Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor-Galati va avea o statie pentru practica si cercetare in domeniul lactatelor

3 Decembrie 2013 

Stația pilot de produse lactate din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor (FSIA) a Universității „Dunărea de Jos” a intrat în producție tehnologică. Deși funcționa de mai mult timp, stația a fost completată abia recent cu linia de ambalare. Îmbucurător pentru cadrele didactice de la FSIA este faptul că aceasta atrage deja contracte de cercetare.Stația pilot de produse lactate a fost amenajată în cadrul unui proiect european în valoare de trei milioane de euro, care are ca obiectiv crearea unui pol de educație și de cercetare tehnologică în domeniul științei și ingineriei alimentelor. Pe lângă stația de produse lactate, funcționează deja, la nivel tehnologic, cea de carne și produse din carne. În plus, la începutul anul viitor ar urma să fie dată în folosință și stația pilot de bere, informeaza Viata Libera.Dacă, până acum, cadrele didactice au făcut doar probe la nivel de cercetare, de acum înainte stația de produse lactate va putea funcționa și la nivel tehnologic. „A trebuit să compatibilizăm linia de produse lactate cu cea de ambalare. Săptămâna trecută am făcut prima probă, am verificat dacă totul funcționează la parametri corecți și dacă putem obține niște produse bune. Avem încredere că putem începe să lucrăm în plin”, ne-a spus prodecanul FSIA, prof. dr. ing. Daniela Borda, managerul de proiect.Așa cum prevede și proiectul european, activitatea la stația pilot se va desfășura pe două niveluri: unul de practică studențească și unul de cercetare tehnologică. În jur de 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi fac practica obligatorie sau desfășoară lucrări de cercetare la stația pilot. Produsele lactate fermentate astfel obținute (iaurt, sana, brânză proaspătă sau telemea), dar, în curând, și cașcaval, ajung tot la studenți, acestea fiind furnizate cantinei sau chioșcului din facultate.În ceea ce privește proiectele de cercetare, s-au arătat interesați atât reprezentanți importanți ai mediului de afaceri local, cât și ai celui internațional. „Avem deja o ofertă de cercetare tehnologică, fiind curtați de Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale, dar și de reprezentantul local al celei mai puternice firme de culturi lactice la nivel mondial, Chr. Hansen”, am aflat de la decanul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, prof. dr. ing. Petru Alexe. (Mai multe, pe www.viata-libera.ro; Foto: Viata libera)

 

Living fresh
meatmilk
indagra
indagra food
testo
infoALIMENT MAGAZIN