Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Pentru ca magazinele sunt pline de produse stricate care ajung in farfuriile oamenilor, zeci de bucatari profesionisti au dat in judecata Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor.


 


Chefii cer schimbarea legii si obligarea producatorilor sa mentioneze pe etichete procentul exact de ingrediente, fara nici o inselatorie. In 2013, ANPC a inregistrat 4100 de plangeri impotriva magazinelor care au vandut marfa neconforma, informează Știrile Protv.


10 reclamatii, cu tot cu fotografii, au fost depuse de David Contant, un chef francez, care a venit in Romania sperand sa deschida primul restaurant cotat cu stele Michelin. A fost socat sa gaseasca in galantare fructe de mare recongelate de cateva ori, peste in crusta masiva de gheata, ficatei siroind de zeama urat mirositoare si lipsuri de pana la 40% din gramajul carnii ambalate. Cine si cu cat a fost amendat, pe baza acestor dovezi? Mister total!


Legat de sesizare, Mirona Daia, reprezentant ANPC, a declarat: “Toate acestea au fost comunicate fara a comunica numele producatorului sau comerciantului, si fara a da detalii astfel incat sa fie identificat.


La randul sau, David Contant, un bucatar francez care lucreaza in Romania, a replicat: “I-am intrebat pe cine apara – pe mine, consumatorul, sau magazinele? Mi-am luat un avocat si ne-am adresat Curtii, ca sa primesc mai multe explicatii dupa aceste raspunsuri.


Va intrebati poate de unde preocuparea bucatarilor profesionisti pentru hrana din magazine. Principiul e simplu: nu poti face arta in farfurie fara ingrediente proaspete si de calitate optima. Pentru ca importuri se fac doar pentru cantitati mari, in Romania singura sursa constanta de aprovizionare pentru gastronomia fina raman magazinele.


Aici e vorba de sanatate publica, de posibile toxiinfectii alimentare. Am deja 50 de bucatari alaturi de mine, bucatari romani cu reputatie buna, dar si bucatari din Europa care lucreaza in Romania“, spune chef-ul francez.


Demersul sau e sustinut si de un chef roman din Irlanda, o tara unde sanctiunile sunt dezvaluite publicului.


Bucătarul Cristi Roman a declarat pentru ProTV: “ANPC sa spuna exact care este numele acestor companii, pentru ca in viitor sa ne ferim de acestea sau sa le boicotam, daca ele isi bat joc de sanatatea noastra.


In plus, bucatarii mai cer ca legea sa fie modificata asa incat sa fie obligatorie afisarea ingredientelor in procente pe alimente. Analizele independente, facute de bucatari intr-un laborator certificat UE, au scos la iveala numai surprize. (Mai multe, pe www.stirileprotv.ro)

Alte articole recomandate:

"Cele mai multe dintre prioritățile de cercetare identificate ar trebui abordate în anii următori astfel incat rezultate sa fie disponibile în termen scurt sau mediu (inainte de 2030)", se afirma in raport, informeaza Nutra Ingredients. Diete personalizate, sustenabilitate, elaborarea politicii integrate și informare a consumatorilor a legăturii dintre alimente și sănătate sunt cele patru idei prioritare identificate în raportul de previziune al Comisiei [...]
Consumate frecvent în perioada postului de români, produsele de tip pate vegetal abundă în aditivi alimentari și nu sunt deloc sănătoase. Așa arată un studiu făcut de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Strategiilor din România (ANPCPPS), realizat pe eticheta a peste 20 de produse care se găsesc pe rafturile hipermarketurilor de la noi din țară. Potrivit cercetării, numărul de E-uri din produsele de tip pate vegetal variază. Astfel, sunt [...]
Oul este un aliment care se pretează la o păstrare îndelungată. În stare proaspătă, singurul germene care poate supraviețui în interiorul său este Salmonella, provenit de la pasărea care a produs oul, însă la suprafața cojii numărul microorganismelor poate fi înmiit mai mare. Sunt motive pentru care ouăle trebuie spălate și dezinfectate înainte de a fi depozitate, întrucât pe coaja lor există agenți infecțioși, care se pot transmite prin preparare [...]
În apropierea Sărbătorilor de Crăciun când, în mod tradițional, crește consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. În cazul [...]
Referitor la știrea conform căreia Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a remis un comunicat de presa prin care informeaza ca a suspendat, începând de miercuri, 6 august 2014, importurile de carne de vacă și bovine vii din România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face următoarele precizări: Autoritățile ruse interzic ceva ce nu există. România nu are relații comerciale de acest gen cu Federația [...]
Compania specialistă în producerea brânzeturilor de capră și oaie, Hekking din Olanda este somat cu adăugarea ilegală de substanțe de conservare în brânzeturile sale organice. Se pare că producătorul de brânză a amestecat , de asemenea, laptele produs organic cu lapte convențional. Interesantă în această descoperire este rețeaua internațională de raportare implicată. Este vorba de o asociație germană de control a calității [...]
Veștile cu privire la existența acestui orez sintetic au început să iasă la iveală treptat pe rețelele de socializare Facebook și WhatsApp. Se speculează că, în prezent, orezul din plastic a început să pună stăpânire inclusiv pe piața de larg consum din Singapore, nefiind exclusă posibilitatea exportului către Occident!   Orezul sintetic vândut pe piețele din China și-a găsit, probabil, drumul și către alte țări asiatice, printre care Vietnam, Indonezia și [...]
În perioada 23-27.05.2016, inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, au desfășurat activități de control în: cantine care funcționează în incinta creșelor și grădinițelor, unități de procesare și depozitare a produselor alimentare, unități de comercializare a produselor alimentare de origine animală, unități de alimentație publică etc. Au fost verificate 308 de unități, iar în urma acestor controale au fost aplicate [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN