Repere

132

Copiii cred că mâncarea „naturală” este mai gustoasă, mai sigură și mai de dorit

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Copiii sunt mai predispuși să prefere alimentele pe care le percep ca „naturale” în detrimentul alternativelor procesate sau preparate în laborator, a descoperit un nou studiu realizat de oameni de știință, citat de FoodNavigator.

Obiceiurile alimentare și stilul de viață sunt stabilite la începutul vieții și este posibil ca copiii să adopte modele alimentare similare cu părinții lor.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și Yale au spus că preferința adulților pentru alimentele care sunt percepute ca fiind „naturale” sunt bine documentate, așa cum demonstrează cererea de produse cu etichetă curată și scepticismul în legătură cu tehnologiile „Franken-food”, precum modificarea genetică.

„Adulții preferă adesea lucruri pe care le consideră naturale, inclusiv alimente naturale. Această preferință are implicații grave, cum ar fi respingerea cărnii de cultură și a altor tehnologii durabile”, au remarcat autorii studiului.

Dar ce zici de copii? Ei au decis să analizeze mai detaliat atitudinile copiilor față de „naturalitatea” alimentelor.

Cele mai recente descoperiri ale cercetării sugerează că această părtinire alimentară există și în copilăria timpurie și mijlocie, copiii evaluând alimentele pe care le consideră „naturale” mai ridicate pentru gust, siguranță și dezirabilitate.

Copiii sunt sceptici cu privire la merele „crescute într-un laborator”

Pentru a nu alege această preferință alimentară, cercetătorii scoțieni și americani au examinat preferințele a peste 374 de adulți și copii din Statele Unite atunci când li s-au prezentat mere și suc de portocale și au povestit despre originile lor.

Primul studiu conceput de cercetători a analizat metodele de producție și impactul acestora asupra producției de alimente.

Cercetătorii au arătat 137 de copii cu vârsta cuprinsă între șase și 10 ani trei mere. Li s-a spus că unul a fost cultivat la o fermă, unul a fost făcut într-un laborator și altul a fost crescut pe un copac în interiorul unui laborator.

Echipa a folosit chestionare și modele statistice pentru a evalua preferințele copiilor pentru mere în ceea ce privește gustul perceput, siguranța percepută și dorința de a mânca. Adulții au participat la același studiu pentru a compara grupele de vârstă.

Atât copiii, cât și adulții au preferat merele despre care credeau că sunt cultivate pe câmp față de cele cultivate sau produse în laboratoare, au descoperit cercetătorii.

Când au fost întrebați de ce preferă merele cultivate pe câmp, copiii au avut mai multe șanse să se refere la prospețime, starea afară sau lumina soarelui. Adulții aveau mai multe șanse să menționeze în mod specific naturalețea.

Produsele chimice și aditivii, de asemenea, dezamăgitoare

Un al doilea studiu și-a propus apoi să stabilească modul în care adăugarea de aditivi artificiali afectează percepția alimentelor.

Cercetătorii au cerut 85 de copii cu vârsta cuprinsă între cinci și șapte ani și un grup de 64 de adulți să răspundă la patru tipuri diferite de suc de portocale. Unul a fost descris ca fiind stors la fermă, unul nu conținea informații, unul a susținut că i s-au „eliminat” substanțele chimice, iar unul a fost descris ca având substanțe chimice adăugate.

Cercetătorii au descoperit că informațiile despre naturalețea sucului au avut un „efect semnificativ” asupra evaluării acestuia. „Participanții au atras spre opțiunea mai naturală bazată pe gustul perceput, siguranța și dorința de a consuma”, s-a remarcat.

Preferința “naturală” s-a format la o vârstă fragedă

Ambele studii au arătat că vârsta a avut „un efect redus” asupra rezultatului preferinței, copiii de până la cinci ani și până la zece ani răspunzând în mod similar.

Cercetătorii au spus că descoperirile sugerează că credința că alimentele naturale sunt „bune” este stabilită la o vârstă fragedă.

„În general, oferim dovezi că, cel puțin în Statele Unite, tendința noastră de a prefera alimente naturale este prezentă în copilărie”, a spus dr. Matti Wilks, de la Școala de Filosofie, Psihologie și Științe Limbii de la Universitatea din Edinburgh. „Această cercetare oferă un prim pas către înțelegerea modului în care se formează aceste preferințe, inclusiv dacă sunt învățate social și ce ne determină tendința de a prefera lucrurile naturale.”

Sursă

„Copiii preferă și mâncarea naturală”

Psihologia dezvoltării

DOI: https://doi.org/10.1037/dev0001387

Autori: Wilks, M., & Bloom, P.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2