Americanii revolutioneaza procesarea strugurilor pentru vinificatie

Marile companii de vinuri din SUA lucreaza doar cu soiuri fine de struguri, iar gustul este asigurat de faptul ca nici un strugure necopt sau stricat nu are voie sa ajunga in procesul de productie. De aceea, in Napa Valley, o sarcina importanta o aveau cei care selectau strugurii, oameni platiti bine ca sa nu dea gres. Pana de curand, cand viticultorii au investit intr-un robot industrial acapabil sa faca aceasta munca de Sisif.
Masinaria-gigant are o capacitate enorma si este extrem de eficienta multumita timpului scurt in care selecteaza ciorchinii problema. Daca sortezi struguri timp de cinci minute, te ia ameteala. Iar dupa opt ore de lucru, esti terminat psihic. Am facut asta timp de mai multi ani si stiu ce vorbesc, a declarat pentrumodernfarmer.comSteve Leveque, sefuf de laNapa Valleys Hall Winery, informeaza Agrointel.
Apoi tehnologia a adus o mare surpriza: sortatorul optic de struguri. Cum functioneaza? In fiecare dimineata, Leveque hraneste robotul industrial cu 200 de struguri perfecti, iar masinaria realizeaza o serie de fotografii digitale si creeaza un sistem foto de recunoastere a strugurelui perfect. Apoi incepe sortarea. In timp ce ciorchinii sunt introdusi in masina, dispozitivul realizeaza 10.000 de cadre foto pe secunda si le compara pe toate cu modelul-perfect. Ce nu corespunde este eliminat din cuva printr-un jet de aer. In actiune, masina se aude de parca inauntru s-ar face popcorn! Mai multe, pe www.agrointel.ro;Foto: Agrointel

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *