Repere

192

Ciupercile gigant, studiate ca nouă sursă de hrană

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga vor investiga dacă ciupercile uriașe pot deveni o sursă de hrană durabilă pentru oameni.

Termitomyces este cea mai mare ciupercă comestibilă din lume, cu ciuperci care pot crește până la un metru în diametru. Conținutul său de proteine este la cel mai înalt nivel printre ciupercile comestibile și mai mare decât puiul.

De asemenea, este bogat în toți cei nouă aminoacizi esențiali, iar compoziția de aminoacizi a ciupercii este la același nivel cu cea a produselor din carne și superioară celei a proteinelor pe bază de plante. Captura este, după cum sugerează și numele, are nevoie de termite pentru a crește.

Termitele de crescătorie fungice aparțin subfamilia Macrotermitinae și trăiesc în Africa tropicală și Asia de Sud-Est.

Ciupercile Termitomyces trăiesc într-o relație simbiotică cu gazdele lor termite. Pe scurt, termitele se adună, apoi mănâncă materiale vegetale moarte, cum ar fi frunzele, lemnul și iarba, care trec prin intestine într-o stare semi-digerată înainte de a fi excretate în cuibul de termite.

Acolo, în camere special concepute, cu temperatură și umiditate atent reglate, termitele tind spre fermele lor fungice. Pe măsură ce termitele își răspândesc fecalele peste ciupercă, materialul vegetal este descompus, permițând ciupercii să crească. În cele din urmă, termitele consumă ciuperca ca singura lor sursă de hrană.

Dar aceste ciuperci nu hrănesc doar termite. O dată pe an, ei încolțesc ciuperci monstruoase care sunt culese și vândute ca o delicatesă scumpă pe piețele chineze și zonele rurale din Asia de Sud-Est și Africa, unde sunt o sursă importantă de hrană.

„În general, ciupercile sunt o sursă bună de proteine – și avem nevoie de alternative proteice durabile la carne”, a spus profesorul Michael Poulsen de la Departamentul de Biologie al Universității din Copenhaga.

„Cu toate acestea, relativ puține tipuri de ciuperci comestibile sunt astăzi pe piață – cu cele care sunt, în primul rând cultivate pentru că sunt ușor de cultivat, nu datorită valorii lor nutriționale și de sănătate. Aici avem o ciupercă care a fost deja optimizată în mod natural pentru a fi o sursă ideală de hrană pentru animale, adică este și bogată în calități ca sursă de hrană umană”.

Poulsen și un grup de colegi de cercetare se vor apuca acum de a afla ce este nevoie pentru ca ciupercile Termitomyces să intre în producție ca sursă de hrană umană, adică fără intervenția termitelor. Pentru a face acest lucru, profesorului Poulsen tocmai a primit un grant din partea Independent Research Fund Danemarca.

„Aceste ciuperci conțin mai multe proteine decât carnea de pui și plante precum soia, porumbul și mazărea, au o compoziție mai bună de aminoacizi și, de asemenea, conțin o gamă largă de vitamine sănătoase. Din punct de vedere nutrițional, sunt la vârf – și chiar au un gust bun. Dar deocamdată, întrucât nu pot fi încă cultivate în absența gazdelor termitelor, disponibilitatea lor ca sursă de hrană umană este limitată”.

Proiectul de cercetare se va lansa pe două căi. "Deocamdată, putem crește miceliu fungic la scară mică, dar fără ciuperci. Vom vedea dacă putem crește producția în măsura în care devine profitabilă. Ideea este să cultivăm ciupercile pe substraturi vegetale rămase.

În Danemarca, acestea ar putea fi așchii de lemn sau paie care altfel ar fi arse. Aici, s-ar putea să putem transforma o parte din acest material în biomasă fungică, pentru consumul uman sau al animalelor agricole", a explicat Poulsen.

În același timp, cercetătorii vor investiga ceea ce este necesar pentru a stimula creșterea ciupercilor. „Cealaltă cale pe care o vom lua este să înțelegem procesele naturale implicate pe măsură ce aceste ciuperci apar.

Vom încerca să recreăm aceleași condiții prezente într-o colonie de termite – în ceea ce privește temperatura, umiditatea, CO2, compoziția biomasei vegetale etc. În același timp, ne vom uita la ce gene sunt exprimate în ciuperci pe măsură ce ciupercile sunt produse. Dacă putem înțelege mai bine biologia lor, vom fi mai bine echipați pentru a imita condițiile necesare ciupercilor în laborator", a spus Poulsen. .

Profesorul Poulsen a susținut că producția de ciuperci Termitomyces ar avea în primul rând o valoare de piață ridicată ca sursă alternativă de proteine. În plus, producția pe scară largă ar putea avea un impact pozitiv asupra economiilor locale în părți ale lumii în care aceste ciuperci cresc deja în mod natural, dar unde colectarea lor este limitată la coloniile de termite.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2