Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Aura Alexa Ioan:


Fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, s-a lansat în agribussines. Este proprietarul unei livezi de 10 ha în zona Cehul Silvanei, Sălaj și, din 2012 deține și o fabrică de procesare fructe de pădure, magiun de prune și déjà renumitul suc de mere -bio, produs sub brandul ”Livada Transilvană”.


 


     infoAliment: Cum ați ajuns să vă implicați într-o activitate de agribussines? Ați pornit de la livada din satul natal, reîntorcându-vă  astfel, la rădăcini?


 


Virgil Măgureanu: Nu există neapărat o legătură explicită între livada de lângă casa mea și fabrica rezultată ulterior, dintr-un proiect, pe locul unui fost ILF (Întreprindere de legume și fructe). Acolo, a existat inițial o fabrică de marmeladă și un storcător de fructe. Astăzi, alături de cele două, avem multe alte linii de procesat orice  fel de fructe și legume, la o tehnologie de ultimă oră. Livada am extins-o treptat, cumpărând terenurile din jurul nostru, terenuri care erau dezafectate. Așa am ajuns la 10 hectare, unde am plantat toate fructele sezoniere, iar pe o suprafață de 6,5 hectare am realizat piesa de rezistență a livezii: o plantație de afini de cultură.


 


       ”Toată tehnologia am adus-o din China”


 


     infoAm:  Cât ați investit în fabrică și de unde ați cumpărat tehnologia?


V.M.: A fost o premieră atât pentru noi, pentru că am adus instalațiile din China, cât și pentru chinezi, pentru că era pentru prima dată când au creat aceste utilaje, cu tehnologie americană și britanică.


     infoAm: Cine lucrează în fabrică? De unde ați găsit specialiști pentru aceste utilaje? Sau ați adus chinezi?


V.M.: Au venit chinezii doar ca să ne ajute să montăm fabrica. Dar, în rest, lucrez cu specialiști români, în frunte cu inginerul  Gabriel Marinescu. Fabrica însă are un spațiu modest: are o hală, făcută după cerințele aparaturilor moderne, dar ca spațiu are  doar 4500 metri patrați. De aproximativ un an de zile am pus fabrica în funcțiune, dar ea a funcționat parțial, pentru că n-am avut fondurile suficiente pentru a face un marketing de succes și să devenim cât mai rapid cunoscuți.  Fabrica are o valoare de cca 21 milioane lei: 50% din fonduri au provenit din bani europeni, mai exact 2 milioanede euro. Restul a fost contrinuția noastră.


     infoAm: Ce capacitate de producție are fabrica?


V.M.: Capacitatea lunară de fabricație a produselor este de mai multe mii de tone, din care desigur, sucurile, gemurile, dulcețurile, ocupă cea mai mare parte. Fabrica noastră poate produce ea însăși, mare parte din concentrate, pentru a fi prelucrate în afara sezonului fructifer.


 


”Eu sunt fraierul de serviciu, care a făcut posibilă mobilizarea unor resurse”


 


     infoAm: Văd o grămadă de borcane de dulceață aici, la dumneavoastră, de la dulceață de napi, la pastă de porumbe sau dulceață de afine. Care este dulceața dvs preferată?


V.M.: Ca să fiu sincer, îmi plac dulcețurile din fructe de pădure și, desigur, vedeta noastră rămâne magiunul de prune. Este important de știut că noi suntem specializați în produse fără zahăr. Practic, fructoza din fructe este sursa de dulceață din dulcețurile noastre. Produsele noastre pot fi folosite și de acei consumatori cărora nu le permite sănătatea să mănânce zahăr, dar, în același timp pot fi folosite și de publicul larg, pentru că sunt cele mai sănătoase.


     infoAm: Credeți că România este o piață bună de desfacere a produselor bio?


V.M.: În orice caz, există și la noi o piață deosebit de dezvoltată, doar că trebuie să fim și noi cunoscuți. Eu nu cred că piața e plină și producătorii autohtoni nu mai au loc pe piață, pentru că marile supermarket-uri au rafturile pline de produse importate. Noi putem suplini rapid necesarul care acum se importă, am și avut discuții cu câteva lanțuri. Le-am propus, dacă vor dori, să le oferim produsele noastre sub brandul lor, produse pe care ei astăzi, le import.


V-aș ruga, însă, să stați de vorbă și cu inginerul Gabriel Marinescu, cel care s-a ocupat de la alegerea utilajelor și până la aprobarea rețetelor de magiun și dulcețuri. Eu sunt fraierul de serviciu, care a făcut posibilă mobilizarea unor resurse, ca să se facă fabrica asta. Dar principalul om care s-a ocupat de tot este Gabriel Marinescu. Și zic fraier, nu numai pentru că, până în momentul de față, n-am avut profit, nici nu s-a pus problema, dar cel care a trebuit să acopere toate găurile care apar într-un proces de fabricație am fost eu.


 


Gabriel Marinescu: ”Cel mai greu ne-a fost cu birocrația și hârțăgăraia!”


Gabriel Marinescu, mâna dreaptă a lui Virgil Măgureanu, îmi spune că în fabrică lucrează în mod normal 20 angajați pe tură, personalul productiv. La aceștia, se mai adaugă încă12 persoane tesa, iar vara, în funcție de necesități, se apelează și la zilieri. Gabriel Marinescu mărturisește că principalele probleme cu care s-au confruntat au fost ”birocrația și hârțogăraia inutilă în cazul proiectelor cu finanțare europeană . Restul au fost probleme tehnice , logice și necesare”.


Cartea de vizită a brandului ”Livada Transilvană” este aceea că atât gemurile, cât și sucurile, nu conțin zahăr, conservanți, coloranți, îndulcitori sau alte component chimice. Produsele sunt prelucrate mecanic și termic, iar ambalarea lor se realizează aseptic, la temperature înalte – UHT, utilizând procedeul Hotfilling.


Produsele principale pe care firma ”Afinul” le produce sunt: magiun silvoiță, magiun de prune cu sâmbure de nucă sau alune de pădure, dulceață de fructe de pădure cu 10 tipuri de fructe, prune deshidratate umplute cu nucă, dulceață de rubarba, dulceață de napi, suc de morcov, suc de mere.


”Pentru că la Livada Transilvană produsele noastre sunt bio și fără zahăr, glucoză sau îndulcitori, ca soluție de înlocuire a acestuia folosim fie sucul concentrat de aprox 70*Brix al fructului respectiv, fie sucul concentrat de măr, 100% natural. Obținerea magiunurilor, dulcețurilor, jeleurilor se face după rețete autentic tradiționale, printr-un procedeu tehnologic modern, de concentrare a fructului la 65°C, sub vid, ce permite păstrarea vitaminelor și aromelor în produs fără a fi degradate termic. Inactivarea enzimatică, filtrarea și limpezirea sucurilor se face numai prin metode fizice, neexistând nici un adaos de substanțe chimice”, spune Gabriel Marinescu.


Pentru obținerea sucului de măr, procesul de dezaerare se realizează cu recuperare de aromă; inactivarea enzimatică este produsă fără a se utiliza substanțe chimice, iar limpezirea sucului de măr se face exclusiv prin procedee mecanice. Acest proces constituie un mare avantaj tehnologic, ce diferențiază Centrul de Procesat Fructe “Afinul”, printre producătorii de profil. Toate produsele sunt ambalate aseptic, fără conservanți. Procesul de sterilizare durează 20 de minute, după care se trece pe linia tehnologică la etichetare, baxare, depozitare. 


Fabrica are o capacitate de procesare de 24tone de fruct proaspăt /oră


Fabrica are o suprafață utilă de procesare de 3.800 mp, utilitățile necesare procesului de producție fiind dispuse circular: utilități de apă pură și apă de oraș, sistem de apă gheață și turnul de apă aferent, instalații de abur tehnologic, conexiuni de aer comprimat (sunt 2 grupuri de comprimare aer ce asigură în jur de 20.000 Litri/minut la 24 bari). Fabrica ”Afinul” mai cuprinde:


- Linii tehnologice auxiliare pentru obținerea materiei prime necesară în perioada în care sezonul fructelor a expirat.


- Fabrică proprie de apă pură: tratament al apei prin patru filtrări, inclusiv la final procedura de osmoză inversă a apei.


- Centrul de Procesat Fructe “Afinul” are o capacitate de procesare de până la 24 tone de fruct proaspăt/oră, în paralel cu până la 6-7 tone de concentrat de fruct.


