TehnologiiRepere

282

C.E. va actualiza Regulamentul privind acrilamida

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Modificări ale reglementărilor privind acrilamidă (Regulamentul Comisiei Europene 2017/2158) sunt de așteptat să fie introduse în acest an, cu directive mai stricte privind BML-uri (niveluri de referință) și noi niveluri maxime, anunță BakeryandSnacks.

Produse noi sau reformulate

Odată cu modificările aduse reglementării acrilamidei care se conturează în 2023 - după cum se raportează în BakeryandSnacks - producătorii din panificație se apropie acum de legislația reînnoită. Ca urmare, ne putem aștepta să vedem dezvoltări de produse noi sau reformulate care reflectă actualizările legislative.

Acrilamida se găsește în diverse alimente, inclusiv produse de patiserie și gustări. Substanța chimică provine din substanțele prezente în mod natural de asparagină liberă (aminoacizi) și zaharuri. Acrilamida se formează în urma proceselor de gătit, cum ar fi coacerea, care necesită temperaturi ridicate peste 120°C.

În toată Europa și pe tot globul, sectorul gustărilor sărate continuă să dedice eforturi și resurse semnificative pentru a dezvolta instrumente și tehnici de atenuare care să reducă și să minimizeze prezența acrilamidei în produsele sale. Companii individuale și asociații comerciale colaborează pentru a împărtăși informații necompetitive privind siguranța alimentară.

Cum ar fi Asociația Europeană a Gustărilor (ESA), care se angajează să continue această activitate pe baza principiului ALARA.

ALARA – care înseamnă „cât mai mic cât se poate realiza în mod rezonabil” – se referă la evitarea expunerii la radiații, indiferent dacă doza este mică, dacă nu are un beneficiu direct.

Rețeaua europeană ALARA lucrează pentru a promova implementarea mai largă și mai uniformă a principiului. De asemenea, își propune să ofere focalizare și un sistem pentru înțelegerea informațiilor bazate pe experiențele ALARA și să identifice și să investigheze problemele de interes pentru a îmbunătăți gradul de asimilare a acestora.

Obstacole unice

„Acrilamida prezintă multe provocări unice pentru producătorii de gustări, nu în ultimul rând din cauza variațiilor naturale bine documentate ale precursorilor din materiile prime agricole”, a declarat Andrew Curtis, directorul afacerilor științifice și de reglementare al ESA.

Dând exemplul cartofilor (Solanum tuberosum), Curtis a explicat variațiile nivelurilor de precursori apar de la soi la soi și de la plantă la plantă. Ca urmare, acestea depind de condițiile de depozitare, variază în cadrul unor loturi specifice de materii prime și sunt influențate de factori precum geografia, tipul de sol, sezonul, clima și condițiile meteorologice extreme, cum ar fi seceta sau inundațiile.

„Aceste variații nu sunt ușor de previzibil și chiar și cele mai bune sisteme de monitorizare nu pot identifica sau exclude în mod eficient toate materiile prime problematice”, a adăugat el.

Deși uniformitatea poate fi aplicată controalelor de procesare din fabrică, cum ar fi controlarea temperaturii uleiului și a conținutului de umiditate, optimizarea trebuie totuși pentru a eradica provocările de producție.

Potrivit ESA, problemele legate de disponibilitatea și variabilitatea materiilor prime înseamnă că niciun producător nu poate elimina variația în măsura în care se poate asigura că toate produsele lor vor atinge o singură valoare prag pe tot parcursul anului, cu excepția cazului în care pragurile sunt stabilite la un nivel foarte ridicat.

„Acrilamida prezintă, de asemenea, probleme specifice, deoarece poate fi testată numai în produsele finite și chiar și atunci, testarea nu poate identifica sau exclude efectiv toate piesele problematice dintr-un lot din cauza lipsei de omogenitate a materiilor prime”, a spus Curtis.

Astăzi, o metodă de testare precisă și rapidă este absentă, iar ESA a remarcat că mai multe țări UE nu au suficientă capacitate de laborator pentru a testa contaminantul.

Reglarea acrilamidei

Regulamentul 2017/2158 al Comisiei Europene – înființat la 20 noiembrie 2017 – stabilește o abordare a măsurilor de atenuare și a ratelor de referință pentru a reduce prezența acrilamidei în alimente. Obiectivul său cheie este de a se asigura că întreprinderile alimentare, inclusiv mărcile de panificație și gustări, implementează pași pentru a reduce formarea și, prin urmare, prezența acrilamidei.

Lucrarea publicată de sectorul gustărilor, revizuită de colegi, Progress on reducing acrylamide levels in potato chips in Europe: 2002 to 2019, a fost concepută pentru a oferi cea mai recentă imagine de ansamblu asupra industriei europene.

Datele culese de industrie și de statele membre arată că, în ciuda provocărilor, munca pe care sectorul le-a întreprins pentru a identifica și implementa cele mai bune practici a condus la o reducere semnificativă a nivelurilor medii de acrilamidă în chipsurile standard de cartofi, precum și la scăderi abrupte în 85, 90. și cuantilele 95 (Q85, Q90 și Q95).

„Datele, prin urmare, confirmă faptul că abordarea de reglementare stabilită de Comisie și de statele membre în Regulamentul (UE) 2017/2158 este cea mai eficientă, echilibrată și adecvată măsură de reglementare pentru reducerea nivelurilor produselor finite din sectorul nostru și continuă să fie eficientă. contribuie la siguranța consumatorilor”, a spus Curtis, unul dintre autorii studiului.

