ANPC a aplicat amenzi de peste 600.000 lei operatorilor economici din Timiș

ANPC a aplicat amenzi de peste 600.000 lei operatorilor economici din Timiș

Parte a campaniei ”Caravana Consumatorilor” – acțiune menită să alinieze abordarea în control a comisarilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), la un nivel unitar, în întreaga țară – s-au derulat ample acțiuni de control, în perioada 31.08-1.09.2022, în Lugoj și Timișoara.

Echipele de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Vest au fost coordinate, în acest demers, de președintele Horia Constantinescu și directorul general Paul Anghel.

În cele două zile, comisarii CRPC Regiunea Vest au verificat 70 de operatori economici din cele două orașe, toți înregistrând abateri de la legislația în vigoare, în domeniu.

” Fie că vorbim despre operatori economici mici sau vorbim despre cei mari, numitorul comun al activității acestora este consumatorul. Am găsit locații pline de gândaci, am găsit rugină în contact direct cu alimentele și am întâlnit multă superficialitate și diletantism. Se mănâncă, totuși, bine și te poți caza în condiții mai mult decât civilizate.


Este păcat că, în comparație cu cei care își duc activitatea la un nivel superior, există totuși abateri grave. Am fost nevoiți să oprim multe restaurante si să retragem de la comercializare produse neconforme. Dar cred că cel mai important este să retragem din raporturile cu consumatorii pe cei ce își bat joc de aceștia” –
Horia Constantinescu, președinte ANPC.

În urma neregulilor constatate pe teren, au fost aplicate diverse sancțiuni, după cum urmează:

84 amenzi contravenționale, în valoare de 603.000 lei

42 avertismente

oprirea definitivă de la comercializare a peste 2 tone de produse alimentare neconforme

oprirea temporară pentru expertizare a peste 3 kg de bijuterii din metale prețioase

oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 26 de unități

propunerea de închidere a unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 22 de locații

propunerea suspendării autorizației de comercializare a metalelor prețioase, pentru o unitate

Dintre cele mai importante abateri constatate, amintim:

comercializarea unor produse alimentare cu termenul de valabilitate ilizibil sau depășit

utilizarea unor camere frigorifice neigenizate corespunzător, cu rafturi metalice ruginite, cu pereți cu tencuiala sau zugrăveala exfoliată

comercializarea unor produse preparate și semipreparate fără a avea menționată data preparării,

utilizarea, în blocul alimentar, a unor aparate și ustensile neigienizate, depreciate, cu rugină

utilizarea unor echipamente de gătire (cuptor de copt, cuvă de fierbere, tăvile de coacere) neigenizate, cu strat gros arsură

existența unor pardoseali neigenizate,cu plinte deslipite,

depozitarea materiilor prime în locuri nepotrivite (ex: faină depozitată în spațiul de preparare)

utilizarea unor cântare fără verificare metrologică

utilizarea unui ulei de prăjire cu coloare modificată,

necompletarea graficului pentru schimbul uleiului de prăjire

comercializarea unor ouă neigienizate, sparte, cu urme biologice,

utilizarea unor vitrine frigorifice insalubre (cu gheață în exces, rame murdare, rugină, praf și insecte)

comercializarea unor legume și fructe depreciate cu modificări organoleptice ale aspectului și consistentei, fără a fi precizată clasa de calitate și a țării de origine a acestora

comercializarea unor preparate din carne fără documente de proveniență

neafișarea prețului de vânzare al produselor

utilizarea la gătre a unor produse din grăsime vegetală în loc de cele lactate (smântână sau frișcă)

lipsa informațiilor referitoare la alergeni pe care i-ar păutea conține preparatele

lipsa cântarului la vânzarea produselor vrac

condiții improrii de comercializare a produselor alimentare (infestare cu gândaci/muște/paraziți, produse depozitate direct pe paviment etc.)

nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare, în conformitate cu mențiunile producătorilor

schimbarea stării termice a produselor alimentare

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *