Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

infoaliment


AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR (ANSVSA) lansează proiectul „Implementarea și testarea transmiterii electronice în formatele XML, Excel și CVS a datelor privind zoonozele, rezistența antimicrobiană și toxinfecțiile alimentare, precum și actualizarea bazelor de date”.


 


Proiectul este finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01-CT 2 Lot 1.


 


Valoarea totală a proiectului stabilită în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01 este de 70.000 euro.


 


Obiectivul general al proiectului este transmiterea datelor refreritoare la: zoonoze, agenți zoonotici, rezisțenta antimicrobiană a bacteriilor izolate de la animale, din produsele alimentare, din hrana animalelor, în vederea determinării tendințelor, a cauzelor zoonozelor și a toxiinfecțiilor alimentare, date care trebuie raportate de România către Baza de Date privind Zoonozele a EFSA, în conformitate cu Directiva 99/2003/CE.


Scopul proiectului este dezvoltarea și implementarea unui sistem de export al datelor din baza națională de date a României, către Baza de Date privind Zoonozele a EFSA, în conformitate cu modelele de date și terminologia de control ale acestei instituții.


Grupul țintă al proiectului este reprezentat de ANSVSA și EFSA.


Principalele activități ale proiectului sunt:


 



  • Dezvoltarea unui sistem electronic automatic de export al datelor, din baza națională de date a României în modelele de date ale EFSA, pentru următoarele categorii de informații privind:


 


-          prevalența;


 


-          date izolate și agregate privind rezistența antimicrobiană


 


-          toxiinfecțiile alimentare;


 


-          fagotipurile și serotipurile de Salmonella spp,


 


-          date privind populația de animale; statusul de boală privind tuberculoza și bruceloza;


 


-          date pe bază de eșantioane privind agenții zoonotici în alimente;


 


-          date privind formatul textului.


 



  • Importarea datelor codificate în baza terminologiei standard a EFSA;


 



  • Transmiterea datelor către sistemul de colectare al EFSA prin formatele XML, Excel și CVS;


 



  • Verificarea operabilității transmisiei datelor către EFSA și testarea sistemului.


 


 Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 17 luni.


 


 Locul de desfășurare al proiectului: România.


 


Pentru facilitarea colectării și a comparării datelor la nivel european, monitorizarea trebuie să se facă pe o bază armonizată. Acest lucru permite evaluarea tendințelor, a cauzelor zoonozelor și ale agenților zoonotici în Uniunea Europeană.


 


Informațiile colectate, împreună cu informațiile care provin din alte surse, constituie baza de evaluare a riscurilor legate de organismele zoonotice. În acest sens se acordă prioritate acelor zoonoze care prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană: Salmonella, Campylobacter, Rabia, Tuberculoza, etc. Sistemele de monitorizare trebuie să faciliteze, de asemenea, depistarea bolilor zoonotice recent apărute și a noilor tulpini de organisme zoonotice.


 


Apariția îngrijorătoare a rezistenței la agenții antimicrobieni (cum sunt medicamentele și aditivii alimentari antimicrobieni) reprezintă un aspect care trebuie monitorizat. De aceea, s-a prevăzut ca o astfel de monitorizare să includă nu numai agenții zoonotici, ci și alți agenți, în măsura în care aceștia prezintă riscuri pentru sănătatea publică. În special, se monitorizează organismele indicatoare (E. Coli, Enterococcus, etc.), care reprezintă un rezervor de gene de rezistență, pe care le pot transmite bacteriilor patogene.


 


Deschiderea oficială a proiectului va avea loc în data de 10 decembrie, la Parma, în prezența unei delegații a ANSVSA, condusă de către președintele instituției, dr.Vladimir Mănăstireanu și a reprezentanților EFSA.

Alte articole recomandate:

  Optica mondială în privința controlului calității s-a modificat esențial. Formele de organizare pentru calitate au depășit cadrul investigației analitice, cel de verificare a conformității cu standarde și norme. Controlul înseamnă astăzi a ține sub control calitatea, iar pentru a realiza acest deziderat, este necesară o politică a calității, simultan cu elaborarea de strategii ale calității, pentru atingerea treptei calitative vizate.   Sensul calității între [...]
Polițiștii vâlceni au acționat vineri pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu carne, folosindu-se mijloace de transport neautorizate  pentru transportul fără documente al produselor fapt ce afectează bugetul de stat și siguranța alimentară a cetățenilor. Astfel, în jurul orei 10.00, polițiștii au oprit pe DN7- Călimănești pentru control o autoutilitară, ce se deplasa în direcția Sibiu – Râmnicu Vâlcea, condusă [...]
Compania Sartorom a confirmat participarea la ediția a V-a a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes într-o economie aflată în dezechilibru”. Despre Sartorom Sartorom s-a născut acum aproape 25 de ani din dorinta unei [...]
Printre cauzele evaziunii fiscale se numără povara taxelor, în special cele pe muncă, birocrația și calitatea slabă a serviciilor publice. Așa a ajuns România, spun producătorii, piață de desfacere pentru alcool obținut în fabrici ilegale, pentru țigări neverificate aduse din Cipru sau pentru haine sau încălțăminte pline de coloranți și care provoacă boli de piele.   Reprezentanții Consiliului Fiscal spun că datele statistice sunt influențate d [...]
(Comunicat) În data de 22.08.2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, în județul Buzău. Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un [...]
Ilie Stoian: Foodrinkeurope.eu, portalul Comisiei europene de specialitate, a publicat ”Programul european de îmbunătățire și inovație în domeniul biohazardului până în 2020 și mai departe”. Pornind de la realitățile lumii de azi, de la noile provocări puse în fața producătorilor de alimente dar și în fața celor care sunt puși să supravegheze siguranța alimentară a unui produs, a unei fabrici, a unui popor, programul trasează liniile ca [...]
DairyReporter publică în ediția on-line de ieri o știre potrivit căreia EFSA este pe cale să anunțe declararea utilizării tehnologice a aspartamului ca fiind sigură. Astfel, potrivit declarațiilor Alicjei Mortensen, Chairman al Food Additives and Nutrient Sources Added to Foods, din cadrul EFSA, ”ultimele opinii ale specialiștilor care au efectuat peste 200 de cercetări în acest domeniu, sunt favorabile utilizării aspartamului în produs [...]
FoodProcessing Technology anunță punerea la punct a unui nou sistem de inspecție a produselor din carne deja ambalate, cu ajutorul razelor X. Sistemul X Ray Azano este conceput inspecției produselor deja ambalate, urmărind detectarea eventualelor contaminări ale produselor, inclusiv a celor cu metale, bucăți de sticlă etc. Echipamentul este construit potrivit legislației internaționale în materie de siguranță alimentară și siguranță în exploatare, fiind neinvaziv și [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN