din China sunt încă foarte ample."

Perspectivele culturilor indiene

Ploile musonice, care au fost amânate în unele regiuni din nordul și estul Indiei producătoare de orez, s-au îmbunătățit în ultimele două săptămâni, sporind perspectivele de recoltare la cel mai mare furnizor de orez din lume, au declarat comercianții.

India a examinat anterior necesitatea de a restricționa exporturile de rupturi de orez 100% utilizate în principal pentru furaje.

Dar o îmbunătățire a precipitațiilor în zonele de cultivare a orezului din India a pus capăt oricărei discuții privind restricțiile guvernamentale la export, a declarat un al doilea comerciant din Singapore, care vinde orez indian cumpărătorilor din Asia și Africa.

Indicele mondial al prețurilor la alimente

Indicele prețurilor mondiale al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a scăzut pentru a cincea lună în august, după ce a atins un record în martie, după ce Rusia a invadat Ucraina, deoarece o reluare a exporturilor de cereale din porturile ucrainene a contribuit la îmbunătățirea perspectivelor de aprovizionare. Cu toate acestea, cererea puternică din Bangladesh a susținut prețurile orezului în ultimele săptămâni.

Bangladesh intenționează să importe aproximativ 1,2 milioane de tone de orez în următoarele câteva luni pentru a consolida rezervele și a reduce prețurile interne ridicate.

Un înalt oficial al ministerului alimentar din Bangladesh a declarat că țara cumpără 530.000 de tone de orez din India, Vietnam și Myanmar în cadrul acordurilor guvernamentale și este în discuții cu marii producători India, Vietnam și Thailanda.

Prețurile orezului din India au urcat săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din mai mult de un an, la aproximativ 383 USD pe tonă RI-INBKN5-P1, deși piața este cu mult sub nivelul maxim din 2021 de 405 USD și vârful 2020 de 427,50 USD. RIC/AS

Thailanda și Vietnam, al doilea și, respectiv, al treilea cel mai mare exportator de orez din lume, au convenit să coopereze pentru creșterea prețurilor, o mișcare care vizează creșterea efectului de pârghie pe piața globală și creșterea veniturilor fermierilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2