Conținutul de acrilamidă din diferite categorii de produse este monitorizat cu mare atenție de către organismele guvernamentale de sănătate și agențiile de reglementare din întreaga lume în SUA, Canada, Europa și Asia.

Alimentele și mărcile care vizează piața copiilor este w aici preocuparea de reglementare este direcționată în principal în aceste zile, deoarece neurotoxicitatea acrilamidei este o preocupare cheie pentru dezvoltarea sistemelor neuronale.

  „Grupurile de consumatori și autoritățile de reglementare a siguranței alimentelor sunt cu siguranță îngrijorați, deoarece sondajele continuă să arate niveluri ridicate susținute în diferite produse de pe rafturi”, a declarat Daniel Mendoza, dezvoltarea afacerilor Enzymes la Kerry.

„Un factor cheie care afectează peisajul actual de reglementare este preocuparea publicului cu fluxul constant de noi studii care arată efectele neurotoxice, cancerigene sau genotoxice ale acrilamidei prezente în alimentele lor.

El a adăugat: „Autoritățile de reglementare guvernamentale simt presiunea pentru a reduce expunerea publicului la acrilamidă și au creat o cutie de instrumente de reducere a acrilamidei pentru a ajuta producătorii să-și reducă conținutul de acrilamidă. Cu toate acestea, au existat rapoarte că nivelurile nu scad.”

Activitatea curentă a UE

ESA a implementat trei fluxuri de lucru pentru a aborda următorii pași de reglementare a acrilamidei. În primul rând, o revizuire examinează BML-urile actuale enumerate în Regulamentul Comisiei (UE) 2017/2158.

În al doilea rând, există stabilirea de noi BML-uri pentru produsele care nu au fost abordate anterior în mod explicit de regulament, care au fost informate pe baza datelor culese în temeiul Recomandării Comisiei (UE) 2019/1888.

În al treilea rând, ESA înțelege că Comisia stabilește niveluri maxime (ML) pentru unele produse.

Asociația este de părere că orice alte reglementări și controale ar trebui să fie practicabile și ar trebui să ia în considerare întotdeauna provocările unice ale gestionării acrilamidei. În plus, acestea nu ar trebui să introducă sarcini disproporționate asupra întreprinderilor – în special asupra producătorilor mai mici – nu ar trebui să crească în mod disproporționat risipa de alimente și nu ar trebui să prezinte un „camp de concurență” neechitabil din cauza unor considerente geografice sau climatice.

„În acest context, sprijinim eforturile de a rafina BML-urile actuale, pe baza celor mai bune date disponibile”, a spus Curtis.

ESA a declarat că va sprijini, de asemenea, introducerea de bune practici suplimentare pentru categoriile de alimente care nu au fost abordate anterior în temeiul Regulamentului (UE) 2017/2158. Acesta a adăugat că va face acest lucru acolo unde există dovezi ale nivelurilor ridicate de acrilamidă, unde contribuția la aportul alimentar este semnificativă și acolo unde sunt disponibile instrumente de atenuare testate și testate.

„Deoarece acrilamida poate fi testată numai în produsele finite, credem că introducerea ML-urilor ar însemna că mulți producători ar fi forțați să pună în aplicare un sistem de „eliberare pozitivă”, iar acest lucru ar duce probabil la o creștere semnificativă a deșeurilor de produs finit. deșeurile de ambalaje, deșeurile de energie din cultivarea și procesarea cartofilor și costuri suplimentare de depozitare”, a afirmat Curtis.

Chiar și în mijlocul acestei introduceri, un sistem de eliberare pozitivă nu ar garanta conformitatea uniformă cu un ML, din cauza potențialului de valori aberante ocazionale în cadrul unui lot. Un lot care îndeplinește un ML poate fi ulterior eșantionat și testat la vânzarea cu amănuntul. În această etapă, se poate constata că nu este conformă din cauza unor astfel de „valori anormale”.

Curtis a explicat: „Rezultatul ar fi o retragere de pe piață cu risipa și întreruperile asociate”.

Progrese în producția de reducere a acrilamidei

Furnizorul de soluții pentru gust și nutriție Kerry și Renaissance BioScience, o companie globală de dezvoltare și bioinginerie a drojdiei, au creat un parteneriat strategic pentru a răspunde acestei presiuni prin dezvoltarea unei versiuni avansate 2.0 a Acryleast, non-OMG de la Kerry, numită Acryleast Pro.

Cei doi au proiectat drojdia de reducere a acrilamidei pentru a fi de peste două ori mai eficientă și mai rapidă în reducerea formării acrilamidei în diverse gustări și biscuiți, permițând producătorilor să își reducă conținutul de acrilamidă cu până la 90%.

În vara anului 2022, Comisia a emis un chestionar statelor membre ale UE, solicitând opinii cu privire la propunerea sa și a luat în considerare comentariile părților interesate din consultarea sa vizată la începutul anului.

Potrivit ESA, rezultatele chestionarului au fost discutate la o reuniune a grupului de experți în cadrul Comitetului permanent al UE pentru lanțul alimentar și sănătatea animală în noiembrie 2022. Deși procesele-verbale ale reuniunii comitetului permanent nu au fost încă publicate, este de așteptat să fie actualizat. privind discuțiile purtate de Comisie ca parte a unui forum de urmărire a părților interesate la începutul anului 2023.

Comentând ce trebuie să facă brandurile acum, Mendoza a declarat: „Este vital ca producătorii să-și reducă voluntar conținutul de acrilamidă înainte ca guvernele să emită reduceri mai stricte pentru a-l impune.”

Nerespectarea acestui lucru, a spus Mendoza, poate duce la edicte împotriva celor mai flagrante mărci care conțin acrilamidă.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2