TehnologiiȘtiri

227

C.E.: „Dacă sunt numite „bio”, consumatorii au percepția că ambalajele sunt bune pentru mediu”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Materialele plastice pe bază de bio, biodegradabile și compostabile sunt adesea considerate eroii ecologici care asumă plasticul convențional – dar Comisia Europeană, citată de BeverageDaily, spune că astfel de formate trebuie abordate cu atenție pentru a-și respecta promisiunea.

Un nou cadru politic

Săptămâna trecută, Comisia Europeană, lansând cadrul politic privind materialele plastice biodegradabile și compostabile, subliniază că trebuie îndeplinite o serie de condiții pentru ca astfel de materiale plastice să aibă un impact pozitiv asupra mediului, mai degrabă decât să exacerbeze poluarea cu plastic.

„Maselele plastice pe bază de bio, biodegradabile și compostabile pot aduce avantaje față de cele convenționale dacă sunt proiectate pentru circularitate, sunt produse în siguranță și din materie primă de surse durabile, acordând prioritate utilizării eficiente a biomasei secundare și respectând standardele relevante”, se spune.

„Cu toate acestea, aceste materiale plastice prezintă și provocări. Este important să ne asigurăm că acestea contribuie la economia circulară, care urmărește să mențină valoarea resurselor, materialelor și produselor în economie cât mai mult timp posibil și să evite risipa.”

Dar European Bioplastics, care reprezintă industria europeană a bioplasticului, spune că materiile prime pe bază de bio vor fi o parte necesară a viitorului dacă Uniunea Europeană dorește să se îndepărteze de deșeurile de plastic, în conformitate cu regulamentul său cuprinzător privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR). propuneri lansate în această săptămână.

O industrie în creștere

La nivel global, materialele plastice biodegradabile și compostabile reprezintă 1% din capacitatea totală de producție a plasticului, pentru un volum de peste două milioane de tone pe an.

Nu este mult: dar se preconizează că producția va crește mai rapid decât în anii precedenți și va dubla ponderea din capacitatea totală de producție a plasticului până în 2025.

Asia reprezintă aproape jumătate din capacitatea de producție, dar este o zonă din ce în ce mai importantă în Europa, cu aproximativ un sfert. Pe măsură ce industria crește, Comisia Europeană dorește să se asigure că crește în mod corect.

O problemă esențială și primordială a sectorului, se spune, este că consumatorii sunt induși în eroare să presupună că orice cu cuvântul „bio” este sustenabil – în timp ce imaginea completă este mult mai complicată.

Materialele plastice pe bază de bio sunt în esență cele care sunt fabricate din biomasă, spre deosebire de resursele fosile. Materiile prime utilizate în mod obișnuit sunt trestia de zahăr, culturile de cereale, culturile oleaginoase, lemnul, uleiul de gătit, bagasul și uleiul de tall. Materialele plastice pot fi realizate integral sau parțial din materie primă bio. Materialele plastice pe bază de bio pot fi fie biodegradabile, fie nebiodegradabile.

Materialele plastice biodegradabile sunt cele concepute pentru a se descompune la sfârșitul vieții prin conversia tuturor constituenților organici în dioxid de carbon, apă, biomasă nouă, săruri minerale și, în absența oxigenului, metan.

Materialele plastice compostabile, între timp, sunt un subset de materiale plastice biodegradabile concepute să se biodegradeze în condiții controlate, de obicei prin compostare industrială în instalații speciale pentru compostare sau digestie anaerobă.

Producția de biomasă

Producția de biomasă necesită utilizarea resurselor naturale (pământ și apă) și utilizarea unor substanțe chimice precum îngrășămintele și pesticidele. Acest lucru poate crea concurență cu culturile necesare consumului uman sau poate duce la defrișări sau degradarea ecosistemului.

„Planul de acțiune pentru economia circulară identifică necesitatea de a aborda provocările emergente de durabilitate legate de aprovizionare, etichetare și utilizarea materialelor plastice pe bază de bio, pe baza evaluării în care utilizarea materiei prime pe bază de bio generează beneficii reale de mediu, mergând dincolo de reducerea utilizării. resurse fosile”, spune CE în cadrul său de politică.

„Acest lucru înseamnă, de asemenea, să ne asigurăm că utilizarea materiei prime pe bază de bio nu are impacturi negative asupra biodiversității, ecosistemelor sau utilizării terenurilor și apei.”

Pentru a aborda acest lucru, producătorii ar trebui să acorde prioritate utilizării deșeurilor organice și a subproduselor ca materie primă, se arată în cadrul. Și când acest lucru nu este posibil, biomasa trebuie creată într-un mod durabil.

„Întrucât consumatorii se așteaptă ca materialele plastice pe bază de bio să fie cu adevărat durabile, ori de câte ori un produs este realizat din conținut pe bază de bio și are o mențiune privind conținutul pe bază de bio, conținutul trebuie să provină din biomasă de surse durabile.”

Fără certificare

În prezent, nu există un conținut minim obligatoriu de produse biologice și nici o schemă de certificare agreată pentru ca un produs din plastic să fie etichetat drept „biobazat”.

CE dorește să vadă acest lucru schimbat: atunci când comunică cu privire la conținutul pe bază de bio, politica va specifica producătorii ar trebui să se refere la ponderea exactă și măsurabilă a conținutului de plastic pe bază de bio din produs (de exemplu: „produsul conține 50% plastic pe bază de bio conţinut').

Metodele pe bază de radiocarbon ar trebui să fie preferate pentru măsurarea conținutului pe bază de bio.

Materiale plastice biodegradabile

CE spune că materialele plastice biodegradabile „trebuie abordate cu prudență”. Un grup de consilieri științifici a fost însărcinat cu evaluarea biodegradabilității materialelor plastice în aer liber mediu – avizul rezultat ajungând până la a sugera limitarea utilizării materialelor plastice biodegradabile în mediu deschis „numai la aplicații specifice pentru care reducerea, reutilizarea sau reciclarea nu sunt fezabile”.

O mare parte din aceasta provine din îngrijorarea dacă produsele ajung în mediul potrivit în care se pot biodegrada.

O altă preocupare sunt aditivii care sunt utilizați pentru fabricarea materialelor plastice biodegradabile și toxicitatea potențială a acestora – „o comparație cu materialele plastice convenționale indică faptul că materialele plastice biodegradabile pot fi la fel de toxice”.

Orice materiale plastice etichetate „biodegradabile” ar trebui să specifice exact în ce circumstanțe se vor biodegrada și cât timp va dura, spune cadrul de politică.

„Maselele plastice biodegradabile își au locul într-un viitor durabil, dar trebuie direcționate către aplicații specifice în care beneficiile lor de mediu și valoarea lor pentru economia circulară sunt dovedite.

„Maselele plastice biodegradabile nu ar trebui să ofere în niciun caz o licență pentru a arunca gunoi. De asemenea, ele trebuie să fie etichetate pentru a arăta cât timp vor dura să se biodegradeze, în ce circumstanțe și în ce mediu. - Directiva privind utilizarea materialelor plastice nu poate fi susținută ca fiind sau etichetată ca fiind biodegradabilă.”

„Maselele plastice compostabile industrial [politica nu acoperă compostarea la domiciliu] ar trebui folosite numai atunci când au beneficii pentru mediu, nu afectează negativ calitatea compostului și când există un sistem adecvat de colectare și tratare a deșeurilor biologice.

Ambalajele compostabile industrial vor fi permise numai pentru pliculețe de ceai, păstăi și tampoane de cafea cu filtru, autocolante pentru fructe și legume și pungi de plastic foarte ușoare. Produsele trebuie să specifice întotdeauna că sunt certificate pentru compostare industrială, în conformitate cu standardele UE.”

Asociația industrială: „Ne-am fi așteptat la un sprijin mai puternic”

European Bioplastics, care reprezintă interesul industriei europene a bioplasticului, afirmă că Comisia a ratat o oportunitate de a accepta pe deplin o „transformare necesară” către materie primă pe bază de bio.

Acesta observă că problemele de durabilitate din jurul materialelor plastice pe bază de bio sunt complexe, dar că propunerile UE de ambalare de a acorda prioritate conținutului reciclat și reciclării pur și simplu nu sunt suficiente pentru a înlocui dependența de resursele fosile.

„Apreciem primul cadru politic cuprinzător al Comisiei privind materialele bioplastice inovatoare, recunoscând potențialul acestora de a oferi beneficii reale de mediu. EUBP salută în special susținerea de către Comisie a rolului important al ambalajelor din plastic compostabil în normele de ambalare propuse în atingerea obiectivelor ambițioase privind deșeurile și climă”, spune Hasso von Pogrell, directorul general al EUBP, „cu toate acestea, ne-am fi așteptat la un sprijin mai puternic pentru utilizarea materiei prime pe bază de bio”.

„Propunerea Comisiei de regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) recunoaște contribuțiile materialelor plastice compostabile la creșterea volumelor și a calității deșeurilor biologice colectate separat și la reducerea contaminării fluxurilor de deșeuri (organice).

Prin faptul că mai multe aplicații de ambalare sunt obligatorii pentru a fi compostabile în instalațiile de compostare industrială, inclusiv pliculețe de ceai, păstăi și tampoane de cafea cu filtru, autocolante pentru fructe și pungi de transport din plastic foarte ușoare, Comisia face un prim pas în direcția cea bună.

„Din păcate, în comunicarea cu privire la cadrul de politică pentru materialele plastice biodegradabile, biodegradabile și compostabile rămân câteva concepții greșite persistente în ceea ce privește utilizarea terenurilor, metodele utilizate pentru evaluarea beneficiilor pentru mediu, presupusele riscuri de contaminare încrucișată a fluxurilor de deșeuri, precum precum și biodegradabilitatea în diferite medii.

Aceasta a împiedicat Comisia să accepte pe deplin trecerea la produse pe bază de bio, care ar permite Europei să-și reducă dependența de resursele fosile și să-și atingă obiectivele ambițioase privind clima și circularitatea.”

În special, propunerea Comisiei pentru un PPWR nu merge până la promovarea conținutului pe bază de bio, în egală măsură cu conținutul reciclat, prin obiective pentru a asigura disponibilitatea materiei prime, pentru a atinge obiectivele privind conținutul reciclat și pentru a îndeplini cerințele stricte pentru materialele sensibile la contact.

„Solicităm factorilor de decizie din UE să dea dovadă de mai multă ambiție și viziune clară în sprijinul lor politic pentru materialele plastice pe bază de bio și compostabile, prin îmbunătățirea și clarificarea în continuare a propunerii, cu scopul de a sprijini în mod decisiv inovarea în sectorul materialelor durabile și al soluțiilor de ambalare, asigurând că investițiile, locurile de muncă și inovația rămân în Europa”, conchide von Pogrell.

Cadrul de politici al Comisiei Europene privind materialele plastice biodegradabile, biodegradabile și compostabile va ghida viitoarele lucrări ale UE pe această problemă, de exemplu cerințele de proiectare ecologică pentru produse durabile, programele de finanțare și discuțiile internaționale.

Comisia încurajează cetățenii, autoritățile publice și întreprinderile să folosească acest cadru în deciziile lor de politică, de investiții sau de cumpărare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2