Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Aura Alexa Ioan:


Fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, s-a lansat în agribussines. Este proprietarul unei livezi de 10 ha în zona Cehul Silvanei, Sălaj și, din 2012 deține și o fabrică de procesare fructe de pădure, magiun de prune și déjà renumitul suc de mere -bio, produs sub brandul ”Livada Transilvană”.


 


     infoAliment: Cum ați ajuns să vă implicați într-o activitate de agribussines? Ați pornit de la livada din satul natal, reîntorcându-vă  astfel, la rădăcini?


 


Virgil Măgureanu: Nu există neapărat o legătură explicită între livada de lângă casa mea și fabrica rezultată ulterior, dintr-un proiect, pe locul unui fost ILF (Întreprindere de legume și fructe). Acolo, a existat inițial o fabrică de marmeladă și un storcător de fructe. Astăzi, alături de cele două, avem multe alte linii de procesat orice  fel de fructe și legume, la o tehnologie de ultimă oră. Livada am extins-o treptat, cumpărând terenurile din jurul nostru, terenuri care erau dezafectate. Așa am ajuns la 10 hectare, unde am plantat toate fructele sezoniere, iar pe o suprafață de 6,5 hectare am realizat piesa de rezistență a livezii: o plantație de afini de cultură.


 


       ”Toată tehnologia am adus-o din China”


 


     infoAm:  Cât ați investit în fabrică și de unde ați cumpărat tehnologia?


V.M.: A fost o premieră atât pentru noi, pentru că am adus instalațiile din China, cât și pentru chinezi, pentru că era pentru prima dată când au creat aceste utilaje, cu tehnologie americană și britanică.


     infoAm: Cine lucrează în fabrică? De unde ați găsit specialiști pentru aceste utilaje? Sau ați adus chinezi?


V.M.: Au venit chinezii doar ca să ne ajute să montăm fabrica. Dar, în rest, lucrez cu specialiști români, în frunte cu inginerul  Gabriel Marinescu. Fabrica însă are un spațiu modest: are o hală, făcută după cerințele aparaturilor moderne, dar ca spațiu are  doar 4500 metri patrați. De aproximativ un an de zile am pus fabrica în funcțiune, dar ea a funcționat parțial, pentru că n-am avut fondurile suficiente pentru a face un marketing de succes și să devenim cât mai rapid cunoscuți.  Fabrica are o valoare de cca 21 milioane lei: 50% din fonduri au provenit din bani europeni, mai exact 2 milioanede euro. Restul a fost contrinuția noastră.


     infoAm: Ce capacitate de producție are fabrica?


V.M.: Capacitatea lunară de fabricație a produselor este de mai multe mii de tone, din care desigur, sucurile, gemurile, dulcețurile, ocupă cea mai mare parte. Fabrica noastră poate produce ea însăși, mare parte din concentrate, pentru a fi prelucrate în afara sezonului fructifer.


 


”Eu sunt fraierul de serviciu, care a făcut posibilă mobilizarea unor resurse”


 


     infoAm: Văd o grămadă de borcane de dulceață aici, la dumneavoastră, de la dulceață de napi, la pastă de porumbe sau dulceață de afine. Care este dulceața dvs preferată?


V.M.: Ca să fiu sincer, îmi plac dulcețurile din fructe de pădure și, desigur, vedeta noastră rămâne magiunul de prune. Este important de știut că noi suntem specializați în produse fără zahăr. Practic, fructoza din fructe este sursa de dulceață din dulcețurile noastre. Produsele noastre pot fi folosite și de acei consumatori cărora nu le permite sănătatea să mănânce zahăr, dar, în același timp pot fi folosite și de publicul larg, pentru că sunt cele mai sănătoase.


     infoAm: Credeți că România este o piață bună de desfacere a produselor bio?


V.M.: În orice caz, există și la noi o piață deosebit de dezvoltată, doar că trebuie să fim și noi cunoscuți. Eu nu cred că piața e plină și producătorii autohtoni nu mai au loc pe piață, pentru că marile supermarket-uri au rafturile pline de produse importate. Noi putem suplini rapid necesarul care acum se importă, am și avut discuții cu câteva lanțuri. Le-am propus, dacă vor dori, să le oferim produsele noastre sub brandul lor, produse pe care ei astăzi, le import.


V-aș ruga, însă, să stați de vorbă și cu inginerul Gabriel Marinescu, cel care s-a ocupat de la alegerea utilajelor și până la aprobarea rețetelor de magiun și dulcețuri. Eu sunt fraierul de serviciu, care a făcut posibilă mobilizarea unor resurse, ca să se facă fabrica asta. Dar principalul om care s-a ocupat de tot este Gabriel Marinescu. Și zic fraier, nu numai pentru că, până în momentul de față, n-am avut profit, nici nu s-a pus problema, dar cel care a trebuit să acopere toate găurile care apar într-un proces de fabricație am fost eu.


 


Gabriel Marinescu: ”Cel mai greu ne-a fost cu birocrația și hârțăgăraia!”


Gabriel Marinescu, mâna dreaptă a lui Virgil Măgureanu, îmi spune că în fabrică lucrează în mod normal 20 angajați pe tură, personalul productiv. La aceștia, se mai adaugă încă12 persoane tesa, iar vara, în funcție de necesități, se apelează și la zilieri. Gabriel Marinescu mărturisește că principalele probleme cu care s-au confruntat au fost ”birocrația și hârțogăraia inutilă în cazul proiectelor cu finanțare europeană . Restul au fost probleme tehnice , logice și necesare”.


Cartea de vizită a brandului ”Livada Transilvană” este aceea că atât gemurile, cât și sucurile, nu conțin zahăr, conservanți, coloranți, îndulcitori sau alte component chimice. Produsele sunt prelucrate mecanic și termic, iar ambalarea lor se realizează aseptic, la temperature înalte – UHT, utilizând procedeul Hotfilling.


Produsele principale pe care firma ”Afinul” le produce sunt: magiun silvoiță, magiun de prune cu sâmbure de nucă sau alune de pădure, dulceață de fructe de pădure cu 10 tipuri de fructe, prune deshidratate umplute cu nucă, dulceață de rubarba, dulceață de napi, suc de morcov, suc de mere.


”Pentru că la Livada Transilvană produsele noastre sunt bio și fără zahăr, glucoză sau îndulcitori, ca soluție de înlocuire a acestuia folosim fie sucul concentrat de aprox 70*Brix al fructului respectiv, fie sucul concentrat de măr, 100% natural. Obținerea magiunurilor, dulcețurilor, jeleurilor se face după rețete autentic tradiționale, printr-un procedeu tehnologic modern, de concentrare a fructului la 65°C, sub vid, ce permite păstrarea vitaminelor și aromelor în produs fără a fi degradate termic. Inactivarea enzimatică, filtrarea și limpezirea sucurilor se face numai prin metode fizice, neexistând nici un adaos de substanțe chimice”, spune Gabriel Marinescu.


Pentru obținerea sucului de măr, procesul de dezaerare se realizează cu recuperare de aromă; inactivarea enzimatică este produsă fără a se utiliza substanțe chimice, iar limpezirea sucului de măr se face exclusiv prin procedee mecanice. Acest proces constituie un mare avantaj tehnologic, ce diferențiază Centrul de Procesat Fructe “Afinul”, printre producătorii de profil. Toate produsele sunt ambalate aseptic, fără conservanți. Procesul de sterilizare durează 20 de minute, după care se trece pe linia tehnologică la etichetare, baxare, depozitare. 


Fabrica are o capacitate de procesare de 24tone de fruct proaspăt /oră


Fabrica are o suprafață utilă de procesare de 3.800 mp, utilitățile necesare procesului de producție fiind dispuse circular: utilități de apă pură și apă de oraș, sistem de apă gheață și turnul de apă aferent, instalații de abur tehnologic, conexiuni de aer comprimat (sunt 2 grupuri de comprimare aer ce asigură în jur de 20.000 Litri/minut la 24 bari). Fabrica ”Afinul” mai cuprinde:


- Linii tehnologice auxiliare pentru obținerea materiei prime necesară în perioada în care sezonul fructelor a expirat.


- Fabrică proprie de apă pură: tratament al apei prin patru filtrări, inclusiv la final procedura de osmoză inversă a apei.


- Centrul de Procesat Fructe “Afinul” are o capacitate de procesare de până la 24 tone de fruct proaspăt/oră, în paralel cu până la 6-7 tone de concentrat de fruct.


- Linia de ambalare ultraperformantă, care are o capacitate de 25.000 de unități / oră.


Fabrica este dotată și cu o linie proprie de producere ambalaje de tip PET, care folosește o tehnologie unică în România. Este o unitate de suflat, la temperaturi înalte a eprubetelor din PET, cu o capacitate de 16.000 de PET-uri/oră. Se lucrează cu o matriță cu patru alveole, în prealabil, preformele fiind supuse unui tratament termic de laminare a zonei de înfiletare a capacului.


 

Alte articole recomandate:

Reteaua de comert online Emania.ro isi va extinde considerabil activitatea, prin intrarea tot mai asidua pe piata cafelei, a ceaiurilor dar si a tutunului. Astfel, Ziarul financiar informeaza ca domnii Cosmin Golea și Răzvan Dobre, aceia care au creat în urmă cu 14 ani Emania.ro, unul dintre primele magazine online înființate pe piața locală, iar timp de opt ani, aceia care au sustinut întreg businessul electronic al Domo au pariat pe un business de nișă, însă tot [...]
Prezența companiilor românești din domeniul Industriei alimentare la cele mai mari evenimente expoziționale din Europa a devenit o realitate. Și în această primăvară se întâmplă la fel, în acest moment firme autohtone din domeniu fiind prezente la două manifestări de Top. Astfel, începând din data de 22 martie și până azi, o serie de companii din România expun la IFE London 2015.La ediția din acest an, [...]
Prezența produselor lactate de capră pe piața românească se face tot mai puternic simțită. Aceasta se datorează creșterii interesului din partea consumatorilor pentru acest tip de produse. Pe acest trend se inscrie si afacerile in crestere substantiala ale companiei La Colline care, in urma cererilor de pe piata externa, va demara cat de curant exportul de lactate din lapte de capra in tarile arabe, Italia dar si in China. Calitatea deosebita a produselor tine, desigur, si de modul de [...]
Potrivit INSSE, in  luna  mai  2017,  cifra  de  afaceri  din  comerțul  cu  ridicata  (cu  excepția  comerțului  cu  autovehicule  și  motociclete),  în  termeni  nominali, față  de  luna  precedentă  a  crescut  ca  serie  brută cu 8,4%  și ca serie ajustat [...]
Parisul ramane orasul marilor iubiri, fie ele si de ordin gastronomic, iar La Grande Epicerie este in mod definitiv Mecca iubitorilor de gusturi fine, localnici si turisti deopotriva. Ce face atat de special acest concept? La Grande Epicerie este hala alimentara din cadrul Le Bon Marché, unul dintre cele mai vechi centre comerciale din Paris. Spatiul, deschis initial in 1923, a trecut printr-o serie de reorganizari si renovari de-a lungul vremii, cea mai recenta finalizandu-se chiar [...]
Elvețianul Jakob Hausmann este primul maestru bucătar care va găti sâmbătă, de la ora 19,00, în singurul restaurant de gheață aflat în Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munții Făgăraș, au anunțat recent,într-un comunicat de presă, organizatorii evenimentului. Jakob Hausmann va oferi gurmanzilor un adevărat spectacol culinar. Meniul va fi compus din Supă de orz în stil elvețian, [...]
Alex Ferguson, fostul antrenor al echipei Manchester United, a vândut o colecție de vinuri cu 29,5 milioane de dolari Hong Kong (3,8 milioane USD), la o licitație organizată de casa Christie's, la Hong Kong. "Vedeta" licitației a fost o sticlă de 6 litri, de la podgoria Romanee-Conti, anul producției 1997, adjudecată la un preț de 1,2 milioane dolari Hong Kong, scrie Bloomberg, citând site-ul lui Ferguson. Multe dintre sticle purtau autograful lui Ferguson, iar altele au fost [...]
Selgros Cash&Carry România, unul dintre cei mai importanți operatori din comerțul românesc, a decis să ofere clienților posibilitatea de achiziționa fructe și legume la vrac. În prezent, în toate magazinele, produsele sunt expuse astfel încât clienții să își poată alege singuri și să își cântărească exact ceea ce au nevoie, în cantitățile pe care și le doresc.   Conceptul de club [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN