Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Pe 31 ianuarie 1865, exact cu 145 de ani in urma, renumitul chimist rus, Dmitri Mendeleev, a sustinut teza de doctorat pe tema „Conditionarea reciproca dintre spirt si apa”. Rezultatul studiului i-a adus titlul de profesor la catedra de chimie a Universitatii de Stat din Peterburg. Mendeleev a descoperit ca aceasta bautura trebuie sa aiba un continut alcoolic de 38%. Dar, pentru ca pe vremea lui, bauturile alcoolice erau taxate pe baza de tarie, procentajul a fost rotunjit la 40%, pentru a face mai simpla calcularea taxei.


Chimistul rus considera ca 150 de grame de vodka sunt suficiente pentru un om. Conform datelor Ministerului Sanatatii a Rusiei, astazi doar unui singur rus ii revin 18 litri de spirt curat pe an. Pana in 1911, vodka reprezenta 89% din toate bauturile alcoolice consumate in Rusia. Acest nivel a scazut de-a lungul secolului XX, dar a ramas considerabil. Ucazurile antialcoolice nu au putut opri motorul economiei de piata al Rusiei, care a fost mereu bautura.


Vodka (din rusa ?????, in trad. „apsoara”) este un lichid transparent ce contine apa si etanol purificat prin distilare — uneori distilare multipla — de la o substanta fermentata din cartofi, cereale (de obicei grau sau secara) sau sirop de sfecla de zahar, plus o cantitate nesemnificativa de alte substante, precum arome sau impuritati. Desi votca este traditional bauta simplu in Europa de Est, popularitatea ei prin alte parti se datoreaza folosirii acesteia in cocktailuri precum Bloody Mary, votca martini si altele.


Inainte de anii 1950, vodka era rar consumata in afara Europei. Pana in 1975, vanzarile ei in S.U.A. le-au eclipsat pe cele ale bourbonului sau ale whiskey-urilor, anterior cele mai populare tarii si native acelei tari. In a doua jumatate a secolului al XX-lea, vodka si-a datorat popularitatea in mare parte reputatiei sale de bautura alcoolica ce „te lasa fara suflare” - cum ar spune unii -, neramanand niciun miros de tarie detectabil in respiratie.

Alte articole recomandate:

Peroni Nastro Azzuro invita publicul sa descopere arta ospitalitatii oferite cu naturalete si sentimentul a  petrece timp alaturi de cei dragi, inspirate de bucuria si rafinamentul stilului Italian, printr-o serie de show-uri de live cooking in cele mai prestigioase 8  restaurante cu specific Italian din Bucuresti (pana in acest moment, au avut loc sesiuni in Trattoria Buongiorno), Constanta, Brasov si Timisoara. Placerea jocului cu ingredientele, decorul elegant, atentia acordata [...]
Mii de cozonaci produși și comercializați de firma doljeană „Teoden” au avut inscripționat, în limba engleză, pe eticheta descriptivă a compoziției produsului, denumirea „bullshit” ca echivalent pentru produsul de cofetărie „rahat”. Oficialii companiei spun că este vorba de „o eroare observată cu întârziere”. Cozonacul „moale și pufos de Băilești”, preparat “ca la mama acasă” cu stafide, rahat și cacao a [...]
Aflat în plină organizare, cel mai important eveniment de profil al anului, Conferința Internațională Meat, Milk&Bread 2014, a reușit deja să adune pe listă participanți de prestigiu din țară și străinătate. Astfel, pentru evenimentul care se va desfășura sub titlul ”Finanțare, Oprimizare, Perteneriat – Factori care pot genera plus-valoare într-o piață globalizată” și care va avea loc [...]
Șefi de sate din aproximativ 15 țări din Africa Australă se întâlnesc azi,  în Botswana la un summit consacrat crizei alimentare din regiune. Potrivit estimărilor, peste 20 de milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar, pentru a compensa scăderea producției agricole în zonă.  Dintr-o populație de 292 de milioane de locuitori, aproape 10% este afectată de penuria de alimente întrgistrată ca urmare a recoltelor slabe de anul acesta. De exemplu, [...]
 De peste 5 ani, Unisol, uleiul rafinat obtinut din prima presare a semintelor de floarea-soarelui, spriijina eforturile romanilor de pregatire a conservelor pentru iarna, sustinand astfel o traditie romaneasca autentica. Anul acesta, campania nationala Unisol care sustine pregatirea conservelor are o abordare inedita: premierea echipelor implicate in procesul pregatirii conservelor. „Unisol este, in mod natural, aliatul gospodinelor din Romania care pastreaza vie traditi [...]
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să identifice “următoarea țintă” de reducere a taxei pe valoarea adăugată (TVA), el menționând că această măsură aplicată pe lanțul de panificație a fost corectă din punct de vedere fiscal-bugetar, informează Mediafax. “Domnule ministru Constantin, în afară de veștile bune că producția (agricolă – n.r.) care este mai mare decât în 2013, o să vă dea și doamna ministru [...]
Au început înscrierile la Meat & Milk 2016! Agentia infoGROUP, editor al publicatiilor Fabrica de Carne, Fabrica de Lapte, infoFERMA si infoALIMENT Magazin va invita sa participati in zilele de 12 si 12 mai, la Poiana Brasov, la cea de-a V-a editie a Expo-Conferintei Meat & Milk, cea mai importanta manifestare din Europa Centrala si de Est, dedicata sectoarelor de carne si lapte. Sub genericul „SUBFINANTARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI- Ziduri în calea unui business [...]
        Chiar la începutul anului viitor, Ressenart Communications va lansa un proiect ambițios, de educație culinară, intitulat "50 de săptămâni în bucătăriile lumii", program  care se va derula în perioada ianuarie - decembrie 2014. Timp de 50 de săptămâni, vor fi promovate rețete specific celor mai importante 12 bucătării ale lumii, iar în fiecare lună vor fi promovate 4-5 rețete specifice câte unei [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN