Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Soia, miracolul alimentatiei sanatoase

30 August 2007 

Orice pledoarie pentru o viata sanatoasa recomanda schimbarea regimului alimentar. Produsele de soia sunt nelipsite din orice dieta menita sa ne vindece de bolile cronice Nu este suficient sa ne dorim o viata sanatoasa, departe de boli si teama zilei de maine Depinde de noi, de modul in care ne organizam timpul, ne alegem dieta care sa ne rasfete cu vigoare si o stare de spirit pozitiva, de cum stim sa ne alegem prietenii cu care sa impartim bucuriile si sa alungam necazurile.Sigur, gandul ca in ziua urmatoare trebuie sa urcam "muntele urgentelor" ne face irascibili, deseori taci­turni, iar efectul gandurilor negre afecteaza, in mod nega­tiv, randamentul "super", mult asteptat. Daca avem vointa putem sa invatam sa beneficiem de generozitatea naturii. Soia, in topul preferintelor Soia este o leguma originara din China si Japonia, raspandita in SUA si in multe tari europene, printre care Germania si Franta, care continua sa surprinda prin virtutile sale terapeutice. In ultimele decenii, soia a devenit ingredientul principal al oricarui regim alimentar si a schimbat complet viata vegetarienilor. Folosita in industria uleiului, in cea alimentara, dar si in fitoterapie, soia se cultiva in peste 30 de varietati si soiuri. Intre tari, SUA valorifica la maximum calitatile nutritionale ale soiei prin cele peste 60 de sortimente alimentare. Aceasta leguma este atat de usor de prelucrat, incat oricine vrea poate sa pregateasca o masa sarbatoreasca cu produse din soia de la aperitive pana la deserturi. Ce bogatii ascunde Cercetarile de laborator au demonstrat ca soia poate fi un aliat al omului modern in lupta pentru mentinerea echilibrului fizic si psihic. Faina de soia contine: 26% hidrati de carbon, 15-22% grasimi, 37-40% proteine, intre care o multime de aminoacizi valorosi. In plus, modesta boaba de soia contine vitamine precum A, B2, B5, B6, C, D, E si, in cantitati apreciabile, minerale. Intr-o suta de grame de parte comestibila din soia gasim: 1.870 mg potasiu, 555 mg fosfor, 195 mg calciu si 4 mg sodiu. La acestea putem adauga si alte substante valoroase: lecitina, celuloza, ceara. "Comoara" de acizi grasi nesaturati prezenti in uleiul de soia o recomanda ca pe un dusman al colesterolului rau. Aliment si medicament Specialistii recomanda dieta cu soia in mai multe afectiuni. De exemplu, faina de soia reprezinta un aliment valoros pentru bolnavii de diabet, guta, reumatism, demineralizare, tulburari ale metabolismului lipidic, dereglari de crestere si anemie. O dieta bogata in soia combate boli grave, precum: hepatita, astenia, surmenajul sau cancerul de san. ?i cei care sunt in convalescenta se refac mai repede daca sunt consumatori de preparate din soia. Femeile nipone, care includ in ratia cotidiana soia, depasesc mai usor perioada critica a menopauzei. Nutritionistii cred ca aceasta performanta se datoreaza hormonilor vegetali existenti in boaba de soia, care inlocuiesc cu succes procentul scazut al hormonilor estrogeni secretati de organismul femeilor aflate in aceasta etapa. Pentru femeile tinere, consumul de soia este un protector real impotriva cancerului de san. Soia, in topul antioxidantilor Se vorbeste frecvent despre antioxidanti, acei compusi naturali care protejeaza organismul impotriva substantelor toxice, ce atenteaza la sanatatea sistemului nostru imunitar. Unii cred ca acesti antioxidanti sunt niste medicamente miraculoase, capabile sa rezolve orice problema de sanatate, oricat ar fi ea de grava. Dar aceasta opinie este incorecta. Antioxidantii, care se gasesc in legume, fructe, lactate, plante medicinale si carne alba, ajuta la mentinerea sanatatii celulei. Asa se explica faptul ca nutritionistii ne recomanda o dieta bogata in aceste alimente. Printre alimentele care au un continut ridicat de antioxidanti se numara si soia. Iar faimosii antioxidanti, existenti in compozitia sa, poarta denumirea de izoflavone. Este meritul lor ca reusesc sa mentina echilibrul hormonal. Nutritionistii mai recomanda soia pentru prevenirea cancerului de colon, de san sau de prostata. Tot izoflavonele reusesc sa scada nivelul colesterolului "rau" si sa mentina un nivel normal al colesterolului "bun". Elemente organice prezente in soia In alcatuirea dietei cotidiene, cei mai multi dintre noi socotim riguros caloriile si ne straduim sa aflam cat mai multe amanunte despre alimentele care ne ajuta sa slabim sau sa ne ingrasam. Cand se discuta despre substantele indispensabile organismului nostru (lipide, glucide, carbohidrati, proteine si fibre), specialistii spun ca trebuie sa avem la indemana tabelele ce contin continutul fiecarui tip de aliment si efectele acestor elemente organice asupra organismului nostru. In