Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

infoaliment


AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR (ANSVSA) lansează proiectul „Implementarea și testarea transmiterii electronice în formatele XML, Excel și CVS a datelor privind zoonozele, rezistența antimicrobiană și toxinfecțiile alimentare, precum și actualizarea bazelor de date”.


 


Proiectul este finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01-CT 2 Lot 1.


 


Valoarea totală a proiectului stabilită în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01 este de 70.000 euro.


 


Obiectivul general al proiectului este transmiterea datelor refreritoare la: zoonoze, agenți zoonotici, rezisțenta antimicrobiană a bacteriilor izolate de la animale, din produsele alimentare, din hrana animalelor, în vederea determinării tendințelor, a cauzelor zoonozelor și a toxiinfecțiilor alimentare, date care trebuie raportate de România către Baza de Date privind Zoonozele a EFSA, în conformitate cu Directiva 99/2003/CE.


Scopul proiectului este dezvoltarea și implementarea unui sistem de export al datelor din baza națională de date a României, către Baza de Date privind Zoonozele a EFSA, în conformitate cu modelele de date și terminologia de control ale acestei instituții.


Grupul țintă al proiectului este reprezentat de ANSVSA și EFSA.


Principalele activități ale proiectului sunt:


 



  • Dezvoltarea unui sistem electronic automatic de export al datelor, din baza națională de date a României în modelele de date ale EFSA, pentru următoarele categorii de informații privind:


 


-          prevalența;


 


-          date izolate și agregate privind rezistența antimicrobiană


 


-          toxiinfecțiile alimentare;


 


-          fagotipurile și serotipurile de Salmonella spp,


 


-          date privind populația de animale; statusul de boală privind tuberculoza și bruceloza;


 


-          date pe bază de eșantioane privind agenții zoonotici în alimente;


 


-          date privind formatul textului.


 



  • Importarea datelor codificate în baza terminologiei standard a EFSA;


 



  • Transmiterea datelor către sistemul de colectare al EFSA prin formatele XML, Excel și CVS;


 



  • Verificarea operabilității transmisiei datelor către EFSA și testarea sistemului.


 


 Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 17 luni.


 


 Locul de desfășurare al proiectului: România.


 


Pentru facilitarea colectării și a comparării datelor la nivel european, monitorizarea trebuie să se facă pe o bază armonizată. Acest lucru permite evaluarea tendințelor, a cauzelor zoonozelor și ale agenților zoonotici în Uniunea Europeană.


 


Informațiile colectate, împreună cu informațiile care provin din alte surse, constituie baza de evaluare a riscurilor legate de organismele zoonotice. În acest sens se acordă prioritate acelor zoonoze care prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană: Salmonella, Campylobacter, Rabia, Tuberculoza, etc. Sistemele de monitorizare trebuie să faciliteze, de asemenea, depistarea bolilor zoonotice recent apărute și a noilor tulpini de organisme zoonotice.


 


Apariția îngrijorătoare a rezistenței la agenții antimicrobieni (cum sunt medicamentele și aditivii alimentari antimicrobieni) reprezintă un aspect care trebuie monitorizat. De aceea, s-a prevăzut ca o astfel de monitorizare să includă nu numai agenții zoonotici, ci și alți agenți, în măsura în care aceștia prezintă riscuri pentru sănătatea publică. În special, se monitorizează organismele indicatoare (E. Coli, Enterococcus, etc.), care reprezintă un rezervor de gene de rezistență, pe care le pot transmite bacteriilor patogene.


 


Deschiderea oficială a proiectului va avea loc în data de 10 decembrie, la Parma, în prezența unei delegații a ANSVSA, condusă de către președintele instituției, dr.Vladimir Mănăstireanu și a reprezentanților EFSA.

Alte articole recomandate:

(Comunicat) În perioada 30 octombrie – 17 noiembrie 2017, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București, au desfășurat 1.293 de controale în unitățile de producție, colectare, procesare, depozitare și comercializare a peștelui și produselor din pescuit.          Au fost verificate următoarele tipuri de unități: puncte de debarcare a peștelui, centre d [...]
ANSVSA a convocat o ședință a Consiliului Științific pentru a supune dezbaterii acestui for cazul atipic de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB) depistat în România.   În avizul științific al Consiliului s-a menționat că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB-tipul L (care apare sporadic la bovine), așa cum a confirmat Laboratorul Comunitar de Referință Weybridge din Marea Britanie, și situează efectivul de bovine din România într-o normalitate [...]
            ANSVSA reia apelul către cetățeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut și sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreți.             În perioada 1 – 13 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele județene au fost depistate 14 focare de [...]
Conform expertilor FAO / WHO unele Hidrocarburi Policiclice Aromatice (abrev. HAP) sunt cancerigeni genotoxici. HAP pot contamina alimentele in timpul procesului de afumare si a procesului de incalzire si  uscare sau prin poluarea mediului ( particular pestele si produsele din peste sunt vulnerabile la contaminare).  Pentru a respecta HAP, Regulamentul ( EC) No 1881/ 2006 din 19 Decembrie 2006 cu privire la nivelul maxim pentru anumiti contaminati in alimente, a fost inlocuit d [...]
Comerțul cu păsări și ouă de către producătorii individuali a fost interzis, timp de 30 de zile, în toate piețele din Sectorul 1, ca urmare a confirmării gripei aviare la cinci pescăruși găsiți morți pe malul lacului Grivița, a anunțat Primăria Sectorului 1. "Timp de 30 de zile, comerțul cu păsări și ouă de către producătorii individuali a fost interzis în toate piețele din Sectorul 1. Menționăm că nu a fost restricționată comercializarea de produse avicole, în [...]
Oul este un aliment care se pretează la o păstrare îndelungată. În stare proaspătă, singurul germene care poate supraviețui în interiorul său este Salmonella, provenit de la pasărea care a produs oul, însă la suprafața cojii numărul microorganismelor poate fi înmiit mai mare. Sunt motive pentru care ouăle trebuie spălate și dezinfectate înainte de a fi depozitate, întrucât pe coaja lor există agenți infecțioși, care se pot transmite prin preparare [...]
În cursul lunii noiembrie 2015 ANSVSA și Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.   Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și [...]
O platformă online care conține date științifice și tehnice se vrea a rezolva mult mai repede problemele apărute în industria alimentară, informează Dairy Reporter. Portalul IICIIO asigură faptul că firmele vor avea acces la cele mai recente informații publicate și nu își vor pierde timpul căutând și citind informații neelocvente, astfel vor avea mai mult timp pentru acțiune și pentru a rezolva problema. Platforma, [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN