ABN-AMRO: Evoluția prețurilor la zahăr, cafea și cacao

ABN-AMRO: Evoluția prețurilor la zahăr, cafea și cacao

Piețele de zahăr, cafea și cacao au fost sub presiune în timpul crizei sanitare mondiale, se arată în ultima analiză asupra acestor piețe, efectuată de ABN AMRO și remisă redacției infoALIMENT Magazin.

Scăderea cererii pe aceste piețe de mărfuri a fost bruscă și semnificativă, din cauza răspândirii virusului Covid-19. Nu se poate aștepta o recuperare rapidă a cererii, deoarece incertitudinile din jurul pandemiei sunt încă prea mari. Din cauza scăderii cererii, disponibilitatea zahărului, cafelei și cacaoi este în prezent mai mult decât suficientă. Această disponibilitate crescută va avea un efect descendent asupra prețurilor.

O scădere semnificativă a cererii, din cauza Covid-19

În mod normal, riscurile pe piețele de zahăr, cafea și cacao sunt mai mari din partea ofertei, decât din partea cererii. Vremea extremă, bolile, insectele și politica guvernamentală au o influență semnificativă asupra ofertei. În general, există puține perturbări ale cererii de zahăr, cafea și cacao.

Cu toate acestea, efectul Covid-19 asupra cererii a fost anormal și foarte perturbator. Pe unele piețe, scăderea în urma închiderii hotelurilor, cafenelelor, restaurantelor, aeroporturilor și magazinelor de specialitate a fost semnificativă. Acest lucru a dus la inventare neobișnuit de mari, ceea ce a dus la o presiune a prețului și o volatilitate mai mare a prețurilor.

Dolarul a slăbit cu 5% în iulie, ceea ce a dus la creșterea prețurilor zahărului, cafelei și cacao, deoarece puterea de cumpărare a crescut în contra-valute. Slăbirea neașteptată brusc a fost, prin urmare, un moment excelent de cumpărare pentru mulți investitori și cumpărători.

Fundamental, situația rămâne îngrijorătoare. Piețele de zahăr, cafea și cacao continuă să simtă presiunea unei disponibilități mai mari în a doua jumătate a acestui an. Dar, mai important, cererea de la utilizatorii finali (consumatori) rămâne deocamdată slabă.

Zahar: prețurile scăzute ale etanolului mențin producția de zahăr ridicată

Creșterea consumului la domiciliu nu a fost suficientă pentru a compensa scăderea cererii de conducere (etanol) și a cererii din afara casei (zahăr). Aceasta a avut ca rezultat stocuri mari și presiune asupra prețurilor. Cantitățile produse de zahăr și etanol din trestie depind foarte mult de nivelul prețurilor ambelor.

Prețul etanolului este relativ scăzut, în principal datorită vânzărilor în etanol în colaps. Aceasta înseamnă că alocarea zahărului din trestie este maximizată de producătorii brazilieni în special. Prețurile scăzute ale etanolului înseamnă că există un stimulent financiar redus pentru a continua să producă etanol. Această legătură indirectă a pieței zahărului cu piețele energiei înseamnă că piața zahărului este, de asemenea, sensibilă la perturbările piețelor energetice.

Prețul zahărului a fost într-o tendință ascendentă începând cu 27 aprilie, în principal din cauza recuperării prețului petrolului. Atâta timp cât prețul etanolului este relativ scăzut, producția de zahăr va continua să crească. O ofertă mai mare înseamnă, în general, o presiune mai mare a prețurilor. Cu toate acestea, riscurile ascendente ale prețurilor au crescut.

Producția mai mică din Thailanda, Rusia și UE poate compensa producția mai mare din Brazilia. Atunci când în acest scenariu, perspectiva cererii este puternică, prețul zahărului va câștiga din nou impuls, ceea ce va menține ridicată alocarea braziliană a zahărului.

Cafea: consumul în afara casei nu se va recupera rapid

Prețul cafelei Arabica a scăzut cu 24% până la 20 iulie față de nivelul de 1 ianuarie. Motivul principal al scăderii a fost scăderea cererii la nivel mondial în cafenele și restaurante – reprezentând colectiv aproximativ 25% din cererea totală de cafea – din cauza blocajelor din Covid -19.

Cu toate acestea, situația pieței s-a schimbat de la 20 iulie, când prețul a crescut cu 21% în doar nouă zile. Zvonurile de vreme adversă care afectează cultura din Brazilia, optimismul cu privire la un vaccin pentru Covid-19, un real brazilian mai puternic, dolarul mai slab și scăderea ofertelor de cafea la nivel mondial au sporit prețurile.

Cu toate acestea, credem că această renaștere este doar temporară. Prețul nostru de sfârșit de an pentru cafeaua Arabica este în prezent de 111 cenți pe liră. Aceasta reprezintă o scădere de 4 centi / lire față de nivelurile actuale, sau aproximativ 4%. Piața cafelei este pe cale de recoltă record în Brazilia.

În ciuda declinului recent al stocurilor de schimb, disponibilitatea cafelei rămâne deocamdată bună. Mai mult, se pare că consumul din afara casei nu se va recupera în curând. La urma urmei, atâta timp cât nu există un vaccin pentru Covid-19, potențialul de creștere al cererii de cafea va rămâne relativ scăzut.

Cacao: un dolar mai slab va oferi un suport temporar pentru prețuri

Din cauza Covid-19, cererea de ciocolată a scăzut brusc la începutul anului 2020. Aceasta a dus la o reducere semnificativă a prețurilor la cacao. Din martie până în iunie, prețul a fost sub prețul mediu pentru anul 2019. Acest preț drastic mai mic a cauzat multe probleme în special pentru fermierii de cacao mai mici, deoarece această sărăcie a crescut în rândul micilor proprietari.

În iulie, mișcările valutare au adus o anumită recuperare a prețurilor. Datorită măsurilor de susținere economică implementate de banca centrală americană (Fed), au devenit din nou suficiente dolari pe piețele financiare. Acest lucru a dus la un dolar mai slab și a făcut ca mărfurile din monede contrarede să fie mai ieftine. Cacaua nu făcea excepție. Aceasta a pus în mișcare o rază de cumpărare și a împins prețul cacaoi înapoi la un nivel mai ridicat.

Cu toate acestea, în opinia noastră, acest preț mai mare nu va dura mult. Cererea de cacao este încă departe de nivelul anterior și stocurile sunt relativ mari. În final, acest lucru va avea un efect negativ asupra tendinței de preț a cacao. În plus, perspectivele pentru aprovizionarea cu cacao sunt foarte pozitive. Se preconizează o recoltă bună pentru sezonul 2020/21, ceea ce va adăuga presiunii în preț. (Puteți analiza evoluția prețurilor în graficul din ilistrație. Sursa: ABN-AMRO)

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *