Agroalimentele exportate de Brazilia către UE sunt produse pe terenuri autorizate ilegal

Agroalimentele exportate de Brazilia către UE sunt produse pe terenuri autorizate ilegal

Conform Euractiv, o cincime din exporturile de carne de vită și soia din Brazilia către Uniunea Europeană sunt produse pe terenuri defrișate ilegal, potrivit unui raport publicat de revista Science Magazine.

Bolsonaro, acuzat direct

Știrea vine pe fondul rezistenței acerbe a unor țări europene la semnarea unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană și grupul Mercosur, format din Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay, din cauza defrișării crescute a Amazonului în Brazilia de când Jair Bolsonaro a devenit președinte, acum 18 luni.

O serie de cercetători din Brazilia, Germania și Statele Unite au folosit un software puternic pentru a analiza 815.000 de proprietăți rurale și pentru a identifica zonele de defrișări ilegale din Amazon și Cerrado, marea savană tropicală din centrul Braziliei.

“Între 18 și 22% (posibil mai multe), din exporturile anuale din Brazilia către UE, sunt rodul defrișărilor ilegale”, a declarat Raoni Rajao, șeful proiectului și profesor la Universitatea Federală Minas Gerais din Brazilia (UFMG).

Autorii au subliniat, însă, că „aproape 80% dintre fermierii brazilieni respectă Codul Forestier” și că noul software ar permite autorităților „să ia măsuri rapide și decisive împotriva infractorilor”.

Brazilia dorește să fie o putere mondială

Brazilia are ocazia să „devină o putere mondială de mediu care să-și protejeze ecosistemele, în timp ce alimentează lumea”, au spus autorii raportului. Țara „are deja mijloacele și are nevoie doar de voința politică” pentru a face acest lucru, au adăugat ei.

Cu toate acestea, Brazilia pare să se îndrepte în direcția opusă. “Junglele braziliene sunt în punctul de rupere”, a spus profesorul Britaldo Soares-Filho, unul dintre autorii raportului și cercetător la UFMG.

Soares-Filho a dat vina pe „semnalele politice care încurajează curățarea pădurilor și acapararea pământului”, în referință la sprijinul acordat de Bolsonaro pentru deschiderea rezervelor indigene și a zonelor protejate către minerit și agricultură.

Conform datelor oficiale, în primul semestru al anului au fost defrișate 3.700 de kilometri pătrați ai Amazonului, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. Raportul subliniază, de asemenea, „responsabilitatea tuturor piețelor externe în acest proces”.

Fermierii europeni, dependenți de soia braziliană

Despădurirea de către industria agriculturii din Brazilia „distruge pădurea pentru a satisface apetitul european”, au spus autorii raportului.

Ei au adăugat că două milioane de tone de soia cultivate pe terenuri defrișate ilegal ajung în UE în fiecare an.

Brazilia, cel mai mare producător mondial de soia, a înregistrat de patru ori o producție în ultimele două decenii și este de așteptat să adauge o altă treime în următorii 10 ani.

Crescătorii de porci din Uniunea Europeană, cel mai mare exportator de carne de porc din lume, depind de soia braziliană pentru furaje, în special cu cererea din ce în ce mai mare din Asia.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *