Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Pe 31 ianuarie 1865, exact cu 145 de ani in urma, renumitul chimist rus, Dmitri Mendeleev, a sustinut teza de doctorat pe tema „Conditionarea reciproca dintre spirt si apa”. Rezultatul studiului i-a adus titlul de profesor la catedra de chimie a Universitatii de Stat din Peterburg. Mendeleev a descoperit ca aceasta bautura trebuie sa aiba un continut alcoolic de 38%. Dar, pentru ca pe vremea lui, bauturile alcoolice erau taxate pe baza de tarie, procentajul a fost rotunjit la 40%, pentru a face mai simpla calcularea taxei.


Chimistul rus considera ca 150 de grame de vodka sunt suficiente pentru un om. Conform datelor Ministerului Sanatatii a Rusiei, astazi doar unui singur rus ii revin 18 litri de spirt curat pe an. Pana in 1911, vodka reprezenta 89% din toate bauturile alcoolice consumate in Rusia. Acest nivel a scazut de-a lungul secolului XX, dar a ramas considerabil. Ucazurile antialcoolice nu au putut opri motorul economiei de piata al Rusiei, care a fost mereu bautura.


Vodka (din rusa ?????, in trad. „apsoara”) este un lichid transparent ce contine apa si etanol purificat prin distilare — uneori distilare multipla — de la o substanta fermentata din cartofi, cereale (de obicei grau sau secara) sau sirop de sfecla de zahar, plus o cantitate nesemnificativa de alte substante, precum arome sau impuritati. Desi votca este traditional bauta simplu in Europa de Est, popularitatea ei prin alte parti se datoreaza folosirii acesteia in cocktailuri precum Bloody Mary, votca martini si altele.


Inainte de anii 1950, vodka era rar consumata in afara Europei. Pana in 1975, vanzarile ei in S.U.A. le-au eclipsat pe cele ale bourbonului sau ale whiskey-urilor, anterior cele mai populare tarii si native acelei tari. In a doua jumatate a secolului al XX-lea, vodka si-a datorat popularitatea in mare parte reputatiei sale de bautura alcoolica ce „te lasa fara suflare” - cum ar spune unii -, neramanand niciun miros de tarie detectabil in respiratie.

Alte articole recomandate:

Producătorul de înghețată Alpin 57 Lux, controlat de familia Istrate din județul Alba, ia în calcul ca în următorii 2-3 ani să livreze produsele și la export, în condițiile în care compania este prezentă deja în peste 20.000 de puncte de vânzare din România. „Pe plan intern mai există încă potențial de creștere, dar este bine să iei în calcul și posibilitatea livrării la export“, spune Ioan Istrate, directorul general și [...]
Într-o transmisiune în direct de la sediul Partidului Conservator, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat joi că statul nu-i poate despăgubi la infinit pe fermieri (în cazul de față legumicultori și pomicultori), în condițiile în care aceștia au la dispoziție un „instrument modern de co-participare”, în speță Fondul Mutual.  Din păcate pentru producătorii agricoli, Fondul Mutual este nefuncțional, iar pomicultorii ș [...]
La 20 de ani de la livrarea primului sistem de ambalare pe piața din România, Tetra Pak® continuă să stabilească standarde în industria de profil în materie de siguranța consumatorului, inovarea produselor și excelență în protejarea mediului. De 20 ani avem grijă, inovăm și PROTEJĂM CE E BUN în România. Tetra Pak®, lider mondial în procesarea și ambalarea produselor alimentar, aniversează 20 de ani de la livrarea primului sistem de [...]
Desfășurată sub genericul ”Vino și vezi ultimele tendințe și inovații”, ediția din acest an a celei mai mari expoziții dedicată Industriei alimentare din lume, se va axa pe agro-food, food retail și catering, la standuri fiind așteptate să expună cca 6.000 de companii din absolut toate ramurile. Un spațiu extins va fi rezervat secțiunii ”Food innovation”, iar simpozioanele care vor fi organizate vor avea ca temă [...]
 Președintele interimar al ANPC, Marius Duncă, a anunțat că, în urma controlului de ieri, din magazinele din toată țara, au fost oprite definitiv de la vânzare 19 tone de carne și au fost date amenzi de peste 430.000 de lei, găsindu-se produse expirate, precum și etichetate necorespunzător. Duncă a precizat, astăzi, într-o conferință de presă, că au fost verificați 401 operatori economici, dintre care la 161 s-au constatat abateri. Cantitatea de carne controlată a fost de [...]
„Mărcile private sunt o amenințare pentru branduri”, susține Mihai Dinculescu, Senior Brand Manager la producătorul Meda, însă recunoaște că ele pot fi și o oportunitate. Mezelurile sunt o categorie care a atras mai multe proiecte de marcă privată, dezvoltate în general pe cele mai reprezentative produse, preluând astfel din cota de piață a brandurilor naționale. „Marile rețele de retail cunosc foarte bine nevoile și [...]
Moldova Nouă s-a aflat, timp de trei zile, în sărbătoare, ocazie cu care s-a desfășurat și Festivalul "Ceaunul de aur", în cadrul căruia 16 echipe s-au întrecut în prepararea ciorbei de pește.   "16 echipe au încercat anul acesta să demonstreze că rețeta lor secretă de ciorbă de pește este cea mai bună. În premieră, anul acesta a fost pregătită o ciorbă și într-un ceaun uriaș, de peste o jumătate de tonă, care [...]
Polițiștii bucureșteni verifică, miercuri dimineață, peste 30 de patiserii, covrigării și brutării, acțiunea având ca scop prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificației, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din Poliția Capitalei. Sursele citate au precizat că sunt verificate 33 de puncte de lucru din domeniul panificației. Pentru această acțiune au fost mobilizați peste o sută de polițiști, care verifică dacă societățile comerciale înregistrează [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN