Repere

164

Boicot internațional pe piața globală de cacao din cauza prețurilor de achiziție

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autoritățile de reglementare a cacaoului din Coasta de Fildeș și Ghana vor boicota reuniunile industriei de la Bruxelles din cauza unei dispute privind prețurile despre care, spun ei, companiile multinaționale de ciocolată au rezistat măsurilor de creștere a veniturilor fermierilor.

Cele două țări, care produc împreună peste 60% din cacaoul din lume, impun două prime pentru boabele lor pentru a combate sărăcia fermierilor.

O primă, cunoscută sub numele de diferența de origine, a scăzut sub zero în ultimii ani sub presiunea comercianților, anulând efectiv o parte a unei alte prime, diferența de venit de viață de 400 USD pe tonă (LID).

Ambele țări au declarat în iulie că nu vor mai vinde cacao cu o diferență de origine negativă, fixând-o la zero pentru Coasta de Fildeș și la +20 de lire sterline (22 USD) pe tonă pentru Ghana.

Dar companiile, inclusiv unii dintre cei mai importanți producători de ciocolată din lume și comercianți de cacao, care reprezintă aproximativ 90% din achiziții, fac eforturi pentru diferențe de origine de până la -200 de lire sterline pe tonă, au spus autoritățile de reglementare.

„Directorul executiv nu participă la întâlnirea World Cocoa Foundation (WCF) din Belgia și niciunul dintre directorii de la COCOBOD nu va fi acolo”, a declarat Fiifi Boafo, purtătorul de cuvânt al COCOBOD, autoritatea de reglementare a cacaoului din Ghana.

Yves Brahima Kone, directorul general al Consiliului pentru Cafea și Cacao (CCC) din Coasta de Fildeș, a mai spus că nu va participa la întâlnirea WCF sau la nicio altă întâlnire a industriei în semn de protest.

Deși Coasta de Fildeș a declarat luna trecută că a vândut unele contracte cu o primă nenegativă, acum întâmpină dificultăți în a le vinde.

„Marcile majore de ciocolată au rezistat și au încercat să găsească mijloace pentru a evita plata LID”, a spus Boafo de la COCOBOD, acuzând multinaționalele că duc un „război tăcut” împotriva primei fermierilor.

„O respingere directă a LID ar oferi mărcilor o publicitate proastă, deoarece LID reprezintă pilonul economic al durabilității, prin urmare erodarea diferențelor de origine a fost ținta mai ușoară”, a spus el.

Cele două autorități de reglementare nu au menționat nicio companie în comentariile lor.

Jucătorii majori Cargill, Olam și Barry Callebaut au refuzat să comenteze atunci când au fost contactați de Reuters. Alții, inclusiv Nestlé, Mondelēz, Hershey și Mars Wrigley și comercianții Touton, CEMOI și Ecom Trading, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Programele de durabilitate lansate din 2008 și care vizează abordarea unor probleme precum munca copiilor au beneficiat, de asemenea, mai mult companiilor decât fermierilor, a spus Kone de la CCC. Producția de cacao din Coasta de Fildeș aproape sa dublat în mai puțin de 15 ani în cadrul programelor, ceea ce a împins prețurile în scădere.

„Luăm în considerare noi modalități de a aborda această problemă cu industria, inclusiv interzicerea accesului la fermele noastre de cacao pentru programele lor de durabilitate”, a spus Kone.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2