Repere

156

Aprovizionarea globală cu orez este în pericol

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Aprovizionarea globală cu orez este în pericol, deoarece vremea grea îi lovește pe cei mai importanți exportatori, notează RetailDetail.

Vreme nefavorabilă pe tot globul

Vremea nefavorabilă pentru cei mai importanți furnizori de orez din Asia, inclusiv cel mai mare exportator India, amenință să reducă producția celui mai important produs alimentar de bază din lume și să stimuleze inflația alimentară, care este deja aproape de niveluri record.

În ultimii doi ani, orezul a respins tendința de creștere a prețurilor la alimente, pe fondul recoltelor extraordinare și al stocurilor mari la exportatori, chiar dacă COVID-19, întreruperile aprovizionării și, mai recent, conflictul Rusia-Ucraina a făcut ca alte cereale să fie mai costisitoare.

Dar vremea nefavorabilă din țările exportatoare din Asia, care reprezintă aproximativ 90% din producția mondială de orez, este probabil să schimbe traiectoria prețurilor, au spus comercianții și analiștii.

„Există un potențial de creștere pentru prețurile orezului, cu posibilitatea scăderii nivelului de producție în țările exportatoare cheie”, a declarat Phin Ziebell, economist în agrobusiness la National Australia Bank.

Secetă în Asia

„O creștere a prețurilor la orez s-ar adăuga provocărilor deja majore pentru accesibilitatea alimentelor în anumite părți ale lumii în curs de dezvoltare”, a declarat Ziebell pentru Reuters.

Ploile neregulate în centura de cereale a Indiei, un val de căldură în China, inundațiile în Bangladesh și scăderea calității în Vietnam ar putea reduce producția la patru dintre cei mai mari cinci producători de orez din lume, au declarat fermierii, comercianții și analiștii pentru Reuters.

„Orezul a rămas accesibil chiar dacă prețurile generale la alimente au atins niveluri record la începutul acestui an”, a declarat Shirley Mustafa, economistul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU.

„Asistăm acum la eșecuri legate de vreme în unele țări cheie producătoare de orez, inclusiv India, China și Bangladesh, care ar putea duce la o producție mai mică dacă condițiile nu se îmbunătățesc în următoarele câteva săptămâni”, a adăugat Mustafa.

„Scăderea producției este sigură”

Cele mai mari state producătoare de orez din India, Bihar, Jharkhand, Bengalul de Vest și Uttar Pradesh, au înregistrat până acum un deficit de precipitații musonice de până la 45% în acest sezon, arată datele departamentului meteorologic administrat de stat.

Acest lucru a dus parțial la o scădere cu 13% a plantărilor de orez în acest an, ceea ce ar putea duce la o scădere a producției cu 10 milioane de tone sau aproximativ 8% față de anul trecut, a declarat B V Krishna Rao, președintele Asociației Exportatorilor de Orez din India.

Suprafața cultivată cu orez este în scădere și pentru că unii fermieri au trecut la leguminoase și semințe oleaginoase, a spus Rao.

Orezul semănat de vară din India reprezintă mai mult de 85% din producția sa anuală, care a crescut la un record de 129,66 milioane de tone în anul de recoltă până în iunie 2022.

„O scădere a producției este sigură, dar marea întrebare este cum va reacționa guvernul”, a spus un dealer din Mumbai cu o firmă comercială globală.

Stocurile de orez albit și paddy din India la 1 iulie au totalizat 55 de milioane de tone, față de ținta de 13,54 milioane de tone.

Acest lucru a menținut prețurile la orez la scădere în ultimul an, împreună cu transportul record al Indiei de 21,5 milioane de tone în 2021, care a fost mai mult decât totalul livrat de următorii patru mari exportatori ai lumii - Thailanda, Vietnam, Pakistan și Statele Unite.

"Dar guvernul este hipersensibil la prețuri. O mică creștere l-ar putea determina să impună restricții la export", a spus comerciantul.

În Vietnam, ploile au deteriorat calitatea cerealelor

"Niciodată până acum nu am văzut să plouă atât de mult în timpul recoltării. Este pur și simplu anormal", a spus Tran Cong Dang, un fermier în vârstă de 50 de ani cu sediul în provincia Bac Lieu, Delta Mekong.

„În doar zece zile, ploaia totală măsurată este oarecum egală cu toată luna precedentă”, a spus Dang, care a estimat o pierdere de producție de 70% pe câmpul său de 2 hectare din cauza inundațiilor.

Importuri și preturi

China, cel mai mare consumator și importator de orez din lume, a suferit pierderi de randament din cauza căldurii extreme în zonele de cultivare a cerealelor și este de așteptat să ridice importurile la un record de 6 milioane de tone în 2022/2023, potrivit Departamentului Agriculturii al SUA.

China a importat 5,9 milioane de tone în urmă cu un an. De asemenea, se așteaptă că al treilea consumator din lume, Bangladesh, va importa mai mult orez în urma inundațiilor în principalele sale regiuni producătoare, au spus comercianții.

Amploarea deficiențelor în alte țări decât India nu a fost încă estimată de analiști sau agenții guvernamentale care de multe ori publică date de producție doar mai târziu în cursul anului.

Dar impactul vremii neprietenoase a culturilor poate fi deja observat în ușoară creștere a prețurilor de export din India și Thailanda în această săptămână.

„Prețurile orezului sunt deja aproape de jos și vedem că piața crește față de nivelurile actuale”, a spus un comerciant din Singapore la unul dintre cei mai mari comercianți de orez din lume. „Cererea este în creștere, cumpărători precum Filipine și alții din Africa care doresc să rezerve mărfuri”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2