Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

infoaliment


AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR (ANSVSA) lansează proiectul „Implementarea și testarea transmiterii electronice în formatele XML, Excel și CVS a datelor privind zoonozele, rezistența antimicrobiană și toxinfecțiile alimentare, precum și actualizarea bazelor de date”.


 


Proiectul este finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01-CT 2 Lot 1.


 


Valoarea totală a proiectului stabilită în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01 este de 70.000 euro.


 


Obiectivul general al proiectului este transmiterea datelor refreritoare la: zoonoze, agenți zoonotici, rezisțenta antimicrobiană a bacteriilor izolate de la animale, din produsele alimentare, din hrana animalelor, în vederea determinării tendințelor, a cauzelor zoonozelor și a toxiinfecțiilor alimentare, date care trebuie raportate de România către Baza de Date privind Zoonozele a EFSA, în conformitate cu Directiva 99/2003/CE.


Scopul proiectului este dezvoltarea și implementarea unui sistem de export al datelor din baza națională de date a României, către Baza de Date privind Zoonozele a EFSA, în conformitate cu modelele de date și terminologia de control ale acestei instituții.


Grupul țintă al proiectului este reprezentat de ANSVSA și EFSA.


Principalele activități ale proiectului sunt:


 



  • Dezvoltarea unui sistem electronic automatic de export al datelor, din baza națională de date a României în modelele de date ale EFSA, pentru următoarele categorii de informații privind:


 


-          prevalența;


 


-          date izolate și agregate privind rezistența antimicrobiană


 


-          toxiinfecțiile alimentare;


 


-          fagotipurile și serotipurile de Salmonella spp,


 


-          date privind populația de animale; statusul de boală privind tuberculoza și bruceloza;


 


-          date pe bază de eșantioane privind agenții zoonotici în alimente;


 


-          date privind formatul textului.


 



  • Importarea datelor codificate în baza terminologiei standard a EFSA;


 



  • Transmiterea datelor către sistemul de colectare al EFSA prin formatele XML, Excel și CVS;


 



  • Verificarea operabilității transmisiei datelor către EFSA și testarea sistemului.


 


 Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 17 luni.


 


 Locul de desfășurare al proiectului: România.


 


Pentru facilitarea colectării și a comparării datelor la nivel european, monitorizarea trebuie să se facă pe o bază armonizată. Acest lucru permite evaluarea tendințelor, a cauzelor zoonozelor și ale agenților zoonotici în Uniunea Europeană.


 


Informațiile colectate, împreună cu informațiile care provin din alte surse, constituie baza de evaluare a riscurilor legate de organismele zoonotice. În acest sens se acordă prioritate acelor zoonoze care prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană: Salmonella, Campylobacter, Rabia, Tuberculoza, etc. Sistemele de monitorizare trebuie să faciliteze, de asemenea, depistarea bolilor zoonotice recent apărute și a noilor tulpini de organisme zoonotice.


 


Apariția îngrijorătoare a rezistenței la agenții antimicrobieni (cum sunt medicamentele și aditivii alimentari antimicrobieni) reprezintă un aspect care trebuie monitorizat. De aceea, s-a prevăzut ca o astfel de monitorizare să includă nu numai agenții zoonotici, ci și alți agenți, în măsura în care aceștia prezintă riscuri pentru sănătatea publică. În special, se monitorizează organismele indicatoare (E. Coli, Enterococcus, etc.), care reprezintă un rezervor de gene de rezistență, pe care le pot transmite bacteriilor patogene.


 


Deschiderea oficială a proiectului va avea loc în data de 10 decembrie, la Parma, în prezența unei delegații a ANSVSA, condusă de către președintele instituției, dr.Vladimir Mănăstireanu și a reprezentanților EFSA.

Alte articole recomandate:

Un sistem de absorbție a oxigenului și de eliminare a dioxidului de carbon care poate fi folosit în fabricarea ambalajelor a fost aprobat de către EFSA, informeaza Food Quality News. Panelul științific pentru contactul alimentelor cu materiale, enzime și arome (CEF) a evaluat siguranța unui amestec de eritorbat de sodium, carbonat de sodiu, bicardonat de sodiu, sulfat de fier, carbon activat, celuloză, hidroxid de calciu, clorură de calciu și apă. CEF [...]
Acțiunea declanșată de conducerea Poliției Române, în toată țara, în perioada premergătoare Paștelui, s-a soldat cu amenzi-record: peste 194.000 de sancțiuni, în valoare totală de 54.185.244 lei (echivalentul a peste 12 milioane de euro). Cele mai multe amenzi le-au încasat șoferii – 148.934, pentru infracțiuni la regimul circulației. Pe locul doi au fost scandalagii – 19.977, pentru încălcarea legii [...]
Conform unui comunicat transmis la redactia infoALIMENT Magazin, ANSVSA informeaza ca, in cursul lunii februarie 2015, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.   Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de [...]
Recentele scandaluri alimentare care au avut ca rezultat retragerea de produse de la raft, imbolnaviri si chiar decese au generat o reactie vehementa a media ce a accentuat scaderea increderii consumatorului in produsele din cosul zilnic. De aceea, a avea un sistem de siguranta alimentara potrivit, certificat de un organism cu o reputatie impecabila, recunoscut la nivel international, este astazi mai important ca niciodata pentru companiile din domeniu. Rina Simtex asigura certificarea d [...]
(Comunicat) Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor. Simpozionul regional de două zile privind sistemele de alimentație durabilă [...]
Circa 80 din cele peste o sută de elemente ale sistemului periodic sunt metale. Unele metale sunt cunoscute ca fiind esențiale pentru viața omului, altele sunt toxice, chiar și în cantități mici. Aceste metale se regăsesc în toate alimentele, în cantități mai mari sau mai mici, în funcție de diferite circumstanțe. Multe metale se găsesc în structura unor molecule biologice, de exemplu fier în hemoglobină, cupru, zinc, mangan, magneziu, cobalt în [...]
În perioada 19-20.04.2016, inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, au efectuat 192 verificări în unități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, inclusiv control oficial (conform Ordinelor nr. 64/2007 și 113/2008), evaluări în vederea înregistrării/autorizării sanitare veterinare etc.,  raportat la programele și tematicile proprii specifice sau urmare unor sesizări primite. D [...]
Menționarea pe etichete a țării de origine (country-of-origin labelling – COOL) pentru carnea utilizată ca materie primă în alimentele procesate este cu un pas mai aproape să devină realitate, în urma unui vot în Parlamentul European dat pe 12 februarie. În acest sens, domnul Christian Verschueren, director-general al EuroCommerce, a declarat pentru France Press că: ”etichetarea obligatorie a originii cărnii folosite în astfel de [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN