Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ilie Stoian:


Încă de acum, fermierii producători de lapte și procesatorii, se întreabă cum va arăta piața europeană a laptelui și a lactatelor după anul 2015. Pentru a oferi câteva răspunsuri, apelăm la previziunile specialiștilor de la University of Applied Sciences Kiel, Facultatea de Agricultură Osterrönfeld, care au întocmit un foarte cinic ”Raport de analiză și previziuni” în care se vorbește clar despre acapararea piețelor Est-europene.


Un nou context de business pentru procesatori


Abolirea sistemului european de cote de lapte în cadrul Uniunii Europene, în 2015, va crea un nou context pentru operatorii economici care au avut de-a face cu un sistem vechi de 30 de ani. Pentru a pregăti acest sector pentru noul mediu de business au fost elaborate noi instrumente de lucru, în cadrul Proiectului European "Pachetul privind laptele ". Mai mult decât atât, sectorul a făcut obiectul unor dezbateri intense în timpul procesului de reformă a PAC și a acordului final, luându-se câteva decizii importante.


Modificările introduse au vizat impunerea unor reguli pentru a îmbunătăți orientarea pe piață a agriculturii UE, în lumina concurenței acerbe de pe piețele mondiale, oferind în același timp o plasă de siguranță pentru fermieri. În acest context, scopul studiului a fost acela de a previziona evoluția pieței laptelui din Uniunea Europenă, după 2015.


Cererea de lapte în UE și pe plan mondial


Indiscutabil, asistăm la o creștere puternică a populației lumii, fapt care va determina creșterea cererii mondiale de lapte. Conform FAPRI creșterea anuală a cererii de lapte va fi de 0.85 % în anul 2025 (World Bank, 2013; FAPRI, 2013). Cu toate acestea, o rată mai mare de 0,85 % pe an va genera dezvoltarea piețelor emergente.


În contrast cu creșterea mondială a populației, în UE - 27 a crescut mai lent, cu rate anuale de doar 0.15 %. Pentru viitor FAPRI se așteaptă până în 2025 la o stagnare a creșterii populației în UE. Pe această bază, OCDE/FAO estimează până în 2022 următoarele date: creștere a importurilor mondiale de brânză, unt, lapte praf degresat și lapte praf, cu o medie de 17,2 %. Defalcat, cifrele sunt următoarele: unt - 20.1 %; brânză- 20,9 %; laptele praf degresat- 19,4 %; lapte praf integral- 11,3%.


În Europa civilizată, laptele și produse lactate sunt considerate ca parte de bază a alimentației. Dacă nivelul de consum este comparat cu cele ale altor țări ale lumii, țările membre din vestul și nordul UE dețin niveluri de top, cu 280 - 300 kg pe cap de locuitor. Media UE este de aproximativ 243 kg, în total echivalent lapte, care este foarte asemănătoare cu cea a Statelor Unite și Canada. Nivelul consumului statelor membre din Est este de doar 200 kg. De aceea, potențialul dezvoltării pieței de lapte și produse lactate în UE este mic! Șanse pot veni din domeniul inovațiilor și a dezvoltării de noi game de produse, pentru a câștiga noi cote de piață, în detrimentul altora.


Potențial de creștere în Estul Uniunii European 


Potențial major pentru creșterea consumului există în special în statele membre din Est, mai ales la brânzeturi, produse lactate proaspete, iar, într-o anumită măsură, la unt. Dar, dacă toată gama produselor lactate este exprimată în echivalent de lapte, la nivelul UE, potențialul de creștere anuală este sub 0,5 % pe an. Iar, dacă rezultatele de proiecție ale Comisiei Europene cu privire la diferite produse lactate sunt transformate în echivalent lapte, media creșterii consumului anual, până în 2022, este de aproximativ 0,3 %.


Din păcate, produse lactate din industrie au tendinta de a fi înlocuite de alte elemente: grăsimi vegetale, proteine ​​din lapte, cu proteine ​​din zer sau proteine ​​vegetale, brânză cu un conținut redus de lapte etc. Cu toate acestea, consumul total de produse lactate nu pare să se fi diminuat, deoarece noi aplicații au fost dezvoltate, compensând pierderile din anumite sectoare. Mai mult decât atât, folosirea de ingrediente lactate în unele sectoare ale industriei alimentare a extins oportunitățile spre sectorul de cofetărie, produse alimentare dietetice, produse pentru copii etc.


Stagnarea, caracteristica viitorului


Prin urmare, factorii determinanți ai consumului de produse lactate în cadrul UE sunt:


• Stagnarea și chiar scăderea numărului consumatori, prin diminuarea populației.


• Un consum pe cap de locuitor constant. Maximum-ul a fost deja atins.


Ca urmare, perspectivele pentru extinderea vânzărilor în cadrul UE este slabă. Extinderea în cadrul pieței europeane va duce, în viitor, la o concurență mai puternică la toate nivelurile. Pe baza acestei situații, toate previziunile despre producția de lapte materie primă și pieță a lactatelor dezvăluie, potrivit proiecțiilor C.E., o cvasistagnare, până în 2022. Iată și alte previziuni:


• Se așteaptă o reducere a cererii de -0,5 %, pe an, până în 2017, urmând ca, ulterior, consumul să rămână constant, până în 2022. Pierderile ușoare ale statele membre din Nord-Vest-ul UE sunt compensate de câștigurile mici din noile state membre din Est, prin acapararea piețelor și prin diminuarea impactului sau chiar eliminarea procesatorilor locali.


• Câștiguri mici sunt așteptate în piața untului în ambele zone ale UE.


• O creștere modestă poate fi de așteptată pentru consumul de brânzeturi, în ​​Vestul și zonele de Est ale UE.


• Stagnarea completă este așteptată pentru sectorul lapte praf, atât pentru cel degresat, cât și pentru laptele praf integral.


Prin urmare, o industrie a laptelui care caută expansiunea trebuie să caute și să se pregătească pentru creșterea exporturilor, dar asta este ceea ce s-a întâmplat deja. A fost clar pentru mulți lideri din industria produselor lactate, care strategii de export trebuie construite, în special pe teritoriul țărilor din Est, a căror competitivitate pe piața internațională este neimportantă sau chiar infimă! Încă de mică importanță, o creștere atractivă a veniturilor din prizele de export poate veni pentru Occident din laptele materie primă, produse lactate (în principal UHT), și lactatele proaspete. Pe marile categorii, cifrele sunt următoarele:


• Exportul de unt a scăzut, dar a reprezentat în ultimii ani, între 6 și 8 % din producția internă, ​​deși prețurile europene sunt în mare parte peste nivelul prețurilor de pe piața internațională.


• Exportul brânzei este o poveste de succes: Față de 1999, în 2013 s-a dublat, conform previziunilor volum exprimate în tone metrice. Ponderea în producția internă a fost de 8 %, iar cota în comerțul internațional cu brânză a fost de 31 % în 2012.


• Exporturile UE de lapte praf au scăzut în ultimii ani. 43 % din producția de lapte praf degresat a fost exportat în 2011 și 2012, și mai mult de jumătate, din producția de lapte praf integral. În comerțul mondial, acțiunile UE au fost de 31 %, pentru laptele praf degresat, și 18 %, pentru WMP.


• Exporturile de zer și zer derivate au crescut cu 300 %. Cu Europa, lider în producția de brânză și zer, s-au dezvoltat aplicații specifice pentru praful de zer, lactoză și alți derivați cu diferite aplicații, extrem de favorabili, atât în Uniunea Europeană, cât și pe piața internațională, precum și, în special, ca nutrienți de mare valoare în alimentele pentru sugari, alimentele dietetice, produse farmaceutice și alimentare.


Ca urmare, este crucială pentru industria produselor lactate europene menținerea și dezvoltarea acestestor piețe în viitor, mai ales ale celor din Estul UE, cât și a celor internaționale. Acest punct de vedere este confirmat de previziunile Comisiei Europene, dezvoltarea estimată a exporturilor de brânză putând fi privită ca o estimare foarte conservatoare, deoarece volumele preconizate pentru 2012 și 2013 au fost depășite de evoluția reală a exporturilor.


Aceste proiecții atente nu sunt conforme cu cele ale OCDE și FAO, care prevăd doar o stagnare a exporturilor comunitare de brânzeturi și scăderi constante ale comerțului net cu unt și laptele praf. Opinia pare a fi plauzibilă, având în vedere evoluțiile din în ultimii ani, în special în ceea ce privește livrările de grăsime din lapte, în general, care sunt mici oportunități de piață, în cadrul UE, cerința de grăsimi din lapte pentru fabricarea brânzeturilor și exportul de unt fiind modeste. Ca urmare, se ridică întrebarea dacă ar trebui să fie mai util ca, în ferme, atenția să nu se mai pună pe producție, ci pe îmbunătățirea conținutului de grăsime.


Pe plan mondial, consumul va crește


În ultimii douăzeci de ani , consumul mondial de produse lactate a căpătat o tendință ascendentă spectaculoasă, care este încă în desfășurare, fără să fi pierdut din dinamică. Și o simplă extrapolare a acestui trend este promițătoare. Dar, pentru a monitoriza factorii determinanți, trebuie luați în calcul următorii factori:


•Numarul de potentiali consumatori


•Puterea de cumpărare și impactul asupra cheltuielilor pentru alimente


•Obiceiurile de consum existente și noile tendințe


Este o simplificare, dar ne ajută să înțelegem evoluția actuală, luând în considerare piețele dezvoltate dar și piețele emergente. Piețele dezvoltate sunt cele cu un consum ridicat de lactate, ceea ce înseamnă că potențialul de dezvoltare este în principal în funcție de numărul de consumatori și mai puțin în funcție de puterea de cumpărare sau schimbarea obiceiului de consum. Un alt element este creșterea economică a piețelor emergente, acolo unde consumatorii încă au tendința să aprecieze produsele alimentare "din Vest".


X X X


Abolirea sistemului european de cote de lapte în cadrul Uniunii Europene, în 2015, va crea un nou context pentru operatorii economici care au avut de-a face cu un sistem vechi de 30 de ani.


Pentru viitor FAPRI se așteaptă până în 2025 la o stagnare a creșterii populației în UE. Pe această bază, OCDE/FAO estimează până în 2022 următoarele date: creștere a importurilor mondiale de brânză, unt, lapte praf degresat și lapte praf cu o medie de 17,2 %. Defalcat, cifrele sunt următoarele: unt - 20.1 %; brânză- 20,9 %; laptele praf degresat- 19,4 %; lapte praf integral- 11,3%.


Perspectivele pentru extinderea vânzărilor în cadrul UE este slabă. Extinderea în cadrul pieței europeane va duce, în viitor, la o concurență mai puternică la toate nivelurile. Pe baza acestei situații, toate previziunile despre producția de lapte materie primă și piață a lactatelor dezvăluie, potrivit proiecțiilor C.E. o cvasistagnare, până în 2022.


O industrie europeană a laptelui care caută expansiunea trebuie să se pregătească pentru creșterea exporturilor. A fost clar pentru mulți lideri din industria produselor lactate care strategii de export trebuie construite, în special pe teritoriul țărilor din Est, a căror competitivitate pe piața internațională este neimportantă sau chiar infimă!


 


 


 


 

Alte articole recomandate:

Retailerul belgian Mega Image, prezent pe piața locală cu trei formate de magazine, respectiv supermarketurile cu același nume, magazinele de proximitate Shop&Go și magazinul de produse congelate AB CoolFood, a primit o infuzie de capital de 25,2 milioane de euro din Olanda. Mihai Spulber, directorul financiar al Mega Image România, a declarat că banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea rețelei și a depozitul logistic. Belgienii au cel mai extins lanț de magazine din comerțul [...]
Soluțiile de măsurare Testo asigura calitatea alimentelor pe parcursul întregului lanț de producție, fără întrerupere și în conformitate cu standardele existente. Măsurarea parametrilor precum temperatura, umiditatea, valoarea pH-ului sau calitatea uleiului de gătit - în timpul producției, transportului sau al preparării alimentelor - nu a fost niciodată mai ușoară. Instrumentele de măsură Testo și-au dovedit fiabilitatea î [...]
În ultimii doi ani, fructele sunt produsele alimentare cu cele mai mari creșteri valorice ale importurilor. Anul trecut am cumpărat de peste granițe de 250 de milioane de euro. Lactatele de import câștigă și ele teren pe plan local, nota de plată ajungând la aproximativ 100 de milioane de euro. În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Agriculturii anunța primul excedent al balanței comerciale cu produse agroalimentare de la Revoluție. Era vorba despre datel [...]
  Pe primul loc în topul brandurilor de agribusiness se află compania Boromir, care a avut o cifră de afaceri de 102 milioane de euro în 2012, urmată de olandezii de la Friesland Câmpina cu marca Napolact. Topul a fost realizat de Ziarul Financiar, în baza unei centralizări a celor mai puternice branduri românești, după cifra de afaceri realizată. Anul trecut, investitorii străini au avut o cifră de afaceri de 91 de milioane de euro. Clasamentul se [...]
   Vorbim despre preparate obținute din carne tocată și condimentată maturată, majoritatea mezelurilor fiind introduse în membrane naturale sau artificiale și supuse ulterior unor tratamente termice (pasteurizare, afumare, uscare), diferite în funcție de tipul și sortimentul fabricat.   Argumentație tehnică pentru prepararea în membrană   După calibrul membranelor folosite și după particularitățile compoziției, mezelurile în membrană se clasifică [...]
Proiectul Asociației Producătorilor de Vin și Produse Vitivinicole Dobrogea este unul dintre cele 20 de proiecte aprobate săptămâna aceasta de Comisia Europeană, având ca scop promovarea produselor agricole în UE și țările terțe, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. În prezent, APVPV Dobrogea are următorii membri: Murflatlar România SA, Fermele Murfatlar SA, Vinuri Dobrogene SRL, Fruvisat SA, Viticola SA, Piatra Ostrov [...]
 și-a reconfirmat poziția de lider în domeniile Banking & Finance, Piețe de Capital și Project Finance, menținându-se pe primul segment (Tier 1) al caselor de avocatură de top din România, potrivit celui mai recent clasament IFLR1000 Financial & Corporate. La rândul său, practica solidă de Corporate  M&A a urcat de pe al doilea (Tier 2) pe primul palier (Tier 1).   Principalii avocați nominalizați de ghidul [...]
Producătorul de carne de pui, ouă pentru consum, pâine și produse de patiserie Oncos Cluj, aflat în insolvență, are în vedere păstrarea locurilor de muncă, a structurii centrelor de producție, distribuție și de vânzare și achitarea într-o perioadă de trei ani a datoriilor acumulate. Restructurarea afacerilor Oncos se face la cererea companiei, administratorul judiciar fiind un consorțiu de practicieni în insolvență format din CITR și BDO Restructuring SPRL, [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN