Aluloza, un nou îndulcitor alternativ la zaharoză

Aluloza, un nou îndulcitor alternativ la zaharoză

Companiile de ingrediente și-au unit forțele pentru a contribui la aducerea alulozei de zahăr pe piețele europene și britanice.

Nou-înființatul Allulose Novel Food Consortium (ANFC) este format din patru companii de ingrediente: Sanyang Corporation din Coreea de Sud, Matsutani Chemical Industry cu sediul în Japonia, Cosun Beet Company, centrată pe sfeclă de zahăr europeană și Ingredion, cu sediul în SUA.

Scopul lor este să pună aluloza – un „aliment nou” deja aprobat în Japonia, Mexic, Singapore, Coreea de Sud și SUA – în meniurile europene, într-o mișcare care ar putea reduce conținutul caloric din unele alimente, anunță FoodNavigator.

O soluție dulce la zaharoză?

Aluloza monozaharidă se găsește de obicei în cantități mici în grâu, fructe (inclusiv stafide) și smochine. Se găsește și în melasă, sirop de arțar și zahăr brun.

Identificați pentru prima dată în grâu în anii 1940, producătorii de ingrediente produc astăzi zahărul rar în cantități mari prin utilizarea enzimelor din porumb, sfeclă de zahăr sau alte surse de carbohidrați.

Deci, ce este atât de special la aluloză? Studiile științifice au arătat că aluloza contribuie cu 0,4 kcal pe gram, ceea ce înseamnă că are doar 10% din caloriile zahărului. În unele țări, de exemplu Coreea de Sud și Singapore, ingredientul este clasificat drept „zero calorii”.

În plus, aluloza are proprietăți funcționale similare cu zahărul convențional. Oferind aproximativ 70% din dulceața zahărului obișnuit (zaharoză), are și un profil gustativ similar. Proprietățile funcționale includ volumul, rumenirea, deprimarea punctului de îngheț, senzația în gură și textura. În plus, aluloza nu se cristalizează în produsele lactate.

„Aluloza poate înlocui zahărul 1-1 cu îndrumarea nivelurilor de utilizare aprobate. Pentru a da un exemplu, se poate scoate x% zahăr dintr-o rețetă și se poate pune x% aluloză cu caracteristici similare cu omologul zahăr”, a declarat Debbie Levine, directorul Global Scientific & Regulatory Affairs la Ingredion pentru FoodNavigator.

„Un punct de remarcat este că aluloza are 70% din dulceața zahărului, așa că, în funcție de nivelul necesar de reducere a zahărului, ar fi necesar un îndulcitor cu potență mare, cum ar fi stevia, pentru a aduce dulceața la același nivel cu omologul zahărului integral. .”

Etape pentru aprobare

Allulose a primit aprobarea de reglementare pentru comercializare într-un număr de țări de pe glob. Și în unele dintre aceste țări, în special în SUA, Columbia și Coreea de Sud, ingredientul nu este clasificat ca zahăr în scopuri de etichetare nutrițională.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), de exemplu, sfătuiește că aluloza poate fi exclusă din specificarea zaharurilor totale și a zaharurilor adăugate pe eticheta nutrițională, dar inclusă în continuare în cantitatea totală de carbohidrați.

În Europa, aluloza este clasificată drept „aliment nou”, ceea ce înseamnă că trebuie să fie autorizată pentru autorizarea pieței de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Autoritatea pentru Siguranța Alimentară din Marea Britanie pentru a fi vândută pe aceste piețe.

ANFC se așteaptă să depună petiția pentru alimente noi în termen de un an. Odată trimis, anticipează un răspuns în doi până la trei ani.

Nu se știe dacă vor fi necesare studii de siguranță

FoodNavigator a întrebat ce provocări cheie se poate confrunta consorțiul în depunerea unei cereri către organismele de reglementare din UE și Marea Britanie.

„Acesta este un domeniu pe care consorțiul o va evalua, deoarece membrii intenționează să-și reunească datele de siguranță într-o singură înregistrare”, a explicat Levine. „Pe măsură ce parcurgem procesul, vom determina dacă vor fi necesare studii suplimentare de siguranță.”

Depunerea autorizației de către ANFC nu va fi prima încercare de a introduce aluloză pe mesele alimentare din Europa. Potrivit șefului pentru afaceri științifice și de reglementare al Ingredion, au existat „mai multe” petiții privind alimente noi către Comisia Europeană, care sunt încă în curs de revizuire EFSA. „Cu toate acestea, revizuirea a fost blocată, în așteptarea unor date suplimentare.”

În absența unui aviz de siguranță din partea EFSA, anul trecut, Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) a evaluat dacă utilizarea D-alulozei ca ingredient alimentar ar putea prezenta un risc pentru sănătate.

Evaluarea a urmat sugestiile că un alt tip de zahăr rar, trehaloza, a fost responsabil pentru o creștere a infecțiilor spitalicești cu bacteria foarte virulentă Clostridum difficile în SUA.

BfR a evaluat posibilitatea ca un risc comparabil să fie asociat cu consumul de D-aluloză, cu toate acestea, pe baza datelor disponibile în prezent, a concluzionat că nu este încă posibil să se tragă concluzii definitive cu privire la această întrebare.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *