A început Războiul oțetului balsamic”

A început Războiul oțetului balsamic”

Italia încearcă să își apere faimosul oțet balsamic de Modena de la o încercare de a „standardiza” producția, făcută de Slovenia, iar Comisia Europeană pare să aibă un termen scurt pentru a soluționa problema, informează Euractiv.

Acțiunea italienilor vine după ce Slovenia a notificat Comisiei Europene la începutul lunii decembrie unele proiecte naționale de reguli privind calitatea oțetului și a acidului acetic diluat.

Scopul principal al acestui standard tehnic național este de a se asigura că orice extract de oțet de vin poate fi vândut ca oțet balsamic, care este recunoscut însă ca o specialitate alimentară italiană.

Uniunea Europeană a acordat oțetului balsamic produs în orașul italian Modena denumirea de origine protejată (DOP) și statutul de indicații geografice protejate (DPI) împotriva falsificărilor.

Cu toate acestea, o decizie din 2019 a Curții Europene de Justiție (CEJ) a declarat că o astfel de protecție nu este extinsă la componentele sale non-geografice, și anume „aceto” și „balsamico”.

Instanța cu sediul în Luxemburg a fost rugată să pronunțe o hotărâre la cererea Curții Federale Germane în legătură cu un caz care a implicat consorțiul italian de producători de oțet balsamic din Modena și o companie germană care și-a etichetat produsele pe bază de oțet drept „balsamice”. mizați-vă pe această interpretare a Curții UE pentru a stabili un standard pentru producția de oțet balsamic care va deschide un nou segment de afaceri.

La aflarea știrilor din Slovenia, producătorii italieni de oțet balsamic au început să reacționeze, vorbind despre un „atac direct asupra sistemului agroalimentar european de calitate” și „o operațiune ilegitimă care încalcă reglementările UE care protejează indicațiile geografice”.

Asociațiile fermierilor italieni Coldiretti au considerat încercarea slovenă o smulgere a pungilor care va costa producătorilor de oțet balsamic mai mult de 1 miliard de euro.

Dosarul cu oțet balsamic este prima provocare pentru nou-numitul ministru al agriculturii din cabinetul lui Mario Draghi, Stefano Patuanelli al Mișcării Cinci Stele.

“Protejarea patrimoniului alimentar și vinicol al Italiei este o prioritate pentru guvern, așa că vom face tot ce putem pentru a apăra oțetul balsamic de Modena împotriva acestor atacuri nejustificate”, a declarat el pentru agenția italiană de presă ANSA.

EURACTIV a fost informat că Comisia are mai puțin de o săptămână pentru a soluționa problema, deoarece perioada de evaluare a proiectului de măsuri expiră miercuri (3 martie). Problema protecției oțetului balsamic în lumina hotărârii CEJ a fost ridicată anul trecut de europarlamentarul italian Paolo De Castro, care a cerut Comisiei să clarifice problema.

Într-o scrisoare de răspuns văzută de EURACTIV, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a recunoscut că hotărârea nu extinde protecția la termeni non-geografici, dar a subliniat că instanța nu a discutat noțiunea de evocare.

Conform regulamentului privind sistemul de calitate din 2011, denumirile înregistrate sunt protejate nu numai împotriva abuzului sau imitării, ci și evocării locului în care sunt fabricate produsele.

De exemplu, într-o hotărâre de referință din 2019, CEJ a declarat ca ilegală utilizarea personajului literar Don Quijote de La Mancha pentru promovarea unei anumite brânze, deoarece „evoca” zona geografică cu care brânza manchego, care Starea DOP este asociată.

Comisia a sugerat că poate fi detectată o evocare în cazul în care componentele prezentării, inclusiv elementele figurative și verbale, sunt susceptibile de a aduce direct în mintea consumatorului numele protejat IGP.

Deși evaluarea cazurilor specifice de evocare pretinsă intră în competența instanțelor naționale, scrisoarea lui Wojciechowski și trimiterea la conceptul de „evocare” păstrează o ușă deschisă ultimei oferte a Italiei de a-și proteja iubitul „aceto balsamico”.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *