Ambalajele eco vor fi obligatorii

La finalul anului 2013, The Australian Food and Grocery Council AFGC a pus la punct o strategie nationala menita a implementa conceptul de sustenabilitate in industria laptelui din acea tara, cu precadere, in zona de ambalare. In acest sens, Tara Cangurilor a optat pentru generalizarea ambalajelor din hartie cartonata, infiintandu-se Australian Packaging Convenant, organizatie profesionala menita a uniformiza, cel putin la nivel de concept, aplicarea noilor decizii.
Ideea de a adopta hartia, ca principal material de ambalare a produselor lactate s-a conturat potrivit mai multor considerente. In primul rand, s-a luat in calcul progresele tehnologice deosebite inregistrate in domeniu. Apoi, atat posibilitatea de a folosi hartia din deordm;eurile deja existente, cat ?si reciclarea noilor ambalaje. Nu in ultimul rand, s-a luat in calcul rata de distrugere naturala a acestor ambalaje, mult mai avantajoasa decat in cazul altor materiale, precum plasticul sau sticla. ordf;i, in final, in favoarea deciziei s-a adus ca argument impactul ecologic.
Ca linii directoare ale noii politici, s-au trasat urmatoarele imperative:
– Focusarea permanenta pe creordm;terea importantei sustenabilitatii;
– Depa?sirea actualului stadiu in care producatorii sunt mai putin dispu?si sa accepte implicatiile conceptului de sustenabilitate ?si rolul industriei ambalajelor in prezervarea mediului.
– Considerarea hartiei drept principalul material pe baza caruia sa se realizeze ambalajele produselor lactate.
Exemplul australian nu este singular. Pe masa Comisiei Europene se afla mai multe proiecte de rezolutii care vor conduce in viitorul mediu la adoptarea unor masuri menite sa oblige industria ambalajelor la implementarea tehnologiilor sustenabile, pentru a reduce impactul negativ asupra mediului. Prima masura care se va lua va fi aceea a eliminarii ambalajelor din pungi de plastic, noteaza FoodPackaging.
Taguri:ambalaje ecologice,Comisia Euro

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *