Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Cooperativa Agricolă Târnava Mare

Istoric

1937 – 2013

Fabrica de unt din Cristuru Secuiesc a fost înființată în 1937, a funcționat din 1938. Până la naționalizarea din 1948 era proprietate cooperatistă, iar produsele au fost vândute și în străinătate.
După naționalizare, capacitatea fabricii a fost mărită, și până la schimbarea regismului a funcționat ca o subunitate a Întreprinderii de Prelucrare a Laptelui Harghita, prelucrând cantitatea de 40.000 de litri de lapte pe zi. După 1989 a fost privatizată, iar în decursul anilor cantitatea de lapte prelucrat a scăzut în continuu. Noul proprietar a vândut fabrica unei firme multinaționale, care nu avea intenția de a continua producția ci de a valorifica imobilul. Astfel, producția s-a redus treptat, iar din data de 1 aprilie 2010 fabrica a fost închisă.

Cooperativa Agricolă Târnava Mare a fost înființată în februarie 2011, însă grupul de inițiativă s-a organizat deja din iunie 2010. Crearea asociației a fost indusă de concentrarea industriei prelucrătoare, politica agresivă a firmelor comerciale multinaționale și situația fără perspectivă a micilor producători datorită lipsei de susținere a intereselor lor.

Scopul asocierii producătorilor este creșterea profitabilității producției de lapte, în care sens își asumă coordonarea activităților de consultanță și organizare, achiziție, prelucrare, valorificare.

Valorificarea în comun a producției asigură condiții egale pentru membri, asocierea oferă avantaje materiale certe producătorilor prin realizarea unei logistici optime pentru valorificarea producției de lapte. Cele aproximativ cinci sute de familii de mici producători din zona Cristuru Secuiesc și Odorheiu Secuiesc, în calitate de proprietari, pot să-și spună cuvântul în decizii legate de evoluția prețurilor, de activitatea cooperativei. În cadrul cooperativei, fiecare membru are dreptul la un vot, astfel nimeni nu poate deține o poziție dominantă. Acest tip de asociere constituie premieră pe țară.

Cooperativa Agricolă Târnava Mare, care reunește crescători de vite, asociații și composesorate din zona Cristuru Secuiesc și Odorheiu Secuiesc, a cumpărat fabrica de unt închisă în 2010, cu fonduri provenite din cotizațiile membrilor, din credit bancar și cu sprijin din partea Consiliului Județean Harghita și din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Ungaria. Astfel, micii producători au intrat în posesia unei uzine de prelucrare de mare capacitate, devenind din simpli producători de lapte totodată prelucrători și valorificatori de produse lactate. După achiziția care a depășit suma de 500 mii de euro a urmat o investiție în utilaje și mijloace de transport de același volum. Prin această investiție, asocierea producătorilor a dobândit o capacitate de prelucrare unică de acest fel, păstrând perspectiva menținerii pe piață a ramurei.

Investiția poate asigura un trai stabil pentru aproximativ cinci sute de familii de gospodari, posibilitatea de a se realiza în localitățile de baștină. Investiția de un milion de euro este un pas ieșit din cotidian la nivelul micilor gospodari din țară.

La sfârșitul anului 2012 au fost finalizate lucrările de reconstrucție, din ianuarie 2013 a început producția efectivă în cadrul uzinei.
Domenii industria alimentara in care firma Cooperativa Agricolă Târnava Mare este promovata:
Branza burduf, Branza de vaci, Branza proaspata, Branza topita, Branzeturi fermentate, Cascaval, Crema de unt, Creme de branza, Distributie produse lactate, Lapte, Produse lactate, Sana, Smantana, Telemea vaca, Unt, Urda,
Contacteaza
Completati datele de mai jos:
* Toate campurile sunt obligatorii
Titlu:
Mesaj:
Datele contului dumneavoastra de client
Username :
Parola :
Cont expirat
Click aici pentru inregistrarile actualizate.
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN