TehnologiiȘtiri

246

Copiii riscă să fie contaminați cu substanțe chimice din cauza consumului de ouă ”organice”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cercetări recente din Danemarca au identificat prezența așa-numitelor PFAS contaminant de mediu în ouăle organice provenite de la fermele de pui din toată țara. Riscul pentru copii „este vizibil”, potrivit profesorului asociat Kit Granby de la DTU National Food Institute, citat de FoodNavigator.

Nu se degradează în mediu!

Definite ca substanțe fluorurate, PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice) nu se degradează în mediu. În schimb, grupul de 4.700 de substanțe chimice create de om se bioacumulează în mediu, acordând PFAS un alt termen: „substanțe chimice pentru totdeauna”.

În timp ce unii sunt suspectați că provoacă sau promovează cancer și sunt perturbatori endocrini, în general, ingestia de PFAS nu se crede că vă îmbolnăvește acut.

„Dar dacă consumați cantități prea mari timp de mulți ani, sistemul imunitar poate fi afectat negativ – de exemplu, prin afectarea efectului vaccinărilor copiilor, creșterea nivelului de colesterol din sânge și reducerea greutății la naștere”, potrivit profesorului asociat Kit Granby de la Institutul Național Alimentar DTU.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător în Danemarca, unde cercetătorii au identificat contaminantul de mediu din gălbenușurile de ou organice. Copiii care mănâncă multe ouă organice se consideră că sunt printre cei mai expuși riscului.

Contaminarea cu făină de pește

Într-un studiu realizat de Institutul Național de Alimentație DTU în colaborare cu Administrația Daneză Veterinară și Alimentară (disponibil în daneză aici), cercetătorii au descoperit PFAS în ouăle organice, în timp ce au observat niveluri mai scăzute în ouăle de la găini de crescătorie, de hambar și de baterie.

Se suspectează că substanțele au fost transferate din făina de pește inclusă în hrana găinilor, deoarece au fost identificate concentrații și compoziții uniforme de compuși PFAS în efectivele mari de pui care consumă hrană organică.

Se crede că PFAS se leagă de proteinele din gălbenuș, înainte de a fi consumate de consumatori. Așa cum așa-numitele substanțe chimice pentru totdeauna se acumulează în mediu, atunci când PFAS sunt consumate de oameni, poate dura trei până la șapte ani până când concentrația substanței se înjumătățește.

Dar cum a devenit făina de pește contaminată cu PFAS?

Totul se rezumă la materiile prime din furaje, a explicat conf. univ., fie că este vorba de peștele capturat – de exemplu, șprot european sau lance de nisip – sau din pâraiele laterale din acvacultură sau industria pescuitului.

„Oceanul și fructele de mare sunt poluate de depunerea atmosferică de PFAS, care va contamina peștii. Concentrații mai mari apar în ficat și sânge, dar PFAS se leagă și de proteine și se acumulează în fileurile de pește”, a spus ea pentru FoodNavigator.

„Riscul este vizibil” pentru copiii care mănâncă multe ouă organice

Institutul Național de Alimentație DTU este deosebit de îngrijorat de riscul potențial pentru sănătate al PFAS în rândul copiilor, subliniind că în special copiii cu vârsta între patru și nouă ani, care mănâncă mai mult de 2,5 ouă organice pe săptămână, sunt expuși riscului.

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), aportul săptămânal tolerabil al sumei a patru PFAS specifice (PFOA, PFNA, PFHxS și PFOS) este stabilit la 4,4 nanograme per kilogram de greutate corporală.

Pentru copiii care mănâncă cinci până la șase ouă organice pe săptămână, aportul ar putea fi de până la 10 nanograme per kilogram de greutate corporală pe săptămână. Nivelurile ar putea fi în plus crescute de expunerea la PFAS din alte alimente și surse din Danemarca, toate acestea contribuind la aportul total.

„Când copiii riscă să fie expuși la mai mult de două ori mai mult PFAS din ouă decât cantitatea care este limita pentru un aport sigur, riscul este vizibil”, a spus Granby. „Mai ales atunci când aportul pentru toate grupele de vârstă este aproape de limita a ceea ce EFSA evaluează ca fiind sigur.”

Nivelurile maxime în ouă întregi pentru cele patru PFAS și suma acestora a fost introdusă de UE la 1 ianuarie 2023, ceea ce DTU a subliniat înseamnă că produsele alimentare vândute înainte de acea dată ar putea depăși noile niveluri maxime.

„Este de așteptat ca UE să introducă ulterior niveluri maxime în furaje, așa cum a fost implementat pentru alți poluanți de mediu”, a menționat institutul.

La începutul acestei luni, autoritățile naționale din Danemarca, Țările de Jos, Norvegia, Suedia și Germania – în participare cu Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) – au înaintat o propunere de restricție Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) pentru a restricționa utilizarea PFAS în aproape toate utilizările din bloc.

Soluția pentru ouăle contaminate? „Furaj mai curat”

În timp ce atunci când PFAS sunt consumate de oameni, poate dura între trei și șapte ani înainte ca concentrația de substanță să se reducă la jumătate, în ouă, acest interval de timp este redus.

Este nevoie de patru până la șapte zile înainte ca „produsele chimice pentru totdeauna” acid perfluorooctanoic (PFOA), acid perfluorooctan sulfonic (PFOS) și acid perfluorohexansulfonic (PHxS) din ouă – de la găini care au consumat furaje contaminate – să fie reduse la jumătate.

DTU National Food Institute consideră că această problemă poate fi rezolvată cu un furaj „mai curat”, a declarat Granby pentru această publicație. „Un ingredient de hrană mai curat în hrana pentru găinile ouătoare ar avea ca rezultat m eliminarea PFAS în ouă organice în decurs de una până la două săptămâni.”

Producătorii danezi de furaje pentru găinile ouătoare au anunțat deja că vor înceta imediat utilizarea făinii de pește în hrana pentru găinile ouătoare.

„De asemenea, ministrul mediului Magnus Heunicke [a anunțat] că va lucra la un plan de acțiune pentru protejarea mediului și a populației împotriva PFAS și, de asemenea, va coopera cu alte țări UE în ceea ce privește strategiile de reducere a PFAS”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2