cazul soiei, nutritionistii precizeaza: este o sursa valoroasa de proteine vegetale, o sursa de energie, contribuie la reconstructia celulara si asigura echilibrul hormonal. Un barbat are nevoie de un aport zilnic de 70 g de proteine, o femeie 55 g, iar copiii, pentru ca sunt in crestere, trebuie sa manance cam 60 g. In portia zilnica a adolescentilor intra insa 90 g de proteine, fara de care organismul lor nu se dezvolta armonios. Proteina existenta in soia combate atrofierea muschilor, ofilirea pielii si lipsa de energie. Lipidele vegetale existente in soia vegheaza asupra mentinerii colesterolului "bun". Glucidele din soia, adica grupa carbohidratilor, sunt sursele esentiale de energie, care daca nu sunt folosite se depoziteaza in ficat si in muschi. Alimente, medicamente, preturi si retete Inainte de 1989 putini romani stiau cat de valoroasa este soia pentru sanatatea omului. Pentru multi, calitatile acestei legume au fost umbrite de aparitia "parizerului de soia", ca o "vedeta" pentru nutritia romanului ce primea hrana cu portia. In compozitia celebrului salam de soia se adaugau deseurile ramase de la soia furajera sau cele adunate dupa fabricarea uleiului de soia. Specialistii in alimentatie rationala, din ve­chiul Minister al Sanatatii, aflasera si ei despre soia, care deja era inclusa in hrana sanatoasa in Occident. Evident ca, fara o documentatie de specialitate, specialistii nu puteau sa lanseze produse de calitate si pentru romanul de rand. Ca soia a salvat milioane de semeni pe glob, romanii au aflat abia dupa 1989. Anii de restrictii si-au lasat amprenta si adeseori intalnim prieteni care­ ne intreaba reticenti: "?i branza asta de soia chiar nu are gustul salamului de trista amintire?" Sanatate la preturi reduse In marile magazine din Capitala si din provincie intalnim produse variate din soia, mai ales in perioadele de post. Cele mai apreciate sunt pateul de soia, cu preturi variind intre 3 si 4 lei pentru un gramaj de 200 g, branza Tofu, fabricata din soia, in cutii de 200 g la un pret de 5-6 lei. Tofu sarat poate fi purificat de cantitatea de sare daca este pus in apa timp de circa doua ore. A mai aparut si cascavalul de soia, cu sau fara alte legume in compozitie, pe gustul cumparatorului dornic de produse picante. Pretul variaza in functie de TVA-ul impus de magazin - intre 4-6 lei (200 g). Crenvurstii sunt si ei apreciati de consumatorii care prefera mezelurile. Ei se vand in pachete de 7-9 lei (150 g). Laptele de soia se gaseste de regula la plafare si costa 7-8 lei litrul. Punga de snitele, de 200 g, costa 1,80 lei; iar soia granule, pentru prepararea diverselor meniuri din gama "carne tocata" (chiftele sau perisoare), costa doar un leu punga de 200 g. Uleiul superior de soia este mai scump decat cel de floarea-soarelui, costand 8,5 lei o sticluta de 200 g. Retete utile 1.Laptele de soia poate fi preparat pentru consumul in propria gospodarie, mai ales pentru copii si sugari. Avem nevoie de 150 g de boabe de soia pe care le punem intr-un litru de apa la temperatura camerei (sa nu depaseasca 20 grade). Dupa 36 de ore de decantare se filtreaza partea mai limpede a laptelui, situata la suprafata amestecului. Se consuma toata cantitatea cand laptele este proaspat; daca laptele a fost pregatit la o temperatura de 15 grade, peste boabele folosite o data mai putem adauga un litru de apa si vom obtine, in aceleasi conditii, o cantitate de lapte, mai putin concentrat. 2.Ghiveci de soia. Acum, cand avem la indemana atatea legume, putem pregati un excelent ghiveci cu soia care sa inlocuiasca portiile de carne. Ingrediente: 200 g boabe de soia, 4 ardei, 2 vinete, 6 rosii de marime potrivita, 2 dovlecei, 2 cepe, marar, patrunjel si cimbru - dupa gust. Preparare: boabele de soia vor fi inmuiate, ca si cele folosite pentru prepararea laptelui, timp de 12 de ore. Apoi se pun la fiert. Cand boabele sunt aproape fierte, adaugam zarzavatul spa­lat si taiat cubulete si, la sfarsit, verde­turile taiate marunt. Ghiveciul se serveste cald, asezonat cu iaurt. 2.Crema de scortisoara cu faina de soia Ingrediente: 250 ml lapte, 1 baton de scortisoara, 5 linguri de faina de soia, un plic de gelatina, 3 oua, 100 g zahar pudra, 125 g frisca lichida, o lingurita rasa de scortisoara. Preparare: Fierbem laptele cu batonul de scortisoara, apoi il lasam sa se raceasca. Gela­ti­na o punem la inmuiat in 50 g apa. Separam albusurile de galbe­nusuri. Laptele va fi fiert la bain-marie, impreuna cu galbenusurile, faina de soia si scortisoara maci­nata. Separat vom bate albusurile cu zaharul. In crema calduta adau­gam albusurile, gelatina dizol­vata si frisca. Crema va fi servita in pahare, decorata cu pudra de cacao si fructe mici. sursa: Adevarul

 

infoALIMENT MAGAZIN
Alinda LuckyStore
Romhotel
RetailArena
ListaFirme
Agro TV