Repere

172

Au apărut conservele de ”ton”, fără pic de pește!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Faceți cunoștință cu start-up-ul german care fabrică conserve de ton fără pește: „Noi, cei de la EatMyPlants, suntem încântați de potențialul de cercetare și dezvoltare al microalgelor”, precizează FoodNavigator.

Din alge

În Germania, un duo frate-soră dezvoltă alternative la fructe de mare din microalge, proteine ​​vegetale și alte „ingrediente naturale”. Primul produs de pe masă? Conserve de ton vegan.

Pescuitul excesiv este o preocupare globală. Se estimează că mai mult de o treime din pescuitul mondial este pescuit în exces, iar mai mult de jumătate este pescuit la capacitatea maximă.

În UE, aproape jumătate din habitatele marine au fost evaluate ca fiind pe cale de dispariție sau aproape amenințate, în principal din cauza poluării, pescuitului și acvaculturii.

În același timp, cercetătorii se așteaptă ca cererea de fructe de mare să se dubleze până în 2050.

„Este mai mult decât evident că ceva trebuie să se schimbe”, potrivit lui Nixe Zimmer, care împreună cu fratele Arvid Seeberg-Elverfeldt, lucrează pentru a reduce presiunea asupra stocurilor de pește cu o alternativă vegană la ton.

Conserve de ton fără pește

Start-up-ul din Berlin, EatMyPlants, combină microalgele cu tehnologia de fermentație pentru a dezvolta o gamă de produse din fructe de mare fără pește, începând cu un produs din conserve de ton alternativ.

Duo-ul a ezitat să dezvăluie prea multe despre formularea produsului său, dar a subliniat că microalgele sunt „cel mai important” și „principal” ingredient al său, pe care le-a combinat cu proteine ​​vegetale și alte ingrediente „naturale”.

„Primul nostru produs este un ton delicios din conservă”, a spus Zimmer la Startup Demo Day a ProVeg Incubator săptămâna trecută, descriind produsul ca fiind „autentic”.

De asemenea, cofondatorul Seeberg-Elverfeldt a sugerat că asemănarea produsului cu tonul convențional este ceea ce va ajuta EatMyPlants să iasă în evidență din mulțime.

Un „număr” de înlocuitori de ton se găsesc deja pe rafturile supermarketurilor și online, ni s-a spus. „Dar dacă te uiți la gradul lor de asemănare, adică cât de aproape imită aceste produse tonul real, vei vedea că mai este mult loc de îmbunătățire în ceea ce privește gustul, mirosul, culoarea, senzația în gură și textura.”

EatMyPlants intenționează să intre mai întâi pe piață cu o alternativă de ton în „forma sa pură”, înainte de a trece pe piețele gata de consumat și pe piețele de confort cu produse pe bază de ton. Alte SKU, cum ar fi tartinele cu ton, ar putea fi, de asemenea, o optiune atractiva, a sugerat Seeberg-Elverfeldt.

De ce microalge?

Decizia EatMyPlants de a lucra cu microalge a fost bazată pe trei factori cheie: nutriție, durabilitate și potențial de cercetare și dezvoltare.

În ceea ce privește sănătatea și acreditările nutriționale ale microalgelor, ingredientul este o sursă „superioară” de proteine ​​– în funcție de specie, conținutul de proteine ​​​​poate varia de la 20-70% – și este bogat în fibre, minerale, vitamine și acizi grași polinesaturați.

„În același timp, au un conținut scăzut de sodiu și nu conțin alergeni și poluanți”, a spus Zimmer delegaților.

Din punct de vedere al durabilității, productivitatea microalgelor nu este doar „foarte eficientă”, dar cultivarea necesită foarte puțină apă dulce. „De fapt, pot fi cultivate oriunde”, a adăugat Zimmer.

„Totuși, cel mai interesant factor pentru noi este potențialul de cercetare și dezvoltare. Folosim deja o tulpină de microalge care se potrivește bine aplicațiilor alimentare. Dar poate fi încă îmbunătățit în ceea ce privește profilul nutrițional – cum ar fi conținutul de proteine ​​– precum și caracteristicile senzoriale precum gustul, mirosul și culoarea.”

Ciclurile de cercetare și dezvoltare pot fi, de asemenea, scurtate datorită ratei de creștere a organismului. Potrivit lui Zimmer, microalgele au un avantaj „enorme” față de alte culturi cu cicluri de recoltare mai lungi. Microalgele, ne-a spus ea, pot fi recoltate „de cel puțin 50 de ori” pe an. „Și ciclurile scurte de recoltare înseamnă și cicluri scurte de cercetare și dezvoltare.”

Lansare la orizont

EatMyPlants vede potențialul ca produsele din fructe de mare alternative să ocupe o cotă de piață pe piața convențională a fructelor de mare – care la nivel global valorează aproximativ 200 de miliarde de euro.

„Ar trebui să fie ambiția noastră să înlocuim cât mai mult din aceasta posibil”, a subliniat Seeberg-Elverfeldt. „Cu toate acestea, astăzi, suntem la doar 1% înlocuire. În consecință, ratele de creștere pentru următorii ani sunt foarte ridicate, iar piața este de așteptat să atingă aproximativ 30 de miliarde de euro până în 2035 și să continue să crească de acolo.”

EatMyPlants intenționează să intre mai întâi pe piață printr-o lansare ușoară în restaurantele locale și prin intermediul operatorilor de livrare rapidă. O lansare puternică este planificată pentru 2023 „cel mai târziu”, care, de asemenea, speră să înceapă extinderea gamei de produse.

Pe termen mediu, start-up-ul vrea să intre în comerțul cu amănuntul, care se așteaptă să fie principalul său canal de vânzări pe viitor.

În ceea ce privește prețurile, compania dorește să se alinieze cu alte produse alternative de ton.

EatMyPlants dorește, de asemenea, să „detalieze” partea biotehnologică a afacerii, ceea ce înseamnă că speră să optimizeze în continuare tulpina de microalge în uz în ceea ce privește profilurile nutriționale și senzoriale.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2