Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ministrul român al agriculturii și dezvoltării rurale, Daniel Constantin, și-a exprimat speranța ieri, la Bruxelles, ca dosarul autorizării aditivilor bicarbonat de sodiu și carmin la prepararea mititeilor românești să treacă în scurt timp de Parlamentul European și de Consiliul European, după decizia în acest sens a Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH) de la 10 martie. 


          'Procedura, așa cum știu eu, este că va merge un dosar la Consiliu și unul la Parlamentul European. În primul rând cred că este un succes tehnic. S-a ajuns în SCFCAH la o decizie comună, cu un vot mai mare decât ne așteptam. M-a bucurat foarte tare pentru că până la urmă cred că aceste particularități ale statelor membre întăresc conceptul de UE și încurajează toate statele membre să adere la o piață unică, dar în care își păstrează valorile naționale, tradițiile naționale, respectiv zonele de interes culinar', a declarat Constantin în cadrul unei conferințe de presă susținute în marja Consiliului agricultură și pescuit (AGRIFISH) al UE.


           El a adăugat că practic s-a făcut un pas înainte din punct de vedere tehnic, dar că acum trebuie să fie obținut acordul tehnic al PE și al Consiliului. 'Din punct de vedere politic Parlamentul înțeleg că are ceva rețineri. Eu sper să nu fie cazul și sper să putem să trecem și de Parlament, și de Consiliu, în cel mai scut timp și să intrăm, cum se spune, în legalitate', a precizat el.


         'Pentru noi interesul deosebit este la nivel național, dar în egală măsură pentru țări ca Italia, Spania, unde se solicită aceste produse la export, e foarte important să trecem cu această propunere', a mai spus Constantin. Nu mai puțin de nouă state membre beneficiază de pe urma deciziei de la 10 martie a SCFCAH, în cadrul căreia au fost autorizați mai mulți aditivi pentru utilizarea lor la prepararea anumitor produse, printre care și micii românești.


       În urma votului din SCFCAH, a fost autorizată la nivelul CE folosirea unor aditivi în preparate precum 'Kasseler', 'Bräte' și 'Surfleisch' din Germania și Austria, 'lomo adobado', 'pincho moruno', 'careta adobado' și 'costillas adobadas' din Spania, 'toorvorst' și 'ahjupraad' din Estonia, 'gyros', 'souvlaki', 'bifteki', 'soutzoukaki' și 'kebap' din Grecia, mici din România, 'cevapcici', 'pljeskavice' din Croația, precum și șunca sărată de Crăciun din Finlanda. Mai multe, pe www.agerpres.ro

Alte articole recomandate:

Guvernul a dat acum câteva luni, o ordonanță de urgență, prin care a încercat să diminueze pe cât posibil, evaziunea la legume și fructe. Cu toate acestea, evaziunea fiscală din domeniu a rămas la fel de ridicată, motiv pentru care, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, ia în calcul o eventuală reducere a TVA la aceste produse. Din datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății reiese că, în continuare, consumul de fructe și legume la nivel european [...]
Consiliul Concurenței recomandă modificarea contractelor între producătorii de bere și restaurante, hoteluri și firmele de catering (HoReCa), astfel încât să fie eliminate acele clauze care limitează concurența. În urma anchetei sectoriale derulate pe piața berii, Consiliul Concurenței a constatat că unitățile HoReCa încheie fie contracte privind prestarea anumitor servicii de promovare în beneficiul produselor unor producători, fie contracte [...]
(Mediafax) Inspectorii antifraudă fiscală au confiscat 40 de tone de carne de pui de la o firmă din Piatra-Neamț care ar fi înregistrat în contabilitate achiziții fictive, în baza unor facturi emise de societăți „fantomă“. Inspectorii antifraudă fiscală au identificat o firmă din Piatra-Neamț care a încercat evitarea plății către bugetul de stat a TVA pentru 38 de achiziții intracomunitare de carne de pui, în valoare totală de 2.074.453 de lei, [...]
Piața vinului este în continuare grevată de un mare grad al evaziunii fiscale și a pieței negre, o cantitate însemnată din marfa celor care produc între 40-1.000 de hectolitri de vin pe an se comercializează pe marginea drumului, în spații neadecvate, fără un control al calității produsului, susțin reprezentanții Patronatului Vinului. Recent, Patronatul Național al Viei și Vinului a cerut ministerelor Finanțelor și al Agriculturii ca, în noul Cod [...]
Domnul Andrei Butaru, Președinte al ANSVSA, a confirmat participarea la cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care se își va derula lucrările în zilele de 12 și 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   La eveniment, domnul Butaru va prezenta ultimele acțiuni întreprinse de instituția pe care o conduce, dar va detalia cele mai importante informații legate d [...]
Prin Ordonanța de Urgență nr. 9,adoptata recent, Guvernul a introdus obligativitatea caselor de marcat electronice fiscale în magazine, măsura urmând să fie implementată de către retaileri în trei etape, în funcție de dimensiunea business-ului. Astfel, retailerii încadrați în categoria “mari contribuabili” vor avea obligația de a utiliza doar case de marcat fiscale cu jurnal electronic începând cu data de 1 aprilie 2016, în cazul [...]
Comisia Europeană vrea să interzică vânzărea de alimente provenite de la animale clonate, importurile de astfel de animale, precum și tehnicile de clonare în cazul animalelor de fermă pe teritoriul Uniunii Europene (UE).Interdicțiile ar putea intra în vigoare, cel mai devreme în 2016, în cazul în care Parlamentul European și Consiliul European vor da undă verde celor trei proiecte legislative adoptate în cursulsăptămânii în acest sens [...]
Reprezentantii companiilor din industria carnii cer insistent reducerea la 5% a TVA pentru produsele lor, sustinand ca statul pierde din cauza taxei prea mari peste 450 de milioane de euro pe an, suma care intra in buzunarele evazionistilor, informează Național. Reprezentantii Federatiei Nationale Pro Agro sustin ca, daca s-ar reduce TVA la 5% in industria carnii, evaziunea ar scadea de zece ori mai mult ca in oricare alt domeniu agro-alimentar. Patronii nu au specificat la ce alt [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN