150 reprezentanti ai industriei alimentare, prezenti la seminarul Romalimenta

Romalimenta si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor ANPC au organizat recent, un seminar de informare despre noua etichetare a alimentelor, prilej cu care a fost discutat Regulamentul1169/ 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.
La eveniment au participat peste 150 de reprezentanti ai industriei alimentare, dar si ai serviciilor alimentare si ai presei romanesti. Acestia au discutat in amanunt si au clarificat numeroase aspecte reglate prin Regulamentul UE 1169/2011 ce va fi aplicat incepand cu 13 decembrie 2014.
Ultima luna din an aduce o schimbare majora in industria alimentara si a bauturilor: in toate magazinele din Romania si UE, pe ambalajul produselor se va gasi o cantitate de informatii mai consistenta, cu scopul de a informa cat mai bine consumatorii cu privire la valorile nutritionale si ingredientele alimentelor, precum si alti factori considerate importanti. In acest mod, Uniunea Europeana se asigura ca toti cumparatorii vor beneficia de o informare corecta si completa, astfel incat sa poata lua decizii in cunostinta de cauza in ceea ce priveste propria alimentatie.
Printre elementele majore introduse de Regulamentul 1169/2011, se numara:
bull; Declaratia nutritionala, afisata pe majoritatea alimentelor preambalate
incepand cu anul 2016, aceasta va fi obligatorie
bull; Imbunatatirea lizibilitatii prin introducerea unei marimi minime a caracterului
bull; Scoaterea in evidenta a alergenilor in lista ingredientelor de exemplu prin litere
ingrosate
bull; Alimentele ne-preambalate vor avea de asemenea informatii cu privire la
prezenta sau absenta alergenilor
bull; Va fi specificata originea carnii neprocesate de porc, oaie, capra, pasare pe
eticheta
bull; Vor fi introdusi pe etichete termeni noi, care vor furniza informatii suplimentare
despre anumite caracteristici sau despre compozitia produsului ex. peste
format .
In plus, consumatorii vor putea afla citind etichetele produselor si informatii despre
continutul in energie si in nutrienti principali, raportati la Consumul de referinta.
Vor avea toate produsele de pe rafturi noile etichete incepand cu 14
decembrie 2014? Nu neaparat. Regulamentul prevede masuri tranzitorii, ceea ce inseamna ca alimentele plasate pe piata sau etichetate inainte de 13 decembrie 2014 si care nu sunt conforme cerintelor regulamentului pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor.
Pentru a evita risipa de alimente, intre altele, Regulamentul permite vanzarea acestor produse indiferent cat de mare este perioada lor de valabilitate. Unele produse care sunt congelate, uscate sau in conserva au o durabilitate mare si pot persista pe piata cativa ani, deci este posibil consumatorii sa intalneasca produse purtand inca vechea eticheta.
Marius Alexandru Dunca Presedinte ANPC , Anica Popa Sef- Serviciul Produse si Servicii Alimentare si Nealimentare ANPC si Paul Silviu Anghel Director General ANPC , alaturi de Sorin Minea Presedintele Romalimenta si Aurel Popescu Vicepresedinte , au trasat elementele cele mai importante in ceea ce priveste scopul si, implicit, impactul regulamentului la nivel national, atat pentru consumatori, cat si pentru producatori. Domnul Aurel Popescu, Presedintele Rompan, cel care a moderat discutia, a punctat faptul ca noul regulament serveste intereselor quot;pietei interne prin simplificarea legii, asigurarea determinarii legale si reducerea sarcinilor administrative, aducand beneficii consumatorilor prin impunerea etichetarii clare, inteligibile si lizibile a produselor alimentare.
Pentru reprezentantii presei, s-a clarificat faptul ca schimbarea etichetelor nu va avea drept consecinta majorarea preturilor, precum si faptul ca nici pentru consumatori schimbarea nu va fi una completa, avand in vedere ca produsele sunt deja marcate cu numeroase informatii si in prezent.Pentru constientizarea schimbarii in randul producatorilor si al populatiei, ANPC va incheia un protocol cu Autoritatea Sanitar Veterinara si cu Ministerul Agriculturii, cu focus pe educatie si informare.
Anumite prevederi ale regulamentului ce pot fi interpretate in diferite moduri suntlamurite intr-un Ghid de aplicare convenit de Romalimenta si ANPC si care poate fi gasit de saptamana viitoare pe site-ul federatiei.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *