Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Teodora Chiorean:


 


În cadrul măsurilor de igienă a spațiilor destinate industriei alimentare, obiectivul principal al igienizării este eliminarea de pe toate suprafețele pasibile de contact cu produsele, a reziduurilor organice care, de obicei, înglobează numeroase microorganisme. Igienizarea se realizează prin mijloace mecanice și fizice. Mijloacele mecanice de igienizare tind să se asocieze celor fizice, susținute de echipamente și utilaje, care conduc spre rezultate mult superioare.


 


Igienizarea, sens interzis reziduurilor organice


 


Având în vedere necesitatea obținerii unor produse alimentare de calitate, igienizarea devine o componentă a procesului tehnologic care trebuie să se bucure de o atenție identică celorlalte operații protectoare. Pentru concretizarea duratei și ritmului operațiilor de igienizare, a materialelor necesare și a volumului de muncă, este nevoie de informații privind viteza de acumulare și cantitatea reziduurilor organice care urmează a fi îndepărtate. Acțiunea de igienizare trebuie să se deruleze continuu, pentru a avea eficacitate maximă, intensitatea sporind întotdeauna după oprirea producției. Modul de execuție și durata igienizării nu trebuie să stânjenească lanțul productiv.


 


Pentru spălare și dezinfecție, se recomandă utilizarea aparaturii care dă posibilitatea amestecării apei cu substanțele dezinfectante și/sau cu detergenții, în vederea obținerea unor soluții conforme cu rețetele stabilite. Jeturile de apă cu presiune ridicată prezintă avantaje privind rapiditatea executării operațiilor de igienizare, cel mai adesea, în locurile greu accesibile, deoarece fac posibilă utilizarea soluțiilor cu concentrații și temperaturi ridicate, nerecomandate în cazul igienizări manuale.


 


Sistemele automate de igienizare sunt folosite îndeosebi în procesele tehnologice de prelucrare a produselor lichide (industria laptelui, a băuturilor), prin intermediul unei rețele de conducte destinată circulației apei primare, soluțiilor dezinfectante și apei pentru clătire. În aceste situații, operațiile de igienizare din unități sunt dirijate cu ajutorul unui tablou de comandă, care controlează toți parametrii procesului (temperatura, durata, presiunea etc). Folosirea acestor sisteme necesită o periodică demontare, pentru curățarea și dezinfectarea tuturor (sub)ansamblelor. Igienizarea “fără demontare” nu garantează impersistența resturilor organice, care să dezvolte, ulterior, prezența microorganismelor.


 


Dezinfecția, calea decontaminării mediului de germeni patogeni


 


Asemeni igienizării, dezinfecția poate fi realizată prin mijloace chimice și fizice. Dezinfecția nu trebuie însă considerată un înlocuitor al spălării și va fi efectuată numai după o spălare a suprafețelor. Ideea unui spațiu curat și care să prezinte riscuri minime de contaminare cu boli transmisibile este recomandat oricărui spațiu din industria alimentară, indiferent de destinația sa practică. În acest segment industrial, sunt folosite cu precădere echipamentele limitate la efectul căldurii și/sau radiațiilor ultraviolete


 


Dezinfecția prin căldură se bazează pe efectul temperaturilor ridicate, care denaturează proteinele microbiene, celulare și enzimele. Majoritatea germenilor nesporulați se distrug în câteva minute la 65-70 grade Celsius, iar formele sporulate la 100 grade Celsius, în câteva ore. Ca mijloc de dezinfecție, căldura se aplică prin intermediul aerului (căldura uscată) și prin intermediul apei (căldura umedă). Dintre avantajele dezinfectării prin intermediul căldurii, se pot enumera: eficacitatea asupra tuturor tipurilor de microorganisme, costurile reduse și inexistența reziduurilor toxice, după operație.


 


Generatoarele de ceață caldă de înaltă performanță au un debit de pulverizare cuprins între 22-60 l/h, perfecte pentru dezinfecția spațiilor și protecția mărfurilor în depozite:


 


Generatorul de ceață de înaltă performanță – Swinfog SN 50 se prezintă cu patru tipuri de rezervoare pentru soluție, cu un debit de pulverizare cuprins între 10 și 42 l/h și un consum de combustibil de 2l/h. Rezervorul de combustibil este din oțel inoxidabil, la fel ca toate componentele metalice care vin în contact cu soluția. Prin utilizarea pe bază de apă, împreună cu tunul de pulverizare performant, se obține un excelent spectru de picături, care în alte condiții nu ar putea fi obținut decât pe bază de ulei.


Modelul special Swingfog SN 50 A dispune de toate versiunile de rezervor pentru soluție, cu/fără dispozitiv de oprire automată. Are un dispozitiv special, montat pentru introducerea în găuri foarte mici din pământ, paviment sau pereți.


 


Dezinfecția prin radiații ultraviolete este folosită în industria alimentară îndeosebi pentru dezinfecția aerului din încăperile de producție și depozitare, pe orice suprafață interioară. Ca urmare a ozonului degajat, alimentele bogate în grăsimi trebuie protejate, existând pericolul râncezirii. Pentru dezinfecție se folosesc lămpi cu presiune scăzută de vapori cu mercur, care emit radiații cu lungime de undă de 240-280 mm, interval în care efectul germicid este maxim. Cele mai sensibile sunt bacteriile Gram negative nesporulate, urmate de cocii Gram pozitivi, sporii bacterieni și fungici și de virusuri.


 


Sistemul de dezinfecție cu UV, AnAir SU-P este o instalație folosită în industria alimentară. Este inofensivă și fără efecte secundare pentru utilizator, excluzând necesitatea folosirii unor produși chimici sau a unei pregătiri speciale pentru aplicații. Aparatul utilizează radiația ultravioletă concentrată, printr-un sistem special, asigurându-se un randament maxim în distrugerea microorganismelor, îndeosebi în fabricile de mezeluri, conserve, panificație, îmbutelierea apei, sucuri, zahăr, fiind concentrat pe zona de ambalare și depozitare. În interiorul carcasei, sunt amplasate generatoarele de UV-C, a căror radiație este distribuită printr-un sistem de oglinzi. Acesta formează un flux lamentar omogen de radiație, ducând la un randament maxim al dispozitivului. Datorită consumului redus de energie, realizează importante economii, nu generează ozon și nu ionizează aerul din încăpere. Dezinfectează suprafețele în proporție de 99%.


 


 


 


 

Alte articole recomandate:

Aquafiltre® este un brand al Aqua D&P Technologies. Divizia de filtre vine în întâmpinarea clienților cu cea mai mare gama de echipamente pentru îmbunătățirea parametrilor apei de proces sau pentru epurarea apelor uzate (www.aquadp.ro). O filtrare de calitate a apei utilizate în procesele tehnologice și/sau pentru consumul în ferme și crescătorii, conduce la produse de înaltă calitate și la bunăstarea animalelor. D [...]
Microcat DNTRF este un biopreparat unic, care conține o gamă variată de microorganisme și enzime naturale nepatogene. Prin conținutul său, Microcat DNTRF este ecologice 100% și poate fi utilizat în foarte multe domenii. Microcat DNTRF are rolul de a lichefia și degrada depunerile de grăsimi, uleiuri și alte materii organice.   Aplicații: Rețele de canalizare; Separatoare de grăsimi; Stații de pompare; Fose septice; Stații de epurare;   Avantajele utiliză [...]
  Oamenii și animalele elimină microorganisme, atât pe cale respiratorie, cât și secreții/dejecții devenite, în urma uscării, surse care conțin, în majoritate, germeni. Utilajele, ustensilele, pereții, plafoanele, ambalajele pot constitui, de asemenea, surse de contaminare prin contact a materiei prime, în primă fază, pe parcursul procesului tehnologic cât și a produsului finit. Contaminările industrial-comerciale sunt specifice fiecărei ramuri în [...]
Importanța deosebită acordată în ultimi ani protecției mediului atrage atenția asupra emisilor de gaze dăunătoare mediului înconjurător provenite din industrii și agricultură.           Adăposturile de porci emit aproximativ 200 de gaze diferite. Toate aceste degajări de gaze se datorează unui dezechilibru bacteriologic din dejecțiile provenite de la animale. Acest dezechilibru favorizează dezvoltarea microorganismelor, care, prin [...]
Calitatea bioactivatorilor este primordială atunci când sunt utilizați în epurarea apelor uzate menajere. Indiferent de sistemul de epurare, fie că este vorba de fose septice convenționale sau ministații de epurare complexe utilizarea de bioactivatori este necesară pentru un bun randament al acestora.     Alegerea bioactivatorului este dificilă pentru cine nu este specialist în domeniu. Iată câteva dintre greșelile făcute la alegerea [...]
Procesul aerob prin care compușii Azotului, în special Amoniacul, se oxidează transformându-se în Nitriți (N2O3), care ulterior în Nitrați (N2O5), se numește nitrificare. Bacterile responsabile cu transofrmarea compușilor Azotului în Nitriți fac parte din genul Nitrosomonae, iar transformarea Nitriților în Nitrați este posibilă doar prin intermediul bacteriilor din genul Nitrobacter. Temperatura este un fac [...]
Majoritatea unitățiilor de producție, fie că este vorba de industria cărnii sau industria laptelui sau industria alimentara in general, au implementat sisteme moderne de epurare a apelor uzate în stațiile de epurare. Încărcările cu materii organice și alte substanțe utilizate în producție îngreunează procesul de epurare în partea biologică. Acest fapt conduce la obținerea unui efluent slab calitativ și costuri ridica [...]
De regulă, alimentele vrac folosesc ambalaje sau recipiente reutilizabile, care circulă între procesator, eventualul furnizor angrosist și magazin. Alături de acestea, industria alimentară utilizează și ambalaje de mari dimensiuni, cum ar fi containerele. Pentru toate acestea trebuie asigurată o igienă perfectă, care să împiedice alterarea alimentelor.   Obiectivele spălării ambalajelor   Curățarea mecanică a ambalajelor și obținerea de ambalaje perfect [...]

 

Living fresh
meatmilk
testo
infoALIMENT MAGAZIN