Ambalajele din plastic, mai periculoase decât se credea

Ambalajele din plastic, mai periculoase decât se credea

Cercetările publicate în revista științifică Environmental Science & Technology, citate de FoodNavigator, susțin că oferă o perspectivă îngrijorătoare asupra lumii substanțelor chimice care sunt adăugate în mod intenționat la materialele plastice folosite la ambalarea alimentelor

În fiecare an, peste 350 de milioane de tone de plastic – o mare parte din acesta utilizat de industria alimentară – sunt produse în întreaga lume.

Potrivit cercetătorilor de la universitatea ETH Zürich din Elveția, aceste materiale plastice conțin o mare varietate de substanțe chimice care pot fi eliberate în timpul ciclului lor de viață – inclusiv substanțe care prezintă un risc semnificativ pentru oameni și mediu.

Cu toate acestea, doar o mică parte din substanțele chimice conținute în plastic sunt cunoscute public sau au fost studiate pe larg.

O echipă de cercetători ETH susține că a compilat pentru prima dată o bază de date cuprinzătoare de monomeri din plastic, aditivi și ajutoare de prelucrare pentru utilizarea în producția și prelucrarea materialelor plastice pe piața mondială și le-a clasificat sistematic pe baza modelelor de utilizare și a pericolului. potenţial.

Echipa a identificat aproximativ 10.500 de substanțe chimice în plastic: 2.109 au fost utilizate în aplicații de contact cu alimentele; în ambalaje (2.489), textile (2.429); unele sunt pentru jucării (522) și dispozitive medicale, inclusiv măști (247).

Dintre cele 10.500 de substanțe identificate, cercetătorii au clasificat 2.480 de substanțe (24%) drept substanțe de potențial îngrijorare. În numeroase aplicații în contact cu produsele alimentare, 679 sunt substanțe de potențial îngrijorare.

Dintre cele 679 de substanțe cu potențial îngrijorare în cadrul aplicațiilor de contact cu alimentele, studiul a dezvăluit că sunt:

• 528 substanțe chimice cu volum mare de producție, 434 substanțe chimice nereglementate și 52 substanțe chimice fără referințe științifice.

• 9 sunt persistente și bioacumulative, 120 sunt cancerigene, 51 sunt mutagene, 132 sunt toxice pentru reproducere, 300 sunt toxice pentru organele țintă specifice, 404 sunt toxice pentru organismele acvatice și 22 sunt perturbatoare endocrine

• 119 substanțe cu compoziție necunoscută sau variabilă (UVCB), 131 conțin metale, 507 sunt (parțial) organice, 13 conțin siliciu, 23 conțin fosfor, 77 conțin sulf și 92 conțin halogeni (cum ar fi brom, clor, fluor etc.)

Din cele 2.109 substanțe chimice utilizate, există:

• 513 substanțe cu compoziție necunoscută sau variabilă (UVCB), 402 conțin metale, 1682 sunt (parțial) organice, 69 conțin siliciu, 90 conțin fosfor, 226 conțin sulf și 214 conțin halogeni (cum ar fi brom, clor, fluor etc.)

“Aceasta înseamnă că aproape un sfert din toate substanțele chimice utilizate în plastic sunt fie foarte stabile, se acumulează în organisme, fie sunt toxice. Aceste substanțe sunt adesea toxice pentru viața acvatică, provoacă cancer sau deteriorează organele specifice”, a declarat Helene Wiesinger, doctorand la președintele proiectării sistemelor ecologice și autorul principal al studiului. Aproximativ jumătate sunt produse chimice cu volume mari de producție în UE sau SUA, a spus ea.

“Este deosebit de izbitor faptul că multe dintre substanțele discutabile sunt abia reglementate sau sunt descrise ambiguu”, a adăugat Wiesinger.

În mod surprinzător, în ciuda proprietăților periculoase extrem de problematice, 901 de substanțe preocupante apar și pe listele pozitive de reglementare pentru utilizare în materialele plastice în contact cu alimentele, potrivit studiului, 225 dintre acestea fiind aprobate în UE. În total, 53% din toate substanțele potențial preocupante nu sunt reglementate în SUA, UE sau Japonia.

De asemenea, în mod surprinzător, aproximativ 350 de substanțe cu potențial îngrijorare apar atât pe listele de reglementare negative (de exemplu, autorizația solicitată pentru utilizări specifice și interdicții în anumite aplicații), cât și pozitive (de exemplu, aprobarea pentru utilizarea în materialele plastice de contact cu alimentele).

De exemplu, deși este necesară autorizarea pentru utilizarea ftalatului de dibutil (CASRN 84-74-2) în UE și Republica Coreea, acesta este aprobat pentru utilizare în materialele plastice în contact cu produsele alimentare în UE, SUA și Japonia.

Potrivit cercetătorilor, această neconcordanță normativă „trebuie soluționată corespunzător, de exemplu, printr-o colaborare mai strânsă între domeniile și agențiile de reglementare”.

În cele din urmă, studiile științifice lipsesc pentru aproximativ 10% din substanțele identificate care ar putea fi îngrijorătoare.

„Până acum, cercetarea, industria și autoritățile de reglementare s-au concentrat în principal pe un număr limitat de substanțe chimice periculoase despre care se știe că sunt prezente în materialele plastice”, a spus Wiesinger, adăugând că astăzi, ambalajele din plastic sunt văzute ca o sursă principală de contaminare organică în alimente.

“Numărul neașteptat de ridicat de substanțe care ar putea fi îngrijorător este îngrijorător”, a adăugat Zhanyun Wang, om de știință senior din grupul Hellweg. Expunerea la astfel de substanțe poate avea un impact negativ asupra sănătății consumatorilor și a lucrătorilor, a spus el, adăugând că substanțele chimice problematice pot afecta și procesele de reciclare și siguranța și calitatea materialelor reciclate.

Cei doi cercetători au identificat lipsa transparenței substanțelor chimice din materialele plastice și a silozurilor de date dispersate ca fiind o problemă principală. În peste doi ani și jumătate de muncă de detectivi, au analizat peste 190 de surse de date accesibile publicului din cercetare, industrie și autorități.

Acestia au identificat 60 de surse cu suficiente informații despre substanțele adăugate intenționat în plastic.

“Am găsit multiple cunoștințe critice și lacune de date, în special pentru substanțe și utilizările lor reale. Acest lucru împiedică în cele din urmă alegerea consumatorilor de produse din plastic sigure”, au scris ei în studiu, adăugând că urmăresc obiectivul unei economii plastice circulare durabile.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *