PiațăȘtiri

256

Capgemini: Tendințele din industria alimentară de urmărit în 2023

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Industria alimentară continuă să se confrunte cu numeroase perturbări – costuri în creștere ale lanțului de aprovizionare, deficit de forță de muncă și de materii prime, conflicte geopolitice, schimbări în comportamentul și așteptările consumatorilor și criza continuă a costului vieții, se arată în ultima analiză Capgemini asupra industriei alimentare.

Comercianții de alimente cu amănuntul de astăzi trebuie să se transforme pentru a face față acestor întreruperi și a satisface cerințele consumatorilor. Dacă sunt gestionate bine, provocările actuale pot prezenta noi oportunități pentru companiile alimentare și de produse de larg consum pentru a menține profitabilitatea și a satisface cerințele consumatorilor.

Lindsey Mazza, lider global de retail la Capgemini, examinează unele dintre tendințele care vor modela industria alimentară în 2023 și modul în care companiile pot rămâne rezistente și prospera în vremuri economice dificile.

1. Cheltuieli globale reduse

Pe măsură ce impactul creșterii costurilor devine mai evident, cheltuielile consumatorilor se vor reduce. Raportul Capgemini 2023 Consumer Trends a constatat că aproape jumătate (44%) dintre consumatori își vor reduce cheltuielile totale în 2023, iar 61% sunt îngrijorați de situația lor financiară.

Prețurile alimentelor sunt la un nivel maxim din cauza inflației globale și, potrivit Băncii Mondiale, este puțin probabil să se stabilizeze până în 2024. Cercetările Capgemini au arătat că 64% dintre cumpărători optează pentru produse din hipermarketuri și magazine cu discount, iar 65% preferă mai mult. mărci private la prețuri accesibile sau mărci prietenoase cu bugetul pentru a face față acestor provocări.

Când vremurile sunt grele, consumatorii se așteaptă ca comercianții să îi ajute oferind în fiecare zi articole esențiale la prețuri accesibile, iar acest lucru se reflectă și în raport, 67% dintre consumatori spunând că mărcile și comercianții cu amănuntul ar trebui să ofere prețuri mai mici pentru produsele familiilor lor. cere.

2. Transformarea operațională va fi cheia

Retailerii vor trebui să-și regândească strategia operațională pentru a obține reduceri de costuri într-un mod care să răspundă așteptărilor în schimbare ale consumatorilor în ceea ce privește experiența, durabilitatea și accesibilitatea. Pe lângă satisfacerea așteptărilor consumatorilor, acest lucru va permite companiilor să facă față provocărilor cheie, cum ar fi costurile crescute ale energiei și lipsa forței de muncă.

Tehnologia poate fi un instrument cheie pentru transformare. Prin stabilirea unei planificări inteligente a cererii și a operațiunilor automate de depozitare și îndeplinire, companiile pot îmbunătăți eficiența operațională, pot păstra marjele și pot reduce costurile.

Un lanț de aprovizionare integrat, activat de inteligență artificială, poate transforma funcția dintr-un centru de cost într-unul care sporește agilitatea, îmbunătățește scalabilitatea și generează o mai mare transparență în cadrul organizației. De asemenea, poate oferi informații care permit o gestionare mai eficientă a resurselor care stimulează eforturile de sustenabilitate.

Când este utilizată eficient, tehnologia permite companiilor să ofere produse la prețuri accesibile sau chiar reduse, într-un moment în care consumatorii au cea mai mare nevoie de ea. Acesta este ceva care va merge mult în ceea ce privește loialitatea clienților și oferind un avantaj competitiv companiilor.

3. Punerea în centrul atenției digitale

Pentru a concura și a se adapta în fața unor întreruperi continue, digitalul va trebui să fie prioritizat, astfel încât să fie în centrul operațiunilor. De la planificarea pe termen lung până la îndeplinirea în timp real, operațiunile susținute de tehnologie pot ajuta organizațiile să devină mai agile și să se adapteze rapid nevoilor clienților, un factor de diferențiere cheie.

Soluțiile digitale permit organizațiilor să adapteze promoțiile pentru a satisface nevoile și așteptările clienților lor și, de asemenea, să îmbunătățească opțiunile de îndeplinire, cum ar fi ridicarea la marginea străzii și livrarea la domiciliu. Magazinele sunt împuternicite și capabile să creeze puncte de contact personalizate pentru clienți și să dezvolte modele de afaceri mai noi, mai durabile, care se aliniază scopului mărcii.

Beneficiile digitale sunt numeroase, dar, în cele din urmă, este un factor cheie în stimularea loialității clienților.

4. Experiențe în magazin și opțiuni de realizare

Cumpărăturile în magazine au crescut în unele supermarketuri, dar este clar că livrarea rapidă este din ce în ce mai importantă pentru experiența consumatorului.

Potrivit raportului Capgemini 2023 Consumer Trends, 43% dintre cumpărători au spus că livrarea și îndeplinirea sunt cele mai importante atribute ale serviciului atunci când cumpără produse alimentare. În medie, consumatorii sunt dispuși să plătească suplimentar 3,3% din valoarea comenzii pentru o livrare de produse alimentare în două ore.

Ca rezultat, magazinele alimentare vor beneficia de redirecționarea eforturilor lor către renovarea magazinelor lor fizice, iar comercianții cu amănuntul vor vedea valoarea investiției în livrarea de pe ultimul kilometru. Prin adoptarea unei abordări inovatoare a magazinului fizic, mărcile pot oferi experiențe de cumpărături memorabile care vor stimula loialitatea consumatorilor și vor ajuta la crearea unei identități unice de marcă care îi deosebește.

5. Consumatorii se așteaptă la servicii îmbunătățite

Există o relație interesantă între valoarea percepută pe care o oferă un brand și modul în care consumatorii vor interacționa cu acel brand. Conform cercetării noastre, 45% dintre consumatori au comandat direct de la mărci, iar 48% sunt dispuși să le partajeze date personale despre modul în care își folosesc produsele.

Cu toate acestea, consumatorii cer produse mai bune și experiențe semnificative în schimb. După cum am văzut, oamenii sunt dispuși să o facă plătiți pentru comoditate, îndrumări de specialitate și servicii care sunt adaptate acestora.

6. Experiențe omnicanal fără întreruperi

Cumpărăturile online nu sunt o tendință nouă, totuși observăm o „descoperire” mai mare prin canalele online. Cercetarea noastră a constatat că 32% dintre consumatori au găsit o marcă sau un produs nou prin intermediul rețelelor sociale, iar acest lucru a crescut la 48% în special pentru generația Z. Prin urmare, comercianții cu amănuntul sunt provocați să ofere experiențe de cumpărături complete, complementare în magazin și online, mai degrabă decât să existe în siloz.

Aproximativ 70% dintre consumatorii care cumpără produse prin intermediul rețelelor sociale au raportat că au încredere în experiențele și recenziile personale ale influențelor. Aceasta reprezintă o nouă oportunitate pentru mărci și retaileri de a intra în legătură cu clienții, de a debloca noi surse de venituri și de a profita de oportunitățile de creștere.

Brandurile își vor redirecționa probabil bugetul de marketing către canalele sociale pentru a profita de această tendință și a debloca potențialul influențelor digitali de a ajunge pe noi piețe.

7. Comercianții cu amănuntul vor testa mai multe canale și vânzări încrucișate

Atunci când o organizație funcționează atât ca furnizor business-to-business (B2B) cât și ca retailer business-to-consumer (B2C) – modelul de afaceri B2B2C – poate colecta date valoroase despre clienți pentru a-și informa strategia de vânzare a produselor prin cea mai eficientă canale la momentul potrivit.

Creșterea continuă a vânzărilor online înseamnă că industria alimentară se va uita la canale noi și emergente, cum ar fi retailul social, livestreaming-ul de cumpărături sau chiar metaversul. În consecință, vom vedea companii crescând cheltuielile publicitare pe site-urile lor web, aplicațiile și conceptele creative din magazine în colaborare cu mărcile pentru a încuraja vânzările încrucișate.

Citiți mai multe: Top 5 tendințe în rețelele sociale pentru comercianții cu amănuntul și mărcile de FMCG în 2023

8. Produsele conectate se pregătesc să continue să crească

Mărcile conectează din ce în ce mai mult produse și servicii pentru a oferi clienților o experiență conectată diferențiată. Acest lucru nu numai că sporește loialitatea clienților, ajutând la crearea unei relații mai eficiente cu clienții, dar creează și noi fluxuri de venituri.

Cercetarea Capgemini arată că aproximativ 43% dintre companiile de produse de larg consum se așteaptă ca peste 20% din venituri să provină din produse și servicii conectate.

9. Sustenabilitate accesibilă

Sustenabilitatea continuă să fie un factor important pentru consumatori atunci când decid cu ce retailer sau cu ce mărci să cumpere, dar, după cum arată cercetările Capgemini, doar 41% dintre consumatorii din întreaga lume sunt dispuși să plătească o primă pentru produsele pe care le percep a fi durabile. Este imperativ ca mărcile și comercianții cu amănuntul să își reevalueze strategiile de preț pentru a oferi consumatorilor opțiuni durabile, care sunt, de asemenea, accesibile.

Pe acest front, inteligența artificială și alte tehnologii pot permite o prognoză mai precisă a cererii, ceea ce duce la un consum mai mic de energie, la reducerea deșeurilor și la reducerea costurilor cu forța de muncă.

10. Conducerea cu scop

Organizațiile orientate spre scop au un avantaj competitiv și pot construi relații mai eficiente cu consumatorii. Companiile care merg dincolo de sustenabilitate pentru a se concentra pe comerț echitabil, justiție socială și circularitate tind să câștige loialitatea clienților pe termen lung.

Capgemini observă un interes mai mare din partea organizațiilor pentru circularitate și practicile care se îndepărtează de modelul „a lua-a-face-deșeuri”. Companiile de succes se concentrează nu doar pe generarea de profituri pentru acționarii lor, ci și recunosc responsabilitatea lor de a oferi valoare tuturor părților interesate – angajați, comunități locale sau societate în general.

Cercetările sale arată că șapte din zece consumatori doresc să adopte practici circulare și își măresc cheltuielile pentru companiile care se concentrează pe reciclare, reutilizare și reducerea deșeurilor.

Nu este surprinzător faptul că se așteaptă că comercianții și comercianții cu amănuntul se vor confrunta cu numeroase provocări de amploare în anul următor. Cu toate acestea, aceste întreruperi consistente – în fiecare etapă a lanțului valoric – prezintă noi oportunități pentru băcănii de a regândi, de a reelabora și de a restabili modul în care își desfășoară activitatea.

Industria alimentară va trebui să-și transforme strategia operațională pentru a-și asigura viitorul afacerilor și pentru a transmite economiile de costuri către clienți, ajungând la publicul țintă prin noi canale și oferind produse durabile la prețuri accesibile.

Va fi un an provocator în alimentație, dar are potențialul de a fi și unul de transformare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2