- Linia de ambalare ultraperformantă, care are o capacitate de 25.000 de unități / oră.


Fabrica este dotată și cu o linie proprie de producere ambalaje de tip PET, care folosește o tehnologie unică în România. Este o unitate de suflat, la temperaturi înalte a eprubetelor din PET, cu o capacitate de 16.000 de PET-uri/oră. Se lucrează cu o matriță cu patru alveole, în prealabil, preformele fiind supuse unui tratament termic de laminare a zonei de înfiletare a capacului.


 

Alte articole recomandate:

(Autor: Alexandru Peligrad)  Piața băuturilor alcoolice distilate (spirtoaselor) din România este estimată la aproximativ 90-100 milioane de sticle în prezent, nivel ce reprezintă o treime din ceea ce a existat în urmă cu 10-11 ani (300-350 milioane de sticle în 2002), conform unui recent raport (august 2013) elaborat de USDA Foreign Agricultural Service (organizație guvernamentală americană ce oferă informații despre piețel [...]
(Agerpres) Firmele care isi denigreaza competitorii sau care deturneaza clientela unei alte societati savarsesc fapte de concurenta neloiala care constituie contraventii, dupa cum se precizeaza intr-un act normativ publicat pe 6 august. Acestea se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 50.000 de lei. Mai exact, firmele care utilizeaza aceste practici anticoncurentiale risca amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, iar persoanele fizice pot primi amenzi cuprinse intre 1.000 si [...]
Cei peste 1.300 de angajați ai celor mai mari patru multinaționale din industria locală a dulciurilor Nestlé, Mon­delez, Ferrero și Mars au un salariu mediu brut lunar de cel puțin 1.000 de euro, arată o analiză a ZF pe baza bugetelor de salarii și indemnizații declarate de cele patru companii. Cel mai mare salariu mediu brut lunar se înregistrează în cadrul Mondelez România, importatorul Poiana și Milka și ajungea în prima parte a acestui an la 7.293 de lei [...]
Bureau Veritas, liderul mondial in servicii de certificare, a demarat un parteneriat de succes cu Velpitar, cea mai mare companie de panificatie din Romania. Certificarea IFS la nivel inalt, obtinuta in urma auditului Bureau Veritas, este o dovada clara a angajamentului Velpitar fata de setul de cerinte necesare pentru a indeplini standardele de siguranta alimentara si a dorintei de imbunatatire continua pentru satisfactia clientului final. Redam mai jos comunicatul Velpitar.   Vel [...]
  Mihai Georgescu, directorul general al Kandia Dulce, cel mai mare producător local de ciocolată, vede o oportunitate de creștere mai mare pentru produsele de impuls, așa cum sunt și brandurile Rom și Măgura, în zona de comerț tradițional pe termen scurt, informeaza ZF. „Infrastructura și demografia României vor face, cel puțin pentru anumite categorii de produse așa cum sunt sunt și ale noastre, cele de impuls, ca ponderea comerțului tradițional să continue să fi [...]
Aproximativ 57% dintre companiile din industria cărnii prezintă un risc de insolvență peste medie, iar dintre acestea, una din patru firme au un risc ridicat de insolvență, se arată într-un studiu al Coface, potrivit căruia 35% din companii fac plățile foarte lent sau nu respectă contractele.   Coface România a analizat un eșantion de 127 de companii care își desfășoară activitatea în domeniul cărnii. După patru ani consecutivi în care [...]
Dupa ce a testat piata romaneasca de fast-food, prin acordarea unei francize, Burgenr King se intoarce in Romania prin intermediul unui grup operationale propriu. Astfel, gigantul fast-food american Burger King a anunțat vineri înființarea unei companiei mixte, denumită Burger King SEE, care se va ocupa de operațiunile grupului din România, Italia, Polonia și Grecia, ca parte a strategiei grupului pentru extinderea activității pe aceste piețe. Divizia Burger King pentru regiunea [...]
Vinurile românești de Budureasca au obținut, în acest an, 24 de medalii de aur și argint, la concursurile internaționale de profil la care au participat. Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, portofoliul Budureasca are 130 de medalii obținute pentru clasarea pe primele 3 locuri la competiții renumite de talie mondială. 'Pentru vinul Cabernet Sauvignon sec 2011 din gama Origini am obținut aur și în acest an, 2 medalii de aur la [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi