Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Jurconi: Eticheta de Occident vinde mai bine decat cea de Romania

3 Decembrie 2013 

Începând din 2015, statele membre ale Uniunii Europene ar putea fi obligate să eticheteze caserolele de carne proaspătă de pui, porc, oaie și capră, cu originea europeană, precizând locul de creștere și de sacrificare a animalului.Subiectul a fost negociat zilele trecute la nivel european. Președintele Federației Pro Agro, Alexandru Jurconi susține că situația este una dificilă, întrucât punctele de vedere ale statelor membre sunt destul de diferite. „În legătură cu negocierile relative la acest pachet, punctele de vedere ale statelor membre sunt deosebit de împărțite. Sunt polarizate între zona statelor pentru care etichetarea originii, a locului de creștere, de sacrificare sau procesare ale animalului ar fi un avantaj – aici mă refer la țările care au o cultură a producției de carne recunoscută – Italia, Franța, Olanda sau Irlanda de Nord – evident că o etichetă care poartă aceste însemne, care aduc, cu sine, avantajele istorice pe piața europeană a producătorilor naționali respectivi, va face ca acele produse, la același preț, să se vândă mai bine decât cele care sunt produse în țări emergente, cum este România, în care industria cărnii își creează cu dificultate un loc, în care am fost supuși unor tiruri de interese economice, diferite de cele ale noastre, foarte puternice, informeaza Agroinfo.Mă refer la scandalul cărnii de cal, la aflatoxină, la scandalul cărnii de pasăre, care, iată, ne-au pregătit mai bine pentru ceea ce va urma, pentru că este limpede că asistăm la o reîmpărțire a zonelor de influență economică chiar în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Alexandru Jurconi, președintele Pro Agro, potrivit Radio Iași.Potrivit președintelui Pro Agro, acest tip de etichetare nu este în interesul producătorilor români. „Indiferent în ce loc din Europa produci carnea, siguranța alimentară este un concept unitar. Nu văd de ce ar trebui să scriu locul de origine și de procesare a cărnii, cât timp aceste condiții sunt egale. (…) Eu personal cred că în momentul în care îi editezi eticheta cu informații suplimentare de genul «Unde a crescut vaca și unde a fost tăiat porcul…», consumatorul are în față un set de informații pe care nu știe să le interpreteze, ba chiar îi pot corupe dreptul liber de a alege. Acest tip de etichetare nu este în interesul producătorilor români, care se află abia la început. Vor fi măturați din rafturi de către etichetele pe care va scrie «carne provenită din, carne tăiată la, animal crescut în…» unde se știe clar că acele produse din carne sunt, mă rog, acceptate fără rezerve de către consumatori. Pe când carnea din Lituania sau din Bulgaria, în aceste situații, va fi întâmpinată cu «Dom’le cine-s ăștia ? De unde vine ? Oaia e în regulă acolo?», consumatorul nu știe că siguranța alimentară e aceeași peste tot. Noi (n.r. Federația Pro AGRO) știm și de asta ne și ridicăm împotriva acestui tip de etichetare”, a spus Alex Jurconi.(Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

 

Living fresh
meatmilk
indagra
indagra food
testo
infoALIMENT MAGAZIN